Intim torna, Kegel-gyakorlatok

A Magyarországon is jól ismert intim torna egyik alapvető gyakorlatáról van szó, amit mindenféle tanfolyam nélkül, otthon is végezhetünk. A nemi szerv és a végbélnyílás között félúton található, ún. PC izom vagy gátizom tornáztatásán alapul. PC izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért és feszességéért.

Ezt az izmot használjuk akkor is, ha pisilés közben elállítjuk a vizelet sugarát, majd újra hagyjuk folyni. Az alapgyakorlat a következő: belégzésre húzzuk fel a PC izmot a fejtető irányába, tartsuk ott néhány másodpercig, majd kilégzésre engedjük le. Ezt ismételhetjük akár 10-15-ször is.

Ha nem jól zár

Ha ez a gyakorlat már jól megy, akkor nehezítsük meg a dolgunkat azzal, hogy kilégzés közben húzzuk fel a PC izmot, és belégzés közben engedjük vissza. Ezt is ismételjük többször.

Kezdetben a legkönnyebb talán hanyatt fekve gyakorolni, de lehetséges a gyakorlás ülve és állva is.

Mi mindenre jó ez a gyakorlat? Vizelet- és széklettartási problémáknál, bármilyen kismedencei panasznál alkalmazhatjuk, mindennapi ismétléssel. Nem mellesleg javítja a szexuális életet is. A közhiedelemmel ellentétben nem csak nőknek hasznos, segít a férfiaknak is. Persze ha valamilyen komoly betegségünk van a kismedence területén, akkor beszéljük meg a kezelőorvossal, hogy végezhetjük-e a Kegel-féle gyakorlatot.

Ma már léteznek okostelefonra kifejlesztett olyan alkalmazások, amelyek megkönnyítik a gyakorlást, mert előre be lehet állítani a Kegel-torna egyes szakaszainak időtartamát, illetve a szünetek hosszát is, és az alkalmazás hanggal irányítja, segíti az „edzést”.

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport