A gyógyító méhpempő

A táplálkozástudományi szakértők szerint a méhpempő az egyik legerősebb gyógyító hatású, energetizáló élelmiszer a világon. Közismert gyógyhatásai közül a legfontosabbak: javítja a szervezet általános egészségi állapotát, növeli a munkateljesítményt, a koncentrációs készséget, jótékonyan befolyásolja az alvási ciklust, erősíti a memóriát. Tavasszal, a méregtelenítési időszakban különösen javasolt legalább 6 hetes kúrát tartani egészségünk megőrzése érdekében, de számos betegség is megelőzhető, illetve nagymértékben visszafordítható a méhpempő fogyasztásával.

Mi a méhpempő?

A méhpempő a dolgozó méhek vajszínű garatmirigy-váladéka, a „méhek teje”, állagában hasonlít a sűrített tejre. Ezzel táplálkoznak a fiatal méhek életük első három napján, valamint a méhkirálynő, aki biztosítja az egész méhkolónia fennmaradását.

A tiszta méhpempőA méhpempő a következő anyagokat tartalmazza: 67% víz, 12,5% fehérje, 11% egyszerű cukrok, 5% zsírsavak, ásványok, enzimek, pro-hormonok, antibiotikus hatású anyagok, esszenciális aminosavak.

A B-csoport vitaminjai (B1, B2, B3, B5 – elterjedt stresszoldó vitamin, B6, B7, B8, B9 – folsav, B12) igen magas koncentrációban találhatók meg a méhpempőben, ez a szint magasabb, mint a közismerten jó B-vitamin forrás sörélesztőben. Gazdag az alábbi ásványi anyagokban is: kálium, kalcium, nátrium, cink, vas, réz, mangán.

A méhpempő fontos természetes forrása az acetilkolin nevű idegi ingerületátvivő anyagnak, valamint a 10-HDA savnak (antibakteriális, gombaölő és vírusölő hatóanyag), amely erősíti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellen, és segíti a szabad gyökök eltávolítását.

Miért a tiszta méhpempő a leghatékonyabb?

A japán dr. Shoei Furukawa és Noriko Hattori, a román dr. Cristina Aosan, valamint a svájci dr. Stefan Bogdanof orvosok által az utóbbi néhány évben lefolytatott vizsgálatok jelentős mértékben megváltoztatták a méhpempő adagolásáról kialakult nézeteket. Eddig a napi adag egyértelműen 0,2 gramm volt liofilizált (dehidratált) tabletta, fiola vagy más formában, az említett tudósok kutatásai viszont bebizonyították, hogy mostanáig a méhpempőt aluladagolták, ugyanis a napi 0,2 gramm nem elegendő jó eredmények elérésére.

1-5 grammos napi adaggal jelentős sikereket értek el mellékhatások nélkül, sőt, előfordult, hogy az adagok az 5 grammot is meghaladták. A vizsgálatok során megállapították, hogy a liofilizált és más módokon tartósított méhpempő meg sem közelíti a tiszta méhpempő terápiás tulajdonságait.

Ezért a napi adagolást 1-5 gramm között ajánljuk 30-90 napos kúrákkal, amelyek után célszerű egy 10-30 napos szünetet tartani. Egyes esetekben túl lehet lépni az 5 grammos napi adagot rövidebb kúrákkal és nagyobb szünetekkel a kúrák között.

Mely betegségek előzhetők meg a méhpempő segítségével?

– Csontritkulás
A méhpempő támogatja a petefészek működését az ösztrogén hormon termelésének serkentésével (ennek hiánya okozza a csontritkulást). 45 év fölött ajánlott évi kétszer 2 hónapos kúrát tartani napi 1 grammos adagolással.

– Daganatos megbetegedések
Csak a tiszta méhpempőben található meg a 10-HDA (hydroxy-decenoic sav), amely gátolja a daganatos sejtek kialakulását és növekedését. Javasolt adagolás a napi 1 gramm, 60 napos kúra formájában, melyet évente 2-3-szor lehet ismételni. A kúra idején ajánlott vegetáriánus étrendet tartani sok nyers gyümölccsel és zöldséggel, ami elősegíti a tiszta méhpempő hatékonyságát.

– Érelmeszesedés (ateroszklerózis)
Adagolása: napi 1-2 gramm éhgyomorra, a napi főétkezések előtt. A kúra min. 30, max. 60 napig tartandó, szükség esetén évente háromszor lehet ismételni.

– Szívinfarktus megelőzésére
A méhpempő fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és akadályozza a vérrögök kialakulását az erekben.
Adagolás: napi 2 gramm éhgyomorra, 60 napos kúrákkal.A kaptár titka

– Influenza és fertőzések esetén
A méhpempőnek kitűnő antivirális és immunerősítő hatása van, nagyon hatásos az influenza megelőzésére járvány idején. Immunerősítésre ajánlott a 7 napos rövid kúra 2-4 gramm napi adagolással.

– Időskori elbutulás (demencia)
Az öregedés hatásainak csökkentésére ajánlott évi három 60 napos kúra napi 2 gramm adagolással.

– Szklerózis multiplex, amiotrofiás szklerózis, Charcot- és Lou Gehrig-betegség
A világon a legjobb eredményeket ezen a téren egy román orvos érte el, aki egy eddig szokatlan adagolási módszert alkalmazott, azaz napi 8-10 grammot 7 napig, négy hetes szünettel, ezután a kúra megismételhető.

– Alzheimer-kór
A méhpempő használata képes megállítani a degeneratív folyamatokat a központi idegrendszerben, sőt, segít az elhalt sejtek újratermelésében. 10 napos kúra napi 5-10 grammal, majd 20 napos szünet. Ezután a kúrát meg kell ismételni évente hatszor.

– Depresszió
A gyógyszeriparban leggyakrabban az orbáncfűt használják az antidepresszáns gyógyszerek alapanyagaként. Úgy tűnik, a méhpempő még az orbáncfűnél is hatásosabb, és nincs mellékhatása: megszünteti az álmatlanságot, az étvágytalanságot, a depresszív tüneteket, javítja a közérzetet.
Adagolás: 30 napos kúrák, napi 2-4 gramm méhpempő. A kúra után 1-2 hetes szünetet kell tartani; ezután a kúrát újra lehet kezdeni.

– Krónikus fáradtság szindróma
Adagolás: 3 hónapos kúrák napi 1-3 gramm adagolással. Az adagolást fokozatosan kell növelni 1 grammról 3-ra.

– Drogfüggőség és alkoholizmus
A méhpempő nagyon hatékony az elvonási tünetek megszüntetésében, egy nagy adag (25 gramm, mely százszorosa az eddig normálisnak tartott adagnak) a legtöbb esetben megszünteti az elvonási tüneteket (reszketés, szorongás, inkoherens gondolkozás stb.). Az adagolást 25 grammal kezdjük, majd naponta 2-5 grammra csökkentjük. A kúra 3 hónapig tart.

– Hepatitisz
A hepatitisz összes típusa esetén ajánlható a 90 napos kúra (napi 3 gramm reggel, étkezés előtt). Egy kúra után 30-45 napos szünetet kell tartani, ezután a kúrát újra lehet kezdeni.

– Vérszegénység
A méhpempő megfelelő adagolásával jelentősen nő a vörös vértestek száma és minősége, csökken a pusztulási arányuk. Adagolás: 4 hetes kúrák, napi 2-5 grammal. Az adagot növelni kell a betegség súlyosságától függően.

– Rövidlátás, macula degeneratio
Dr. Jurate Jankauskiene litván szemészorvos több kísérlettel is bizonyította, hogy a méhpempő fogyasztása javítja a látást, és segít visszaszorítani a szemproblémákat. 2-3 hónapos kúra ajánlott napi 1grammos adaggal.

– Cukorbetegség
A méhpempő csökkenti a szervezetben az inzulinrezisztenciát, vagyis a hasnyálmirigy felszabadul a fokozott inzulintermelés kényszere alól. Így más kezelés nem szükséges a vércukorszint csökkentésére. 1-2 hónapos kúra után, amely alatt napi 1-3 gramm méhpempőt fogyasztunk, a vércukorszint jelentősen csökken, és a hatás több hétig is megmarad.

– Férfi meddőség, impotencia
A méhpempő használata növeli a tesztoszteronszintet a vérben, aminek fontos terapeutikus hatása van az endokrin alapú meddőség vagy impotencia kezelésében, továbbá javítja a spermiumok mozgékonyságát is.
Adagolás: 90 napos kúra, napi 2 grammos adaggal.

– Női bajokra, vetélés, meddőség ellen
A méhpempő növeli az ovulációt kiváltó luteinizáló hormonok szintjét a vérben, amelyek megfelelő mennyisége szükséges a szabálytalan menstruációs ciklus és a petefészek-működés elégtelenségének kezeléséhez.
Adagolás: 28 napos kúra napi 1-2 gramm adagolásával, majd 28 nap szünet. A kezelés évente hatszor ajánlott.
Egy hónappal a terhesség előtt és a terhesség első két hónapjában napi 1 gramm méhpempőt kell fogyasztani éhgyomorra, 30 perccel evés előtt.

– Változó kor
2004-ben a szófiai Nőgyógyászati Klinikán elvégeztek egy kísérletet ötvenöt klimaxos nő részvételével. A 90 napig tartó kúra során napi 0,5-1 gramm méhpempőt kaptak a hölgyek. Poszt-klimaxos szindrómáik – mint például a szívritmus- és keringési zavarok, csontritkulás, túlzott szőrnövekedés – az esetek többségében teljesen megszűntek.

– Reuma (artritisz, ízületi gyulladás, porckopás)
A méhpempő serkenti a gyulladásgátló kortizol hormon termelődését a mellékvesében, ami lassítja az ízületi degeneratív folyamatokat és elősegíti a porcszövetek regenerálódását. 30-45 napos kúra ajánlott (napi 1-3 gramm).

– Törések
A méhpempő elősegíti a forrasztó csontszövet termelődését, ezáltal a csontok regenerálódását, így a gyógyulás ideje lerövidül. Törések esetén 45 napos kúra ajánlott (napi 2 gramm, evés előtt).

A méhpempő a szépség szolgálatában

A méhpempő belső használata esetén rendkívüli eredményeket lehet elérni a bőrápolás terén. A méhpempő normalizálja a faggyúmirigyek működését, így csökkennek a pattanások és a bőrgyulladások. Serkenti a bőrsejtek metabolizmusát, ami elősegíti a bőr nyomtalan és gyors hegesedését. Növeli az ösztrogéntermelést, így a bőrt finommá, selymessé és rugalmassá teszi.

Üvegben az egészségKülső használat esetén a bőrre kenve kitűnő fiatalító hatása van. Kenjünk a bőrre egy vékony réteget, hagyjuk fent 15 percig (ez idő alatt a bőr kipirosodik és megráncosodik, de nem kell megijedni), ezután langyos vízzel lemossuk, és hagyjuk a bőrt megszáradni. Pár órán belül a bőr láthatóan finomabb és fényesebb lesz. A kezelést meg lehet ismételni 1-2 naponta, így a ráncok, foltok, elszíneződések fokozatosan eltűnnek.

Fontos: óvintézkedések és ellenjavallatok

A legfontosabb óvintézkedés és ellenjavallat a méhtermékekre való allergia. Akik hajlamosak erre, az első 2-3 napban 0,1 grammal kezdjék a kúrát, és feltétlenül hagyják abba, ha szájüregi viszketést, emésztési zavarokat, légzési nehézséget, orrfolyást vagy kiütéseket észlelnek.

Fogyasztási tanácsok

A méhpempőt minimum 15 perccel étkezés előtt kell bevenni: nyelv alatt feloldandó (kb. 5 percig).
Gyerekeknél a napi adag 0.5 gramm (egy kiskanál), felnőtteknél napi 0.5-1 gramm (1-2 kiskanál). A kiskanál a csomagolásban megtalálható. Lehet mézzel is keverni (10 g tiszta méhpempő 500 g mézzel).

Az Apiland 100%-os, kaptárból frissen gyűjtött tiszta méhpempőt forgalmaz. A termékek megvásárolhatók a Mediline és a Herbaház üzletekben és a következő webáruházakban:
 www.vitamin-abc.eu
www.babaproject.hu
www.apoteka.hu
www.onlinevitamin.hu

További információ: Szilágyi Zsolt, zsolt.szilagyi@apiland.ro
Tel.: 06 70 64 91 051

(x)