Miért ájulunk el?

Az ájulás ijesztő állapot: hirtelen már nem vagyunk urai érzékeinknek, és megszűnik a külvilág. Van néhány tipikus helyzet, amikor különösen gyakori az ájulás, például kánikulában, és vannak olyanok, akik „hajlamosak” az ájulásra. Miért ájulunk el egyáltalán? Gyakran alacsony vérnyomás esetén, vagy sokkos állapotban. A szervezet mely folyamatai felelősek?

Az agyi vérellátás zavara

A pillanatnyi eszméletvesztést hívják ájulásnak, hiszen az ember ebben az időben „tehetetlen”, nem ura saját szellemi és fizikai állapotának. Az ájulás leggyakoribb oka az agyi vérkeringés átmeneti zavara.

Az agy bonyolult és összetett rendszer, amely azonnal reagál a legkisebb szabálytalanságra. A szervezet tudja, hogyan védje meg magát, és úgy van programozva, hogy vészhelyzetekben is megtartsa a test életfenntartó funkcióit, csökkentve ezzel a magasabb agyi funkciókat, a létfontosságú életfolyamatokat – a légzést, szívverést – veszélyeztető helyzetet.

Segítsen, hívjon mentőt

Rövid üzemzavar

Az agyi vérellátás rövid zavara miatt az idegközpont hibás működése következhet be, amely pl. a szívműködést vezérli. Ott van a vérnyomás-szabályozás központja is. A rendellenességek következménye rövid ideig tartó vérnyomásesés lehet.

Az ájulás további okai

Az ájulás (átmeneti eszméletvesztés) az érintett idegközponttól függően különböző lehet:

  • Vazovagális ájulás (eszméletvesztés vérnyomás- és pulzuskiesés következtében)
  • Vizeletürítési ájulás (az eszméletvesztés vizeletürítéskor lép fel)
  • Köhögéses ájulás
  • Ortosztatikus ájulás (eszméletvesztés következik be, amint az érintett személy a vízszintes helyzetből függőlegesbe kerül)
  • Adam-Stokes-roham, amelynél a biológiai pacemaker rövid időre kihagy.

A klinikai sokknál ájulás lép fel sérülés utáni vérveszteség következtében, vagy a vérerek elernyednek, mivel a vénás vér visszaáramlása a szívbe kimarad.

Az ájulás orvosi okának megállapítása céljából fontos tudni, hogy az ájulásra bekövetkezett-e zuhanás, mert az ájulás generalizált epilepsziás rohamoknál, valamint a hipoglikémia cukorbetegségnél, vagy agyi nyomásnövekedéseknél az esés tipikus.

Ájulás és emlékezetvesztés

Az érintett emlékezet-kiesése az agyi funkciók rövid idejű kikapcsolódása következtében ugyancsak bekövetkezhet. Az emlékezet-kiesés (amnézia) az eszméletvesztés időtartamától függ. Minél hosszabb ez az idő, annál valószínűbb a memóriahiány, amely szélsőséges esetben több nap is lehet.

Az ájulás megelőzése

Ha az a gyanúja, hogy néhány másodperc múlva elájul, üljön gyorsan a földre. Ez lehetővé teszi, hogy elkerülje a sérüléseket. Emellett emelje fel a lábát is, így a vér visszaáramlik az agyba.

Segítség ájulás esetén

Ha Ön jelen van, amikor valaki elájul, azzal tud a legjobban segíteni neki, hogy stabil oldalfekvésbe helyezi és ellenőrzi a légzését és pulzusát. A lábak felpolcolása szintén hasznos lehet. Mentőt kell hívni, ha az ájult személynek nem tér vissza hamar az eszmélete, illetve pulzusa, vagy légzése szabálytalan.

(Németből fordította: Koncz László)