Miért olyan egészséges a chia?

A chia magnak magas a tápértéke, sok rostot tartalmaz és sokoldalúan használható, így egészséges táplálékkiegészítő. Ezért és pozitív hatása miatt nevezik e magvakat szuper élelmiszernek. Laktató és energiát adó hatását már több évszázada felfedezték. A chia növény fehérjében gazdag magvai a zsályafélékhez tartoznak, már a majáknak is táplálékul szolgáltak.

A chia magja (Salvia columbariae) nemcsak vitaminokban gazdag, hanem számos antioxidánst is tartalmaz. A magok fehérjetartalma kétszerese a többi gabonafélének, ezért sok energiát adnak és alkalmasak – különösen a vegetáriánusoknak – fehérjeforrásként. Ásványi anyag tartalmuk meggyőző: ötször annyi kalcium van bennük, mint a tejben. Ehhez jön még a kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, valamint a bór. A chia mag omega-3 és omega-6 zsírsavakat is tartalmaz, melyek ideális, 3:1 arányban vannak jelen benne, és így hatásukat a legjobban fejthetik ki. Javítják a koncentráció képességet, és jó hatással vannak a szívre és az erekre. A magas rosttartalom segít méregteleníteni a testet, csökkenteni a koleszterinszintet és a fogyást.

Beáztatva zselés leszTestsúlycsökkentés chiával

A chia magja sok tápanyagot szállít viszonylag kevés kalória mellett – így pótolhatunk vele más kalóriadús ételeket. Magas rosttartalmuk miatt a magok a gyomorban sok folyadékot vesznek fel, és megduzzadva hosszan tartó jóllakottság érzetét keltik. Ezért fontos a magok fogyasztása után sokat inni. Az oldódó rostok lassítják a szénhidrátok lebontását cukorrá, ezzel hosszabb időn át látják el a szervezetet energiával, megakadályozzák az ételek utáni sóvárgást és szabályozzák a vércukorszintet. Hasznos tehát a cukorbetegek számára is. Ha a diétát edzésprogrammal kombináljuk, a chia magok elősegítik az izomtömeg-növekedést.

Van-e mellékhatása?

A magok vérnyomás-csökkentőként és vérhígítóként hatnak. A vérhígítót szedők vagy alacsony vérnyomásúak a magok első fogyasztása előtt konzultáljanak háziorvosukkal. Túlzott fogyasztásnál megfigyeltek allergiás reakciókat. Előfordulhat puffadás és hasmenés is. Az ajánlott napi mennyiség ezért legfeljebb 15 g.

Tanácsok a fogyasztáshoz

A magok íztelenek és rászórhatók müzlire, salátára, belekeverhetők joghurtba. Gluténmentes lisztként megőrölve süteményekbe és kenyérbe használhatók, de jók turmixban vagy pudingokban is. A chia pudinghoz tegyünk 2 evőkanál magot 200 ml mandula- vagy szójatejbe, és letakarva hagyjuk egy éjszakán át a hűtőben állni. Ízléstől függően hozzáadhatunk diót, kókuszreszeléket, gyümölcsöket vagy kompótot. Italokhoz alapreceptként gél szolgál, amelyhez a magokat dupla mennyiségű vízzel elkeverve legalább 10 percig állni hagyjuk. Két evőkanál gélt öntsünk egy pohár gyümölcslébe, amely reggelire laktató ital lesz.

A magok több éven át eltarthatók. Létezik fehér és fekete chia mag, ezek egyformán egészségesek és tápértékben sem különböznek.

(Németből fordította: Koncz László)