Előzzük meg a szalmonellát!

Bár most éppen nem tombol a hőség, idén nyáron még biztosan visszatér, és ezzel együtt gyakoribbá válnak a hasmenéssel járó betegségek. Az egyik legismertebb és talán emiatt legrettegettebb a szalmonellafertőzés, mely akár tömeges ételfertőzést is okozhat. A legjobb, ha megelőzzük a fertőzést.

Mi a Salmonella?

A kórokozó Salmonella nevű baktérium, melynek több alfaja létezik. Ezek közül leggyakrabban a S. enteritidis okoz fertőzést. A baktériumok általában többféle állatban és az emberben is képesek megélni. Fertőzött állat húsával, tojásával vagy baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztásával terjed. A kórokozó elszaporodik a beteg bélcsatornájában, kialakítja a jellemző tüneteket (hasmenés, hányás, láz). Az esetek kis részében a fertőzés kiterjedté válik, a vérbe és egyéb szervekbe is eljut (csont, epehólyag stb.). Ez általában legyengült szervezetben, időseknél, csecsemőknél alakulhat ki, ilyenkor a betegség sokkal súlyosabb lefolyású lehet.  Magyarországon évente több ezer fertőzésre derül fény, ennyit jelentenek be a tisztiorvosi szolgálatnak. A megbetegedések száma akár tízszer ennyi is lehet: hazánkban ez az egyik leggyakoribb, baktérium által okozott hasmenéses kórkép. A megbetegedések száma évről évre nő, mely többek között a megváltozott állattarásnak is köszönhető.

Fagyi, madártej: a szalmonella kedvence is

A kórokozó általában fertőzött étellel – szárnyas-, sertéshús, csirke vagy kacsatojás – jut a beteg tápcsatornájába. Előfordulhat, hogy az étel széklettel szennyezett (például trágyás vízzel locsolt eper), vagy nem kellően hőkezelt, de szennyezett lehet az ivóvíz is, sőt néha tünetmentesen hordozó ember adja át a betegséget. Fertőző forrás lehet az élelmiszeren kívül a piszkos kezünk, a konyhai eszközök (vágódeszka, konyharuha, szivacs) is.

Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers vagy nem kellően hőkezelt tojást tartalmaznak (tipikusan a madártej, fagyi). A nyári melegben néhány baktérium is gyors szaporodásnak indul. Fontos, hogy a hűtőszekrényben nem pusztulnak el, csak lassul vagy leáll a szaporodásuk.

Az, hogy kialakulnak-e a betegség tünetei, több dologtól függ. Fontos a csíraszám, azaz nem mindegy, hogy mennyi kórokozó jut a szervezetbe. Egymillió baktérium kell ahhoz, hogy a betegség kialakuljon. Fontos a baktérium típusa: vannak nagyon fertőző és kevésbé veszélyes törzsek. Emellett igen lényeges a szervezet ellenálló képessége: a gyomorsav képes megvédeni a szervezetet. A nagyon fiatalok (egy év alattiak) és az idősek, a krónikus betegek nagyobb veszélyben vannak. Így fordulhat elő, hogy annak ellenére, hogy sokan fogyasztottak a fertőzött ételből, csak néhányan betegszenek meg.

Hasmenés, hányás, láz

A betegség tünetei közül a legjellemzőbb, hogy 2-5 napos lappangási idő után hasmenés és hányás jelentkezik, mely igen rossz közérzettel, hasi fájdalommal, lázzal járhat. A széklet rendkívül bűzös, vért is tartalmazhat. A láz általában 2-3 napig súlyosbítja a tüneteket, a hasmenés azonban egy hétnél is tovább tarthat. Fontos azonban, hogy a székletben még kb. egy hónapig kimutatható a baktérium, emiatt a közösségbe kerülés előtt úgynevezett felszabadító székletvizsgálatra van szükség. Az esetek egy részében a beteg egy életen át tünetmentes hordozóvá válik, ilyenkor élelmiszerekkel, betegekkel, kisgyermekekkel nem foglalkozhat. A szalmonellafertőzés másik veszélye, hogy rendkívül súlyos idegrendszeri, ízületi és egyéb szövődményeket okozhat kiváltképp kisgyermekek, idősek és krónikus betegek körében.

Folyadékpótlás, lázcsillapítás, diéta

A betegséget a többi hasmenéssel, hányással járó betegséghez hasonlóan kezeljük: a legfontosabb az elveszített folyadék pótlása. Erre legalkalmasabb a gyógyszertárakban kapható úgynevezett rehidráló oldat, mely a folyadékon túl az ásványi anyagokat, ionokat is pótolja. Emellett szükség van láz- és fájdalomcsillapításra, esetenként hányáscsillapításra is. Meggyorsítja a gyógyulást a jótékony bélbaktériumok visszaépítése (probiotikumok). Székletfogók adása kifejezetten ellenjavallt, ugyanis felhalmozza a szervezetben a baktériumok toxinját, mely súlyos állapot kialakulásához vezethet.

Antibiotikumra csak ritkán van szükség: időseknél, súlyos szövődmények, elhúzódó láz esetén indokolt lehet. A feleslegesen adott antibiotikum meghosszabbítja a kórokozók ürítésének időszakát, gyakoribbá válik a tünetmentes hordozás is. Kórházi kezelésre akkor van szükség – fertőző osztályon –, ha a gyermek/beteg kiszárad (bágyadt, aluszékony, testsúlya, vizeletmennyisége csökken, tudatzavara van), elhúzódóan lázas, ha állapota súlyossá válik.

Homeopátia

Hasmenést, akut tüneteket kiválóan lehet kezelni, a folyadékvesztést is. Ha csak ürítő, Salmonella nozóda C30-at naponta, hetente (ez egyéntől függő) megszüntetheti az ürítést, amit egyébként semmivel nem lehet megszüntetni – tudtuk meg Dr. Sebő Zsuzsanna, homeopata, gyermekgyó­gyász, mentőorvos tanácsadónktól. A bélflóra regenerálására, a vérben felhalmozódott toxikus anyagok, illetve az emésztőcsatornában a fertőző mikroorganizmus maradványainak kitisztítására használhatók a Salmonella enteridis nozódák.

Előzzük meg a fertőzést!

A legfontosabb a személyi higiéné: ügyeljünk a gyakori, gondos kézmosásra. Főzés közben gyakran öblítsük el az eszközeinket, fertőtlenítsük a vágódeszkát, szivacsot. Nyers húst csak frissen dolgozzunk fel, tartsuk hűtőszekrényben. A mirelit ételt ne fagyasszuk vissza! A húsokat jól átsütve tálaljuk. Ügyeljünk arra, hogy olyan friss tojást vásároljunk, mely lehetőleg szalmonella mentesített. Felhasználás előtt mossuk meg a héját. A nyers tojást tartalmazó ételeket tartsuk a hűtőben. Nyers húst, tojást, tejterméket tartalmazó ételeket csak megbízható étteremben fogyasszunk vagy otthon készítsük el a megbízható forrásból szerzett ételt. Ezeket nagyon meleg időben legjobb teljesen elkerülni. Ilyenkor fogyasszunk könnyű, lédús zöldségeket, gyümölcsöket, igyunk eleget akkor is, ha egészségesek vagyunk. Válasszunk palackozott vagy tisztított vizet, teát, leveseket, főzelékeket, hús és tojás nélkül, nyers salátákat, de még ezekkel is legyünk körültenintőek.

Növények is fertőzöttek lehetnek

Egyes zöldségfélék is lehetnek baktériumhordozók: burgonya, spenót, csírák és más zöld, leveles zöldségek is az első 10 helyen osztoznak a nyers állati élelmiszerekkel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) szerint. 1990 óta mintegy 13 000 olyan esetet regisztráltak, amikor zöldségfélék okozták a fertőzést. Ez ugyan nem tűnik első hallásra soknak, de ez csak a regisztrált és bizonyított esetek száma. Ennél valószínűleg jóval több eset fordult elő. Íme néhány tipp, amivel elkerülhetjük a kellemetlenségeket:

  • Amikor zöldséget vásárolunk, ellenőrizzük, hogy ép legyen a héja, felszíne, ne legyen sérült, vagy zúzott, és megfelelően tárolt, hűtött polcról válasszunk inkább.
    Vásároljunk egyszerre keveset mindenből.
    Otthon, a saját hűtőnkben se tároljuk hús, tengeri herkentyűk vagy baromfihús mellett. Mindig külön tároló dobozban tartsuk, lehetőleg a hűtőben a zöldségeket.
    Főzés előtt és húsok, tojás feldolgozás után mindig mossunk alaposan kezet, szappannal, meleg vízzel. Ne vágjuk össze a zöldséget ugyanazon a deszkán, amin előtte húst dolgoztunk fel. Tisztítsuk meg a munkapultot és deszkát is alaposan, meleg vízzel és száraz konyharuhával is töröljük át, mielőtt a zöldségfélék feldolgozásához fogunk.
    Felhasználás előtt mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg – még az előre csomagolt zöldséget is! A sorrend fontos: még hámozás előtt mossuk le alaposan, akkor is, ha nem tűnik szennyezettnek. Az uborka, tökfélék vagy dinnyék héját meg is sikálhatjuk, de sose használjunk szappant vagy mosogató, tisztítószert! Mosás után tiszta konyharuhával vagy papír kéztörlővel töröljük át a felszínt. A hibás, zúzott, sérült részeket távolítsuk el, vágjuk ki. A zöld leveles zöldségek külső leveleit ne használjuk fel: káposzta, fejes saláta, fodros saláta, kelkáposzta stb. és mossuk meg nagyon alaposan a többit is.
    A hámozott zöldségfélét hűtőben tároljuk, ha nem használjuk fel 1-2 órán belül, vagy inkább azonnal.
    Csak annyi ételt készítsünk egyszerre, ami el is fogy azonnal vagy 1-2 órán belül.
    Ne tároljunk semmit összekarcolt fa vagy műanyag edényben, deszkán, inkább válasszunk porcelán vagy üveg edényt, mert a karcolásokban megtelepedhetnek a baktériumok.
    Ne fogyasszuk el a salátát sem, ha már több napja áll a hűtőben. Együnk meg mindent minél frissebben.

(Forrás: Salmonella-not just in raw poultry and meat but in your veggies too, angolból fordította G. Á.; Kis odafigyeléssel megelőzhető a szalmonellafertőzés; )