Az ájurvéda és az ízek (2.)

Eddig áttekintettük, miért is fontosak az ájurvédában az ízek, s miért szükséges, hogy a tömeg- és gyorsétkezésen elfajult ízlésünket megújítsuk, felfrissítsük, hogy újra érezni tudjuk a természetes aromákat. Lássuk most, milyen fogalmakat, élelmiszereket köt az ájurvéda a különböző ízekhez, és milyen módon kapcsolódnak az ízek a testtípusokhoz.

Édes – madhura

 

minőség: föld-víz elem, nehéz, nedves (zsíros), hideg tulajdonság, hűtő hatás
feladat: építi a szöveteket, megnyugtatja az idegeket, növeli a nyál mennyiségét, enyhíti nyálkahártyák égető érzését, csillapítja a szomjúságot, javítja a hang minőségét
túladagolás: elpuhultság, lustaság, túlzott alvás, hurut a szervezetben, vízvisszatartás, súlygyarapodás
megtalálható: szénhidrátok, cukor, méz, szőlőcukor, gyümölcscukor, nádcukor, pálmacukor, rost, cellulóz, a legtöbb gabonaféle, búza, rizs, hüvelyesek, cukorborsó, bab, tej, tejszín, vaj, ghi, érett gyümölcsök, banán, mangó, szőlő, datolya, magvak, zöldségek, sárgarépa, édesburgonya
kapcsolódás: szerelem, elégedettség, boldogság, szeretet, jólét, nyugalom, tehetetlenség, lassúság.

Sós – lavana

minőség: tűz-víz elem, nehéz, nedves (zsíros), forró tulajdonság, fűtő hatás
feladat: javítja az élelmiszerek ízét, serkenti az emésztést
túladagolás: vízvisszatartás, súlygyarapodás, hánytatás, agresszió, bőrbetegségeket rontja, erősíti mérgek hatását
megtalálható: szinte minden zöldség, eltett savanyúságok, tartósított élelmiszerek (rejtett só) tengeri állatok, hínár, algák, tengervíz, hegyi, barlangi sók (az ájurvéda a kősót ajánlja)
kapcsolódás: szókimondás, bemerevedés, túlzott vágykielégítési szándék, kapzsiság

Savanyú – amla (amal)

Minden ízből egy kicsitminőség: föld-tűz elem, meleg, könnyű, nedves (zsíros, forró, nehéz) tulajdonság, fűtő hatás
feladat: serkenti az emésztést, segíti a vérkeringés, enyhíti a szomjúságot, növeli az étvágyat, tisztítja a szöveteket, segíti az ásványi anyagok felszívódását, szélhajtó
túladagolás: növeli fogak érzékenységét, fekély kialakulásának esélyét és az égő érzést, pl. torokgyulladásnál
megtalálható: citrusfélék, ecet, erjesztett termékek, joghurt, sajt, tejföl, szójaszósz, savanyúságok, bor, alkohol, éretlen gyümölcsök, gránátalmamag, tamarind, sóska, paradicsom
kapcsolódás: frissesség, realisztikus látásmód, irigység, féltékenység, pesszimizmus

Keserű – tikta (tickt)

minőség: levegő-éter elem, könnyű, száraz (száraz, hideg, fényes) tulajdonság, hűtő hatás
feladat: méregtelenít, serkenti az étvágyat, antibakteriális, antiszeptikus, segít a fogyásban, enyhíti a hányingert, csillapítja a lázat, kiűzi a férgeket, csillapítja a viszketést
túladagolás: kiszáradás, gyengeség, fáradtság
megtalálható: sötét leveles zöldségek, cikória, endívia, spenót, saláta, cukkíni, padlizsán, kávé, tea, tonik, grapefruit, olajbogyó, sok gyógynövény és fűszer, citromhéj, kurkuma, görögszéna, cickafark
kapcsolódás: tisztánlátás, egészséges kételkedés

Csípős, szúrós, pikáns – katu

minőség: tűz-levegő elem, forró, száraz, világos (meleg, könnyű) tulajdonság, fűtő hatás
feladat: serkenti az emésztést és az anyagcserét, tisztítja az orrmelléküregeket, segíti a méregtelenedést és az izzadást, enyhíti az izomfájdalmat, növeli az étvágyat, de fogyaszt
túladagolás: férfiasság csökken, kábaság, gyengeség, szédülés, nyelőcsősérülés, szomjúság
megtalálható: paprika, chili, bors (fehér, fekete, zöld, piros, cayenne), hagyma, fokhagyma, gyömbér, retek, mustár, ruccola, torma, szegfűszeg, fahéj, Tulsi (szent bazsalikom)
kapcsolódás: ösztönzés, szenvedélyesség, harag, düh, agresszió

Fanyar-összehúzó – kashaya

minőség: föld-levegő elem, száraz, nehéz (meleg, könnyű) tulajdonság, hűtő hatás
feladat: magába szívja a vizet, feszesíti a szöveteket, összehúzó (sebek, vérzések), nyugtató
túladagolás: kiszáradás, haspuffadás, szívtáji fájdalmak
megtalálható: hüvelyesek, bab, lencse, káposzta, brokkoli, karfiol, zeller, burgonya, alma, körte, nyers, éretlen gyümölcsök, spárga, articsóka, rozs, hajdina, kinoa, kávé, tea, kurkuma, koriander, áfonya, gránátalma, csipkebogyó, som, minden, ami csersav tartalmú
Nagyon sok olyan élelmiszer tartalmazza, melyben más a domináns íz.
(Nem a nyelven érzékeljük, inkább egy fintor, összehúzódás a szájban vagy száraz érzés.)
kapcsolódás: segít az aszkétikus életszemléletben

Ízek és dósák (testtípusok)

Sokan igyekeznek megállapítani magukról és másokról, hogy milyen testtípusba tartoznak. Ez nagyon nehéz, még a szakorvosnak is. Többórás kikérdezés, megfigyelés, fizikai vizsgálat, nagy szaktudás alapján lehetséges. Legtöbbünk nem tiszta egydósás alkat, általában mindhárom testtípusból található bennünk, kiben-kiben különböző arányban.

A születésünkkor, gyermekkorunkban fennálló arány a viszonyítási alap (egészséges állapot), amelytől különböző körülmények között, más-más szituációkban hol jobban, hol kevésbé eltérünk. Ha nagy és tartós az eltérés (valamely dósa, dósák aránya nagyon megnő, illetve csökken), az betegség formájában jelentkezik, ha kicsi, akkor még csak diszharmóniaként, kellemetlenségként jelenik meg, azonban ez már betegségjelző, betegségmegelőző állapot.

Ha az eltérést rosszul beállított vagy végletes táplálkozással súlyosbítják, akkor komoly betegséggé fajulhat, ezért ha nem egészséges, forduljon orvoshoz. Ha még csak apró kellemetlenségei vannak, akkor túlzások nélkül kísérletezhet, de kiemelten figyelje szervezete reakcióit. Aki az egészségét szeretné hosszú távon megőrizni, ellenőrizze, hiányzik-e valamelyik aroma az étkezéséből, és fogyassza mind a hat rasát (ízt). Tudatosítsa, hogy kívánja e valamelyik ízt jobban a többinél, illetve mely élelmiszer fogyasztásánál, mikor, hogyan és milyen változás következik be.

Vatát
növeli (túlfokozza, megbetegíti): csípős, keserű, fanyar (könnyű, hideg, száraz)
csökkenti (kiegyensúlyozza, harmonizálja): édes, savanyú, sós (nehéz, forró, olajos)
Pittát
növeli: csípős, savanyú, sós (könnyű, forró, olajos)
csökkenti: édes, keserű, fanyar (nehéz, hideg, száraz)
Kaphát
növeli: édes, savanyú, sós (nehéz, hideg, olajos)
csökkenti: csípős, keserű, fanyar (könnyű, forró, száraz)

Másképpen fogalmazva:

Édes
kapha növelő
vata, pitta csökkentő
Sós
pitta, kapha növelő
vata csökkentő
Savanyú
pitta, kapha növelő
vata csökkentő
Keserű
vata, növelő
pitta kapha csökkentő
Csípős
vata, pitta növelő
kapha csökkentő
Fanyar
vata növelő
pitta, kapha csökkentő

Általános tanácsok

Egy átlagos indiai étkezést a keserű íz fogyasztásával kezdenek (padlizsán, tök, krumpli, uborka szabdzsik – híg zöldségfőzelék vagy sűrű leves kesernyés fűszerezéssel), ami étvágyat gerjeszt, valamint segít megindítani az emésztés folyamatát. Másodikként a savanyú következik (paradicsom, sajt, spenót, citrom, joghurt), amit gyakran kombinálnak csípőssel (chatni – sokízű savanyúságféle, kis adagban). Majd a sós és fanyar (dahl – hüvelyes főzelékféle) jön, és a legvégén fogyasztanak valami édeset. Étkezés után sok helyen kínálnak édes fűszergolyókat, melyek nemcsak a kellemetlen szájszagot szüntetik meg, hanem az emésztést is támogatják. Ezek általában ánizst, szegfűszeget, kardamomot és fahéjat tartalmaznak.

A fűszerek aránya fontosMint már mondtam, minden étkezésnek tartalmaznia kell mind a hat ízt, azonban valamely íz túlzott használata felboríthatja a szervezet egyensúlyát. Ne vigye túlzásba egyik ízt sem, de ne gondolja, hogy egyenlő arányban kell lenniük. Azt is tudomásul kell vennünk, hogy mindannyiunk szükséglete különböző. Ez egy családi étkezésnél nem könnyű, nem véletlen, hogy Indiában sokféle különböző fogás kerül egyszerre az asztalra. Némelyek csak egész kis mennyiségben, pl. chatnik, asztali fűszerek. Ezeket nem kell mindig frissen elkészíteni. Így hát nem kell megijedni, hogy mindenkinek külön kell főzni, hiszen egészséges ízléssel mindenki annyit és abból szedhet, ami neki a legmegfelelőbb.

Édes, sós és savanyú íz többet fordul elő a természetes alapanyagokban (nem az asztali sóról és finomított cukorról van szó), pikáns és fanyar jóval ritkábban. Ez természetes arány. Ami a gyorséttermi, tartósított és készételeket illeti, ott is e három íz javára billen a mérleg. De az már túlzás. A fogyasztóért vívott harcban az élelmiszergyártók igyekeznek kerülni azokat az ízeket, melyeket a vevők kevésbé kedvelnek, így a fanyar és a keserű szinte teljesen eltűnik az élelmiszerpalettáról.

Kísérletezzen bátran!

Ne kezdjen el aggódni, ha esetleg a mai, otthon készített, természetes nyersanyagokból készült étele a listák alapján főleg ez első három rasából tevődik össze, mert minden növény tartalmaz a domináns ízén kívül egyebeket is. Ha viszont azt érzékeli, hogy valamely íz teljesen hiányzik a rendszeres étkezéséből, fokozatosan, apránként kezdje ételeihez adni. Az a célkitűzés, hogy mind a hat aroma jelen legyen a főétkezésekben, csak eleinte nehéz. Könnyen segíthet magán, ha előre készít testtípusának megfelelő fűszerkeverékeket.

Érezze meg az ízeket, legyen bátor, kísérletezzen! Figyelje meg saját magát, mi ízlik a legjobban, és melyik étel hogyan hat szervezetére. Próbálja meg követni az évszakokat, ha nagyon melege van, válasszon hűtő ízeket, hidegben pedig melegítő típusúakat. Ha azt tapasztalja, hogy egyszerre nagyon megváltozik az ízlése, valamelyik ízből hirtelen túl sokat fogyaszt és hosszabb ideig kívánja, akkor jobban összpontosítson az önmegfigyelésre, nehogy a sóvárgás torzító megszokás vagy betegség jelzése legyen.

Tegye érdekessé a főzést, kedvvel álljon neki az ételek elkészítésének és ne kötelességből. Varázsolja sokszínűvé, izgalmassá az ételt, és élvezze, amit eszik. Tudatos étkezéssel megőrizheti egészségét, fiatalosságát és meghosszabbíthatja életét.

Andolan
életmód-tanácsadó és terapeuta
természetgyógyászat

Felhasznált irodalom:
http://www.ayurbalance.com/explore_articlesixtastes.htm
http://www.eattasteheal.com/ETH_6tastes.htm
Dr. David Frawley, Dr. Vasant Lad: Gyógynövény jóga (Édesvíz kiadó)