Hogyan ismerjük fel időben az emlőrákot?

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat. Minden félelem ellenére vannak azonban jó hírek is: egyre inkább egyértelművé válik, hogy a nők maguk is sokat tehetnek azért, hogy az emlőrák ne követeljen emberéletet. Az 1 cm-nél nem nagyobb csomók 10 nő közül 9-nél gyógyíthatók. Ha a daganat nagyobb 2 cm-nél, a gyógyulás aránya már csak 60 százalék. Ezért fontos a korai felismerés.

Az emlőrák kockázata az életkorral nő. A statisztikák szerint a legtöbb nő 40-55 év között és 70 év fölött betegszik meg emlőrákban. Az életkor kitolódása egyik fontos oka e rákfajta gyakoriságának, ám a gének is fontos szerepet játszanak. További kockázati tényezők: erős túlsúly, korai első havi vérzés, valamint a késői menopauza. Az emlőrák kockázatát növeli a 30 év feletti terhesség, valamint a gyermektelenség.20Vizsgálja magát rendszeresen

A szűrés milyen formája hasznos?

Általában egy három lépésből álló védekezés ajánlott: az alap a nők saját mellvizsgálata. Ennek az az oka, hogy minden mell más, minden nő maga veheti észre az esetleges elváltozásokat. A mottó: minél hamarabb ismerik fel a daganatot, annál jobbak az esélyek a teljes gyógyulásra. Kay Friedrichs jeruzsálemi nőgyógyász az esélyeket 90 százalékra teszi. Ennek alapján az 1 cm-nél nem nagyobb csomók 10 nő közül 9-nél gyógyíthatók. Ha a daganat nagyobb 2 cm-nél, a gyógyulás aránya már csak 60 százalék. Ezért fontos a korai felismerés.

A második összetevő az évenkénti nőgyógyászati szűrés. Itt az orvos megvizsgálja a melleket és a hónaljakat. Legkésőbb 50 éves kortól az alapvizsgálatokhoz tartozik a mammográfia is.

Az ösztrogén szerepe

A tumor keletkezésében nagyon fontos szerepet játszik a női hormon, az ösztrogén. Ezért jelent nagyobb kockázatot a késői menopauza. Ehhez társul még a lehetséges túlsúly, ugyanis a zsírszövetek is termelnek ösztrogént.

Táplálkozás, testmozgás és testsúly – ezeket a tényezőket a nők maguk alakítják – hangsúlyozza Friedrichs hamburgi specialista. Tanácsa a következő: ügyelni kell a zsírszegény táplálkozásra, és a sporttevékenység révén a normál tartományban, 20-25 között kell tartani testtömegindexet. Így minden nő csökkentheti a saját rákkockázatát.

Így vizsgálhatja helyesen saját mellét

  • Ügyeljen az olyan elváltozásokra, mint a befűződések, deformációk, bőrpír.
  • Emelje lassan fel-le a karját. Egyenletesen együtt mozognak a mellei? Megfelelő magasságban vannak a mellbimbók?
  • Tapogassa végig szisztematikusan melleit. Úgy mozgassa az ujjait, mint ha zongorázna. Tapogassa meg a mellbimbókat, nyomja meg óvatosan, és ellenőrizze, hogy jön-e belőle folyadék.
  • A hónaljak letapogatásához emelje fel egyik karját és helyezze ujjait a hónaljba.
  • Engedje le a karját a tapogatáshoz.
  • Ismételje meg az egész vizsgálódást fekve, így a mell mélyebb rétegeit is kitapogathatja.

(Németből fordította: Koncz László)