Futással a depresszió ellen

A mozgás pozitív hatásai

Ahogy az Daniele Seiss beszámolójából is kiderül, a rendszeres mozgás az egyik „titkos fegyver” a depresszió legyőzésében. A mozgás azért ilyen hatékony, mert segít normalizálni az inzulinszintet, és növeli a jó hangulatért felelős hormonok mennyiségét az agyban.

Egy kísérletben, amelyet 80 emberen végeztek – 20 és 45 év közöttieken, akik enyhe és közepes depresszióban szenvedtek –, a kutatók kizárólag a mozgás hatását vizsgálva az alábbiakra jutottak:

  • A depressziós tünetek majdnem felére csökkentek azoknál, akik félórás aerobik edzésen vettek részt (12 hétig, heti 3-5 alkalommal)
  • Az alacsonyabb intenzitással mozgók 30%-kal tudták enyhíteni tüneteiket (heti 3-5 alkalom)
  • Azok, akik 15-20 perces nyújtógyakorlatokat végeztek heti háromszor, 29%-os javulásról számoltak be.

Mindez bizonyítja, hogy a depressziós panaszok enyhülését nem szükséges kizárólag a gyógyszeres kezeléstől várni.

Három tanács depressziósoknak

Dr. James S. Gordon, a depresszió kezelésének egyik világszerte elismert szakértője hasonló megállapításokra jutott kutatásai során: „A mozgás nemcsak a jóérzésért, jó közérzetért felelős hormonok, az endorfinok és a szerotonin szintjét növeli meg, hanem – és ez az igazán lenyűgöző felfedezés – növeli az agysejtek számát a hippokampusz területén.” (A hippokampusz a nagyagy egy része, a halántéklebeny csúcsában, a kéreg alatt található. Nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában – a szerk.)

A kellően intenzív és rendszeres mozgás tehát kulcsfontosságú minden depresszióban szenvedő ember számára. Emellett érdemes még megfogadni dr. Mercola alábbi három tanácsát is.

1. Megfelelő étrend
Dr. Mercola álláspontja szerint az egyik legfontosabb étrendi tényező a jó minőségű, állati eredetű ómega-3 zsírsavak, mint például a krillolaj napi fogyasztása, a másik a cukor és a gabonafélék elhagyása. Ezek segítenek az inzulinszint egyensúlyának megtartásában, közvetve pedig a cukorbetegség és a depresszió kiküszöbölésében. A témával kapcsolatos kutatások szerint ugyanis az inzulinrezisztencia már jóval a cukorbetegség megjelenése előtt depresszív tüneteket okoz.

2. Az érzelmi egyensúly megtartása
Mivel a stressz és a negatív érzelmek kiemelkedő szerepet játszanak a depresszió kialakulásában, fontos megtanulnunk, hogyan kezeljük őket. Ehhez ma már számos technika áll rendelkezésünkre, például a különböző típusú meditációk, légzőgyakorlatok, a jóga különféle formái. E módszerek mellett ott van még jónéhány érzelmi-pszichológiai módszer, mint például az ÉFT (Érzelmi Felszabadítás Technika), a kineziológia, az SVT (Spirituális Választerápia), a családfelállítás stb. Ezeket kombinálhatjuk és váltogathatjuk is, hogy kiderüljön, számunkra melyik a legmegfelelőbb módszer. Gyakran az is rengeteget javít a hangulatunkon, ha egy jó beszélgetés során egyszerűen megosztjuk érzéseinket egy közeli barátunkkal.

3. Megfelelő D-vitaminszint
Gondoltuk volna, hogy a szervezetben biztonságos napozással keletkező D-vitamin szintén remek hangulatjavító? Az ezirányú kutatásokból kiderült, hogy az alacsony D-vitaminszinttel rendelkező emberek körében 11-szer gyakoribb a depresszió, mint azok között, akik megfelelő ideig és körülmények között napoztak. Ennek hiányában, illetve az őszi-téli hónapokban, amikor erre kevesebb lehetőségünk van, érdemes jó minőségű D-vitaminkészítményt szedni.

(Forrás: Washington Post, Mercola.com, angolból fordította: Kolontár Elvira.)