Mit árul el a vizelet az egészségéről?

A vesék naponta körülbelül egy-másfél liter vizeletet választanak ki. Általában kevés figyelmet fordítunk a vizelet színére és szagára, pedig ezek fontos információt nyújthatnak egészségi állapotunkról, a folyadékháztartás egyensúlyáról, és számos utalást adnak esetleges betegségekről. Megéri tehát néha, hogy közelebbi pillantást vessünk a WC-kagylóba.

A vizelet megtekintése ősidők óta az egyik legfontosabb diagnosztikai módszer volt. A színe, zavarossága és szaga mellett az ízét is tesztelték. Így lehetett már a 17. században diagnosztizálni a cukorbetegséget. Az orvostudomány fejlődésnek köszönhetően a vizelet puszta megtekintése elvesztette jelentőségét, de a feltűnő változások hozzájárulhatnak a betegségek korai felismeréséhez.

A vizelet összetétele

A vizelet 95 százaléka víz. Egyéb összetevői közé tartozik a karbamid és az elektrolitok, valamint a kreatinin, húgysav és egyéb savak, vitaminok, hormonok és a színezékek. A vizelet összetétele a különböző tényezők alapján változhat, és ez a szag és a megjelenés alapján észrevehető.

Mit jelent a vizelet sötét színe?

A vizelet színe természetes módon változik az elfogyasztott vízmennyiséggel. Minél több folyadékot iszunk, annál hígabb, és ezért világosabb a vizelet. A sárga és színtelen-átlátszó vizelet általában annak a jele, hogy elegendő mennyiségű folyadékot iszunk.

Ha a vizelet színe inkább borostyánszínű, vagy inkább barna, több folyadékot kell inni. Ha a vizelet sötét marad, annak ellenére, hogy nőtt a folyadékbevitel, jobb, ha felkeresi az orvost.

Az elszíneződött vizelet lehetséges okai

A vizelet színváltozásának különböző okai lehetnek: bizonyos élelmiszerek fogyasztása, vitaminok vagy gyógyszerek szedése, valamint különböző betegségek a vizelet elszíneződését okozhatják.

  • Színtelen: színtelen vizelet termelődik természetes módon fokozott folyadékbevitel esetén. Az erős szomjúság miatti fokozott folyadékbevitel azonban cukorbetegség jele lehet. Ritka a diabetes insipidus (öröklött vagy szerzett anyagcsere-betegség). A nagy mennyiségű színtelen vizelet oka: a vesék nem képesek hormonálisan koncentrálni a vizeletet.
  • Neonsárga: a bevitt nagy dózisú B2-vitamin a vizeletet intenzív sárgára színezheti. Az elszíneződés ártalmatlan, és elmúlik a készítmény abbahagyása után.
  • Narancssárgától a barnáig: narancssárga vagy barna vizelet lehet a jele a túl kevés folyadékbevitelnek, de a máj és epevezeték különböző betegségei is megbújhatnak mögötte. Ilyenkor a sötét vizelet oka az epe pigmentjének (bilirubin) kiválasztódása. A nitrofurantoin antibiotikum is narancssárgára vagy barnára színezheti a vizeletet.
  • Vörös: ha a vizelet vörös, azt jelezheti, hogy vér van a vizeletben, de nagy mennyiségű cékla és szeder elfogyasztása után is átmenetileg vörös színűvé válhat a vizelet. Ezen kívül egy izomsérülés – például baleset utáni súlyos zúzódás esetén – a mioglobin izomfehérje vörösre színezheti a vizeletet. A vörös vizelet további lehetséges oka lehet a rifampicin antibiotikum szedése, valamint anyagcsere-betegség.
  • Barna-fekete: l-dopa, vagy alfa-metildopa hatóanyagú gyógyszerek sötét színűre festhetik a vizeletet. Ritkán oka lehet az alkaptonuria anyagcsere-betegség, valamint a bőrrák (rosszindulatú melanoma) bizonyos formája előrehaladott stádiumban.
  • Zöld vagy kék: a kék vagy zöld vizelet ritka. Lehetséges okok különböző gyógyszer hatóanyagok, mint például az amitriptilin, indometacin, mitoxantron vagy propofol és multivitamin készítmények, ritka genetikai betegségek vagy fertőzések.

Zavaros vizelet?

Az egészséges embereknél a vizelet világos. Ha zavarosnak látszik vagy pelyhek vannak a vizeletben, az valamilyen húgyúti fertőzés vagy betegség jele lehet. Baktériumok, gombák, vörös vagy fehér vérsejtek lehetnek a vizeletben, amelyek zavarossá teszik azt. A genny (pl. vesemedence-gyulladásnál), vagy lipidek (pl. nephrosis szindróma esetén) a vizelet fehéres színűvé válhat. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

Habos vizelet

Ha habzik a vizelet, az jelzés arra, hogy fehérje van a vizeletben. Bizonyos esetekben ez ártalmatlan, különösen fiataloknál a fizikai stressz, vagy láz okozhat fehérjét a vizeletben. Érdemes azonban orvoshoz fordulni az ok megállapítására, ugyanis sok vesebetegségnél a vese elveszíti a fehérjék kiszűrésének funkcióját, ami abban nyilvánul meg, hogy fehérje jelenik meg a vizeletben.

A vizelet bűzös: mi lehet az oka?

A friss vizelet általában szagtalan. A tipikus vizeletszag csak később, a baktériumok bomlását követően jelentkezik. Az átmeneti szagváltozás többnyire ártalmatlan, és például spárga, hagyma vagy fokhagyma evése után fordulhat elő. Ha a vizelet szaga tartósan furcsa, az betegség jele is lehet, és orvosnak kell megvizsgálni. Lehetséges okok:

  • Ammónia: A baktérium eredetű húgyúti fertőzések, valamint D-vitamin hiánya miatt a vizelet szaga lehet ammóniaszerű.
  • Édeskés/acetonszagú: Az ún. ketonok jelenléte a vizeletben édeskés vagy savanyú szagot áraszt, amely acetontartalmú körömlakklemosóra emlékeztet. Oka lehet kezeletlen cukorbetegség, de láz, megerőltető testmozgás, hosszú böjt, illetve súlyos sérülés vagy műtét után is ketonok jelenhetnek meg a vizeletben.
  • Alkoholos: Alkoholfüggőség esetén a vizelet lehet alkoholszagú.
  • Kénes: Spárga evése után átmenetileg a vizelet kénszagúvá válhat. Ennek oka az, hogy a spárgasav bomlási termékei kiválasztódnak a vizeletben. A fokhagyma és a hagyma is kénszagúvá teheti a vizeletet.
  • Rothadt: Ha vizelet rothadt tojás szagú, ennek oka bizonyos körülmények között húgyúti tumor vagy más szövetdestruktív folyamat lehet. Tartósan fennálló bűzös vizeletszag esetén fel kell keresni az orvost.
  • Halszagú: A ritka trimetilaminuria (halszag szindróma) nevű anyagcsere-betegség esetén hiányzik a szervezetből egy májenzim. Ezáltal az erős halszagú trimetilamin nem épül le, és többek között a vizelettel választódik ki. A nőknél azonban sokkal gyakrabban a nemi szervek fertőzöttsége a halszagú vizelet oka.

Tesztcsíkok: gyors első diagnózis

A vizelet gyorsteszt általában az első lépés a további vizeletvizsgálathoz. A tesztcsíkot a vizeletbe mártják, és rövid idő múlva a színváltozás tájékoztatás ad a vizelet fontos összetevőiről. Így kimutathatók többek között leukociták, eritrociták, fehérje, ketonok, cukor és a pH-érték a vizeletben, és ezáltal következtetéseket lehet levonni a lehetséges betegségekről. A tesztcsíkok gyógyszertárban kaphatók, és a vizsgálat otthon elvégezhető. A feltűnő eredményeket minden esetben meg kell beszélni orvosával.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmbe az alábbi cikket:

A vesemedence-gyulladás nem kíméli a nőket