Miért jó a GLYX-diéta?

Aki úgy dönt, hogy táplálkozását a GLYX-diétához igazítja, tartósan veszi kézbe testsúlyának ellenőrzését. A glikémiás index (GLYX, GI) az az érték, amely az élelmiszerek vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatását mutatja. A csípőn lerakódott kilók ellen nemcsak esztétikai okokból kell felvenni a harcot, hanem mindenekelőtt saját egészségünk érdekében.

Az élelmiszerek GLYX szerinti megválasztása

Minél magasabb az élelmiszer GI-, vagy GLYX-értéke, annál jobban befolyásolja a vércukorszintet. Pontosan ez az általános probléma: amikor bizonyos magas GLYX értékű élelmiszert fogyasztunk, a vércukorszint az egekbe szökhet, a szervezet automatikusan több inzulint termel, és ez úgynevezett farkasétvágyhoz vezethet.

A zöldségleves mindig jó

Az alacsony vércukorszint védelmet nyújthat a stroke és a szívroham ellen, ráadásul csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ideális tehát az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek GLYX-értéke 50 alatti. Alacsony glikémiás indexe van például a teljes kiőrlésű gabonaféléknek, a friss gyümölcsöknek és a fehérjében gazdag hüvelyeseknek.

Az iparilag gyártott cukrot a legjobb teljesen elkerülni. Különösen a rejtett cukrot tartalmazó élelmiszereket (pl. ketchup) kell csökkenteni, vagy teljesen kihúzni az étrendünkből.

Fogyás GLYX-diétával

Aki a GLYX-hez igazodik, eléri, hogy zsír közvetlenül az izomban égjen el, emellett a szervezet több eikozanoidot képezhet, amit más néven „jó” szöveti hormonoknak neveznek. Ezek további védelmet biztosíthatnak a krónikus betegségek ellen, mint amilyen pl. az ízületi gyulladás vagy allergia.

Aki GLYX-étrend szerint akar fogyni, indítsa a napot vitaminokban és fehérjékben gazdag ételekkel. Érvényes az az elv, amely naponta 1 g fehérjebevitellel számol testtömeg-kilogrammonként. A reggelihez ideális a friss gyümölccsel kombinált író, szójatej vagy kefir. Ebédre zöldségleves vagy saláta fogyasztható a főétel előtt. Burgonya-, tészta- vagy rizsköretet csak keveset fogyasszunk, zöldséget ezzel szemben sokat ehetünk.

Fontos, hogy sokat igyunk. Óránként egy pohár citromlé vagy tea ajánlott. Az alkohol magas GLYX-értékű. Aki nem akar lemondani az alkoholról, igyon sör helyett száraz fröccsöt.

Fogyókúrás recept

Spagetti tonhallal és paradicsomszósszal
(Két személyre, fehérjetartalma kb. 23 g)

  • 100 g spagetti
  • 500 g paradicsom
  • 140 g konzerv tonhal
  • 1 vöröshagyma
  • 1 fokhagymagerezd
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • petrezselyem, friss oregánó
  • só, bors

A spagettit tegyük forrásban lévő sós vízbe, de ne főzzük teljesen puhára. A hagymát és a fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apróra. A paradicsomot forrázzuk le, öblítsük le hideg vízzel, a héját húzzuk le és vágjuk finom kockára. Forrósítsunk olívaolajat, ebben megpirítjuk a fokhagymát és a hagymát, amíg áttetsző nem lesz. Hozzáadjuk a paradicsomkockákat, sóval, borssal és oregánóval fűszerezzük. A szószt körülbelül tíz percig főzzük. A tonhalat apróra vágjuk, és a szószhoz adva rövid időre felforrósítjuk. A leszűrt spagettit tányérokra tesszük, hozzáadjuk a mártást, megszórjuk friss petrezselyemmel.

(Németből fordította: Koncz László)