Talpszemölcs: nagyon fertőz, irtsuk ki!

A talpon jelentkező szemölcsök rendkívül fertőzőek, és elsősorban terhelésnél jelentkező fájdalom teszi őket észrevehetővé. A vírusos szemölcsökhöz tartoznak, a humán papillomavírus (HPV) okozza őket. A szemölcsök fagyasztással eltávolíthatók, de különböző házi szerek is hatékony kezelési lehetőséget jelentenek. Lássuk, mi segít a talpszemölcsök ellen.

A talpszemölcsök általában a talp területén, a sarkon és lábujjak alatt keletkeznek, de nem minden talpon keletkező szemölcs talpszemölcs. Mint más vírusos betegségeknél, a legyengült immunrendszer kedvez a kialakulásuknak. A fertőzés után néha hetekig, vagy több hónapig is eltarthat, míg az első tünetek jelentkeznek.

Irtsuk ki teljesen

Fertőző a talpszemölcs?

A HPV vírusok átvitele kenetfertőzéssel történik, így gyorsan és egyszerűen terjednek. A talpszemölcs erősen fertőző, mert a vírus képes több hónapig élni anélkül, hogy a vírusgazdát megtámadná. A fertőzés gyakran mezítláb járással következik be, például:

  • szaunában
  • uszodában
  • fitneszstúdió öltözőkabinjában

Mivel ezeket a helyeket sokan használják, a fertőzés veszélye különösen nagy. Vízzel érintkezve a medencében a bőr kiszárad, és a vírusoknak így könnyebb behatolni a szervezetbe. A szauna meleg, nedves klímájában a vírusok nagyon jól szaporodnak.

Emellett a vírusok a közös zoknik vagy cipők révén is szaporodhatnak. Hasonlóképpen lehetséges a fertőzés a közösen használt törülközővel is, ezért talpszemölcs-fertőzés esetén szigorú higiéniai szabályokat kell betartani.

Felismerése

Mivel a talpszemölcs olyan, mint egy tüske, amely befúródik a talpba, befelé nő, és a felszínen alig látható. A legtöbb esetben a szemölcsöt vastag bőrkeményedés borítja, ezért első ránézésre nem látható. Ha a bőrkeményedést megvakarjuk, kisebb vérzések jelennek meg.

A talpszemölcs gyakran igen mélyen benő a szövetbe, és ott lényegesen nagyobb átmérőjűvé válik, mint a felszínen. Ez súlyos, szúró fájdalmat okozhat, különösen járáskor.

Ha szemölcs van a talpon, általában kezelésre van szükség. Egyrészt ez az a helyzet, amikor a szemölcs idővel egyre kellemetlenebbé válik, másrészt a fertőzés veszélye a kezeléssel előzhető meg.

Kezelési lehetőségek

A talpszemölcs kezelésére különböző eljárások állnak rendelkezésre.

  • Gyakran használnak szalicilsavval készült kenőcsöt vagy tinktúrát, amelyek biztosítják, hogy a bőrkeményedés elvékonyodjon. Ezáltal a szemölcs kifelé vándorol, és apránként eltávolítható. Az eltávolítás során rendkívül óvatosan kell eljárni, mert a bőr sérülhet, ami újabb fertőzéshez vezethet.
  • További módszerként fagyasztás (krioterápia) és lézeres kezelés áll rendelkezésre. A fagyasztáshoz folyékony nitrogént használnak. Kezeléskor egy hólyag képződik, amely néhány nap múlva a szaruhártya felső rétegével együtt leesik. A mély talpszemölcsöknél többszöri ismételt fagyasztásra lehet szükség.
  • Végül műtéti eltávolítás is lehetséges. A szemölcsöt egy úgynevezett „éles kanállal” kikaparják. Meg ne próbálja azonban saját kezűleg valamilyen éles eszközzel eltávolítani! Ha a szemölcs megsérül, nagy a fertőzés továbbterjedésének kockázata.

A talpszemölcs kezelése házi szerekkel

Általában ajánlott a talpszemölccsel orvoshoz fordulni. Ha önállóan akarjuk kezelni, gyakran folyamodunk szalicilsavhoz. További szerként az aloe vera és a teafaolaj termékek népszerűek. Gyakran használják a következő házi szereket is, de ezek hatékonysága ellentmondásos:

  • Erősítsen ecetbe áztatott hagymadarabot egy sebtapasszal a szemölcsre, és hagyja rajta egy éjszakán át.
  • Csepegtessen naponta többször citromlét vagy ecet-sóoldatot a szemölcsre.
  • Felezzen meg egy gerezd fokhagymát, és dörzsölje a szemölcsöt naponta többször annak a levével.

(Németből fordította: Koncz László)