Mit tud a palástfű?

A palástfű íze enyhén keserű, a belőle nyert gyógyszer összehúzó hatású, gyulladás- és vérzéscsillapító. Ez a hatás a benne található tanninoknak köszönhető. A palástfüvet használják nem specifikus hasmenésnél (oka lehet bakteriális fertőzés, vírusfertőzés, ételmérgezés) és torokfájásnál is, külsőleg alkalmazva hatásos sebek és fertőzött sérülések esetében.

Hagyományosan a palástfüvet nőgyógyászati rendellenességeknél használják, például fájdalmas menstruációnál vagy menopauza idején. Másik alkalmazási területe a gyógynövénynek gasztrointesztinális panaszok esetén van, de jó toroköblítő szerként száj- és torokgyulladásoknál, valamint külsőleg bőrkiütések és fekélyek kezelésére. A homeopátia területén menstruációs görcsök esetén és vizelethajtó, görcsoldó szerként alkalmazzák.

Pásztortáska

Adagolás, teakészítés

A palástfű fogyaszthat teaként, része sok teakeveréknek. Kapható emellett tablettaként vagy cseppekben is az általános közérzet javítására. A szárított gyógynövény és kivonatai elérhetők kenőcsök, szájvizek és cukorkák formájában is. Az átlagos napi adagja 5-10 gramm, amit nem tanácsos túllépni.

Teakészítésre körülbelül a hatóanyag egy-két grammját (egy teáskanálnyi megfelel körülbelül 0,9 grammnak) forró vízzel leöntjük, majd tíz percig állni hagyjuk, azután leszűrjük. Egy másik eljárás szerint a füvet hideg vízzel felöntjük, majd több órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Egész napon át 2-3 csésze teát kell inni az étkezések között. Megfelelő használat mellett nincs ellenjavallat. A gyógynövényt fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.

Hatás, mellékhatás

A palástfűben lévő anyagok, különösen a tanninok erősen vérzéscsillapító hatásúak. A tanninok ugyanis a gyulladt nyálkahártya fehérjéivel kötéseket képeznek, és így védik azt mérgező anyagoktól. Ez a hatás kihasználható nem specifikus hasmenés és torokfájás csökkentésére. A növény használható érbetegségeknél az erek erősítésére.

A palástfűben lévő tanninok túladagolás esetén irritálhatják a nyálkahártyát és ez hányingert okoz. Kölcsönhatás más gyógyszerekkel nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)