Csökkenthetik a betegek energiaszintjét a sztatinok

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a népszerű koleszterincsökkentő gyógyszerek, a sztatinok szedése jelentős mértékben megnöveli annak kockázatát, hogy a páciensek energiája csökken, vagy testedzés közben aránytalanul kifáradnak. A tanulmányban ezer felnőttet vizsgáltak, akik olyan jól ismert hatóanyagokat tartalmazó készítményeket szedtek, mint a pravastatin vagy a simvastatin, amelyek a káros LDL koleszterin szintjének csökkentését célozzák.

Csökkenthetik a betegek energiaszintjét a sztatinok„Vizsgálatunk azt mutatta, hogy a sztatinok még viszonylag kis dózisban is az energiaszint csökkenését, testmozgás közbeni fokozott fáradtságot, illetve mindkettőt okozták a kutatás résztvevőiben” – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Beatrice Golomb, a Kalifornia-San Diego Egyetem munkatársa. „A jelenség férfiak és nők esetében is megfigyelhető, de a nők körében nagyobb problémát okozott.”

A kísérlet során az ezer résztvevőt véletlenszerűen három kezelési csoportba osztották: az első csoport 40 milligramm pravastatint szedett, a második 20 mg simvastatint, a harmadik pedig placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy a bármelyik sztatint szedő alanyok sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalták az energiavesztés valamelyik vagy mindkét típusát. Az LDL szint jelentősebb csökkenését elérő simvastatin szedése esetén azonban nagyobb volt a kimerültség kockázata.

Dr. Scott Wright, a rochesteri Mayo Klinika professzora szerint azonban az eredményeket, bár jelentősek, óvatosan kell kezelni, mert a kísérlet során belső skálával mérték a kimerültség és a diszkomfort szintjét, amit a tudományos világ nem érvényesített. Az eredmények alátámasztásához tehát további kutatásokra lesz szükség.

(A sztatinok káros hatásait (májkárosítás, izomsejt-szétesés stb.) eddig is ismertük – a szerk.)