Fülhallgató: hallásromlás, balesetek

A fiatalok körében nagy divat fülhallgatóval zenét hallgatni, és ez már annak feltalálása óta így van. A szülők, családtagok gyakran örülnek is ennek, hiszen így legalább nem kell az egész családnak azt hallgatnia, amit az egyik szeretne. Ugyanezért a mini, telefonnal használható hangszórók elterjedésével még inkább kampányolnak a fülhallgatók mellett.

Nem árt azonban óvatosnak lenni a fülesekkel, mert tényleg jelentősen károsíthatják a hallást.

Kizárja a világot

Nézzük a tényeket, milyen káros hatása lehet a fülhallgató használatának? Azon túl, hogy halláscsökkenéshez és -károsodáshoz vezethet, fülcsengést, valamint egyensúlyproblémákat okozhat. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a legtöbben hangosan hallgatják, hogy teljesen kizárják a külső zajokat. Nem meglepő módon minél hangosabban szól, annál károsabb…

A fülhallgatós zenehallgatás emellett közvetett veszélyeket is rejt magában. Számos baleset okozója, ha valaki gyalog vagy kerékpárral fülhallgatót használ, ezért nem hall meg olyan hangokat, amelyekkel a balesetek megelőzhetőek lennének, és az illető időben tudna reagálni például egy hirtelen érkező, fékező autóra.