Házi praktikák duzzadt szemre

Ha reggelente alig látunk, fáj, piros és duzzadt a szemünk, vessük be valamelyik házi praktikát! Ahhoz, hogy reggel duzzadt szemekkel ébredjünk, nem muszáj feltétlenül allergiásnak lennünk, elég hozzá annyi is, ha sokat ültünk a számítógép előtt, keveset aludtunk vagy sokat sírtunk. Mielőtt azonban kipróbálnánk a házi módszereket, keressük meg, mi lehet a duzzadtság oka.

Mi lehet az ok?

A sírás és a kevés alvás mellett a számítógép is okozhatja a szem gyulladását. Ha valaki több órán keresztül számítógép előtt ül, bizony sokszor érezheti azt, hogy szeme kiszárad, viszket, és a nap végén be is vörösödik. Ennek oka az, hogy a gép előtt ülve kevesebbet pislogunk, a szemünk pedig gyorsabban kiszárad.Keressük meg az okot!

A duzzadt szem hátterében valamilyen csípés is állhat. Mivel a szemhéj nagyon lágy bőr, egy kis szúnyogcsípéstől is hatalmas duzzanat keletkezhet rajta, aminek az állandó vakargatás nem tesz jót.

Kevesen gondolják, de egy bőséges vacsora elfogyasztása bizony ugyanúgy okozhatja a reggeli duzzanatot a szemek alatt, mint egy csípés vagy az allergia. Ha gyakran tapasztaljuk ezt magunkon, figyeljünk oda az étkezésre! Kerüljük elalvás előtt a nehéz, zsíros, túl fűszeres ételeket, és igyunk sok folyadékot.

Házi praktikák

Hideg, hideg, hideg

A duzzadt szemekre az egyik legjobb házi segítség a hideg. Tegyünk a szemünk alá hideg uborkaszeleteket vagy teafiltereket, de az is jó megoldás lehet, ha egy kanalat pár percre a fagyasztóba teszünk, majd pedig a duzzanaton tartjuk legalább öt percig. Ugyanezt két vattapamaccsal is megtehetjük – vizezzük be őket, hagyjuk a fagyasztóban tíz percig, majd utána helyezzük a szemünkre.

Masszázs

A gyenge, körkörös mozdulatok beindítják a vérkeringést, a sejtek működését, ami ugyancsak jó hatással van a duzzadt szemekre. Reggel, még sminkelés előtt, nagyon gyengéden masszírozzuk át a szemhéjunkat és a szemek alatti táskákat az ujjbegyeinkkel.

Koffein és joghurt

Kenjünk a szemek alá egy kis natúr joghurtot és hagyjuk, hogy a bőrünk beigya. Tíz perc után mossuk le. Ha nincs otthon natúr joghurtunk, akkor helyettesítsük túróval.
Készítsünk fekete teát, de a filtereket ne dobjuk ki, hanem hagyjuk kihűlni, és tegyük a szemünkre tíz percig.

Figyelem! Ha a szemünk gyakran gyulladt és duzzadt, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

(Forrás: beautyplus.de, németből fordította: Sophie)