Megvédi a szívünket a halolaj

Az American Journal of Physiology című lapban megjelent tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj segíti a szívizomzat helyes működését és csökkenti a stressz szívre gyakorolt káros hatásait. A Jason Carter által vezetett kutatás során a szakemberek 67 egészséges jelentkező között végeztek megfigyelést, melynek során egyesek 9 grammnyi halolaj tablettát szedtek, mások placebóként 9 grammnyi olívaolaj tablettát fogyasztottak két hónapon keresztül.

Megvédi a szívünket a halolajAz időszak magába foglalta az alanyok tanulási és nem tanulási periódusát is, miközben mind szívműködésüket, mind vérnyomásukat rendszeresen ellenőrizték.

A vizsgálat végeztével az alanyok egy igen nagy stresszel járó matematikai vizsgát kellett tegyenek, mely során mérték stressz-szintjüket. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a halolaj tablettát szedték, lényegesen kevésbé szenvedtek a stressztől, mint placebót szedő társaik. Ez megmutatkozott a szívizomzat működését (a szívritmust és az izomzatsegítő idegi tevékenységeket) mérő vizsgálatokban is.

Carter szerint a kutatásnak hála bebizonyosodott a halolaj szívműködést védelmező hatása. További tanulmányozást igényel azonban az ilyen omega-3 zsírsavakban gazdag szerek hosszú távú szedésének hatása, illetve az, hogy vajon ezt a jótékony hatást az idősebb korosztály, valamint a már meglévő szívbetegséggel élők esetében is kifejti-e a halolaj.

Carter hozzátette, hogy annyi bizonyos, a halolaj segíti és védi a szívet, ezért mindenki nyugodtan szedjen ilyen készítményeket vagy fogyasszon rendszeresen omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, mint amilyen például a lazac és a szardínia.