Mitől zsibbadunk?

Kényelmetlen ülés, vagy hosszan tartó fekvés után előfordul, hogy zsibbad a lábunk vagy a karunk. Normális esetben mindenki ugyanúgy reagál: rázza az érintett testrészt és dörzsöli a bizsergés helyét. Általában elég néhány perc, és elmúlik a kellemetlen érzés. Előfordul azonban, hogy a zsibbadás akár egy órán át is eltarthat. Vajon mi lehet az oka?

A zsibbadásnak semmi köze sincs az erekhez, mint azt sokan tévesen gondolják. Megzavart idegműködésről van szó, az agyba torzítottan érkeznek ingerek, ez okozza a furcsa érzést. Ha a jelenség ritkán fordul elő, segít, ha ellenőrzi ülési, állás- és fekvési szokásait. Ne maradjon túl sokáig egy helyzetben, és időről időre mozogjon. Ha gyakran, minden látható ok nélkül jelentkeznek a panaszok, annak komolyabb okai lehetnek.

Ingerület-vezetés mérése

Gyakori okok

Becsípődött ideg

A karok, lábak zsibbadását, amelyet becsípődött ideg okoz, valószínűleg mindenki tapasztalta már: egy rossz mozdulatnál az ideg becsípődik, és zavar keletkezik az ingerület-átvitelben. Emiatt a kéz vagy a kar zsibbad, gyakran kíséri a bőr kellemetlen bizsergése. Amint a zsibbadt testrészt megmozgatjuk, általában magától eltűnik a zsibbadás.

Kéztőalagút szindróma

Ha az ujjak ismétlődően zsibbadnak és kellemetlenül bizseregnek, valószínűleg kéztőalagút szindróma van a panaszok hátterében. Az okok változatosak lehetnek, például törés utáni csontegyenetlenségek, vagy ínhüvelygyulladás. Gyakran azonban nem állapítható meg közvetlen ok. Speciális sín viselése gyakran megszünteti az ujjak zsibbadását. Ha nincs javulás, sebészeti beavatkozás szükséges.

Porckorongsérv

Porckorongsérv esetén fájldalom keletkezhet az ideggyökre nehezedő nyomás miatt. Ezt gyakran kíséri zsibbadás vagy bizsergés. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, mindig orvoshoz kell fordulni, hogy ellenőrizze, nem porckorongsérvről van-e szó.

A porckorongsérv mellett a gerinc más problémái, különösen a nyaki gerinc okozhatnak zsibbadást a kézen, lábon vagy a bőrön.

Agyvérzés

Agyvérzéskor az agy nem jut elegendő vérhez, nem kap elég oxigént. Mivel az érintett terület nem működik jól, előfordulhatnak idegi kiesék is. Ilyenkor a kar vagy a láb érzéketlenné válik. Az ilyen zsibbadás jellemzően csak az egyik oldalon fordul elő. Agyvérzésre utaló más tünetek: fejfájás, szédülés, hányinger, látás- és beszédproblémák, bénulás. Ha agyvérzés gyanúja áll fenn, azonnal orvost kell hívni.

Fertőzés, migrén, tumor

Különböző baktérium- vagy vírusfertőzések is okozhatnak zsibbadást, pl. az övsömör vagy a Lyme-kór. A fej vagy az arc zsibbadása gyakran előfutára a migrénes rohamnak, de az ilyen zsibbadás az agy keringési zavaraira vagy agydaganatra, valamint szorongás- vagy pánikrohamra is utalhat. Az arcon zsibbadást válthat ki égési- vagy fagyási sérülés, valamint az arcidegek hibás működése. Még sclerosis multiplex is okozhat arc-, kar- és lábzsibbadást.

B12-vitamin hiánya

A B12-vitamin hiánya kiválthat zsibbadást a nyelven, érzékelési zavar jelentkezhet a karon és a lábon is. A B12-vitamin ugyanis az idegrendszer számára döntő fontosságú, és hiánya a központi idegrendszerben zavarokat okozhat.

(Németből fordította: Koncz László)