A mellékhatásokat tessék komolyan venni!

Évről évre ijesztőbb adatok jelennek meg a növekvő gyógyszer mellékhatásokról. Sajnos úgy tűnik, a sok figyelmeztetés nem elegendő, ezért úgy gondolom, hogy újra felhívnám a figyelmet a leggyakoribb veszélyekre. Sok esetben nem kizárólag az adott hatóanyag, ill. a gyógyszerek a hibásak, hanem figyelmetlenség, tájékozatlanság és a helytelen alkalmazás az ok.

A probléma összetett: megváltoztak a receptfelírási szokások, az orvoslátogatói rendszer, nőtt a túlgyógyszerezés, sok a megtévesztő gyógyszerreklám, a mellékhatásokat elbagatellizálják, a gyógyszerek árucikké váltak – és végül, de nem utolsósorban – megnövekedett a recept nélkül kapható szerek száma.

Ne együk nyakra-főre!

Ezek a tényezők sajnos hozzájárulnak a növekvő statisztikai adatokhoz. Hazánkban egy év alatt kb. tízmillió doboz recept nélküli gyógyszert fogyasztunk. Ez hatalmas mennyiség, ráadásul a többségét sok esetben helytelenül szedik. Ezek a gyógyszerek az állandóan szedett készítményekkel sok esetben összeférhetetlenek. Bizonyos betegségeknél fontos tudni, hogy mit lehet és mit nem lehet szedni. Gyakran nem tudják és nem egyértelmű, hogy azonos sok készítményben hatóanyag van. Előfordulnak megtévesztő nevek, vagyis nagyon körültekintően és szakszerű segítséget kérve lenne szabad szedni a különböző gyógyszereket.

Diclofenac

Nézzük a legveszélyesebb és leggyakoribb problémákat, amelyekre oda kell figyelni. Ide tartoznak elsősorban a nem-szteroid fájdalomcsillapítók, amelyeknek a mellékhatása elkerülendő. Az igen népszerű diclofenac fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Főleg a mozgásszervi megbetegedésekben csökkenti a panaszokat. Érthető módon az idősebbek szedik, illetve alkalmazzák különböző gyógyszerformákban.

Nagyon fontos, hogy akinek gyomor-bélrendszeri megbetegedése van, kerülje ezek tartós szedését, csak rendszeres ellenőrzés mellett szedje. Sajnos a fekélyes és egyéb gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulásában ezek a könnyen és ellenőrizetlenül hozzáférhető szerek nagy százalékban ludasak. Azt gondolnánk, hogy mindezt annyiszor és oly sok helyen lehet hallani, hogy erre mindenki odafigyel. Sajnos nem így van. Különösen veszélyeztetett korosztály a 65-70 éveseké. Ne hagyják figyelmen kívül, hogy a különböző gyógyszerformákban (tapasz, tabletta, krém, kúp) bevitt hatóanyag-mennyiségek összeadódnak. Mindig tájékoztassák kezelőorvosukat!

Lássuk azokat a figyelmeztetéseket, amelyeket nem lehet olyan gyakran hallani, de szintén nagyon fontosak:

  • Szív-érrendszeri betegségeknél fokozott figyelem(perifériás artériás betegségnél ellenjavallt)
  • Cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás esetén alkalmazása megfontolandó
  • Súlyosbíthatja az asztmát

Paracetamol

A paracetamol tartalmú készítmények láz és fájdalom csillapítására alkalmasak. Gyakran és széles körben alkalmazzuk. Adagolását szigorúan be kell tartani – és itt keletkeznek a bajok. Valamiért sokan nem veszik komolyan az intelmeket (még gyermekeknél sem). A paracetamol nagy adagban májkárosító hatású, valamint súlyosbítja a már fennálló májelégtelenséget. A terápiás dózis és a káros dózis között nincs nagy különbség, ezért kell komolyan venni az adagolási utasításokat.

Ibuprofen

Kiválóan alkalmas különböző, főleg gyulladásos eredetű fájdalmak csökkentésére és lázcsillapításra. Legsúlyosabb mellékhatása a gyomor- és bélnyálkahártya károsítása. Tartós szedése esetén erre fokozott figyelemmel kell lenni.

Aszpirin

Ki ne hallott volna róla, régi, bevált fájdalom- és lázcsillapítónk. Tudnunk kell azonban egy pár dolgot, amire tartós szedésekor oda kell figyelni: károsíthatja a gyomornyálkahártyát. Alkohollal együtt ne szedjük! Megnöveli a véralvadásgátlók hatását!

Végül néhány jó tanács: Mindig nézzük meg a hatóanyagot! Kombinálható-e a többi gyógyszerrel? Krónikus panaszokkal azonnal forduljon szakemberhez!

Csűrösné dr. Hajda Veronika
gyógyszerész-természetgyógyász
hajdaveronika@gmail.com
06 30 999 9947