Candidastop

Életük egy bizonyos szakaszában a nők 90%-ánál előfordul kismedencei gyulladás, hüvelyi folyás. A kórkép nem ritkán idültté válik, vannak, akiknél akár 10-12 éve is fennáll visszatérő folyás, gombásodás, petefészek-gyulladás. Van-e kiút e makacs betegségekből? A fenti két tünetegyüttest napjainkban összefoglaló néven kismedencei gyulladásnak nevezzük.

Ugyanannak a betegségnek a különböző megnyilvánulási formáiról van szó, tünetei lehetnek:

  • alhasi, menzesztől független fájdalom, rendszertelen menzesz
  • levertség, borzongás, fáradékonyság
  • derékfájás
  • vizelési zavarok: égő, csípő fájdalom, gyakori inger, a hólyag nem ürül ki rendesen
  • fájdalmas szexuális kontaktus
  • bő váladékozás: fehéres, túrós vagy sárgás és bűzös folyás
  • viszketés, égő fájdalom a hüvelyben és a szeméremajkakon

Mindezt kiegészíthetik:

  • Emésztési panaszok: puffadás, hasmenés és
  • Bőrpanaszok: zsíros, korpás bőr, gyulladt fejbőr, viszkető kiütések

Természetes gombaölők

Nem mindig a kórokozó a hibás

A gyulladásos elváltozásokból kitenyészthető kórokozók a szervezetben normálisan is jelen vannak, mint például az E-coli (mely a bélcsatorna leggyakoribb lakója) nevű anaerob baktérium, illetve a különböző Candida és egyéb gombafajták.

Az egyes mikroorganizmusok elszaporodása csak a jéghegy csúcsát jelenti, a félresiklott anyagcsere és a csökkent immunfunkciók miatt a szervezet képtelen féken tartani az (egyébként) normális flórát, ezért azok egyes tagjai a többiek rovására elszaporodnak. A tartós gyógyuláshoz tehát az alapokat, a szövetek állapotát és védelmi erejét kell normalizálni.

Ha a máj alulteljesít

Az emésztésben, anyagcserében központi jelentőségű máj preklinikai (még a labor eltérést és tünetek kialakulását megelőző fázisban) károsodásakor a májsejtek az elzsírosodás, az alulműködés vagy a túlterhelés egészen kezdeti stádiumában vannak. Ennek oka többnyire a zsírban és szénhidrátokban gazdag étkezés, a gyakran évtizedeken át szedett hormontabletták, egyéb gyógyszerek (pl. altatók, nyugtatók, gyulladáscsökkentők), a rossz emésztés, az adalékokban és hormonokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása.

Az érintettek ekkor még alapvetően jól vannak, fő panaszuk, hogy fáradékonyabbak, és egészen kis terhelés is kizökkenti őket a megszokott állapotukból, teljesítőképességükből. Néha már kevés túlmunka nehezen kipihentető fáradtságot okoz, minimális lehűlés, a megszokottnál valamivel gyakoribb szexuális élet hamar gyulladásokat vált ki.

Bármi, ami megterheli a májat (kemikáliák, gyógyszerek, akár kevés, de rendszeresen fogyasztott alkohol is) egy idő után az egyébként normális májfunkciós leletek (SGOT, SGPT, billirubin, alkalikus foszfatáz) emelkedését váltja ki. Mivel a máj a hormonok átalakulásának fő helyszíne, túlterheltsége előbb-utóbb hormonális funkciós zavarokat és a hüvelyhám védelmének megváltozását is magával vonja. Ezért azok, akiknél a fenti okokból a máj túlterheltebb, fogékonyabbak nőgyógyászati gyulladásokra és gombásodásra is.

Természetes kezelési lehetőségek

Az anyagcserét, immunfunkciókat sokféleképpen lehet rendezni, például ebben segít a:

  • böjtkúra (nem koplalás!), salaktalanító kúrák
  • kolon hidroterápia és más béltisztító módszerek
  • vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítők (B-vitamincsoport, NADH, Q10-vitamin, béta-karotin, E-vitamin, cink, szelén)
  • szauna, infraszauna, gőzfürdő
  • homeopátiás szerek
  • gyógynövények és kivonataik: lapacho tea, macskakarom, artemisin, kurkumin, kasvirág, ginszeng, kakukkfű, borsmenta, grépfrútmag-kivonat, fokhagyma, torma, retek, vöröshagyma, mustár
  • baktériumflóra rendezése: legjobb, ha előzetesen tisztázzuk, milyen csírák nincsenek rendben, majd aszerint korrigáljuk a zavart. Általában az acidophilus, bifidobaktérium és lactobacillus törzsek jelentős csökkenése jellemző a krónikus nőgyógyászati gyulladásoknál.
  • természetes gombaölők: grépfrútmag-kivonat, propolisz, teafaolaj, majoránna, kakukkfű, citromfű, fokhagyma, vöröshagyma

Bevált homeopátiás szerek

A krónikus kismedencei gyulladásban szenvedők számára leggyakrabban javasolt homeopátiás szerek:

A Sepia alapvetően a kreol bőrű, sötét hajú, illetve a menedzser-szemléletű (Career-woman) nők szere, akik szeretik az aktív testmozgást (aerobik, versenytánc, stepp aerobik), a libidójuk meglehetősen sérülékeny csalódások, stressz, hormonterhelés, illetve túlmunka hatására. Menzeszkor gyakran érzik úgy, mintha a méhük „ki akarna szakadni”, különösen hajlamosak folyásra, illetve a ritka, rendszertelen menzeszre, meddőségre.
A Phosphor alkatú betegek általában együttérzők, szeretik a művészeteket, a társaságot, sokat fantáziálnak, álmodoznak, állatbarátok, kívánják az édességet, különösen a fagylaltot, vékonycsontúak, hosszú a szempillájuk, hajlamosak (illetve a felmenőik hajlamosak voltak) a nehezen elálló vérzésekre és a TBC-re.
A Pulsatilla típusú nők kedves, szelíd teremtések, önmagukban bizonytalanok, bátorításra szorulnak, sírásra hajlamosak, hangulatuk és tüneteik gyakran változnak, igen szeszélyesek, megbízhatatlanok (pl. nincs két egyforma menzeszük, székletük). Könnyen felfáznak, gyakran jelentősen késik, akár 50-60 napot is a havi vérzésük, a hüvelyből zöldes színű váladék ürül, menzesz, illetve a váladéktermelés nappal erősebb, mint éjszaka, nehezen bírják a zsíros ételeket és a túlfűtött szobákat.
A Sulfur a 40-es életévig inkább a férfiak szere, ám ezt követően kiegyenlítődnek a különbségek, és a különböző kénvegyületek nagy szerepet játszanak a melegtől iszonyodó, piros arcú, túlsúlyos, zsíros bőrű, puffadásra és (főleg a reggeli) hasmenésre hajlamos, visszerekkel, májpanaszokkal küszködő betegek kezelésében.

Természetesen a legmegfelelőbb szer kiválasztása szakember feladata, ezért ha valaki régebb óta küzd kismedencei gyulladásokkal, visszatérő folyással és fertőzésekkel, keressen homeopátiában is jártas orvost.

Fontos! A legtöbb esetben a gyógyszeres kezelés elkerülhetetlen még aktív immunstimuláció és baktériumflóra rendezés mellett is. A túl rövid vagy indokolatlanul gyakori és kellően át nem gondolt gyógyszeres kezelés kedvez a krónikus fertőzések létrejöttének.

dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,
immunerősítés, allergiák és intoleranciák,
Lyme-kór, emésztési zavarok kezelése
Tel: 06/20-588-2810
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com