Orvosi tartós smink – varratok, hegek elrejtése

A tartós smink nemcsak a napi szépségápolás alternatívája, hanem egyre inkább használják orvosi területen is. A bőr tartós színezésével – például hegek, bőrbetegségek vagy hajhullás esetén – segíthet a megfelelő területek elfedésével, és ezzel hozzájárul az önbizalom növeléséhez. Miért jó az állandó smink, mikor hasznos az orvosi pigmentáció alkalmazása?

Nem csak a kozmetikában

A tartós sminkkel a bőrbe injektált színpigmentek segítségével például a szemöldök vagy az ajkak kontúrja véglegesen kihúzható. Az állandó smink akár három évig is tarthat.

Nem csak esztétikai célból

A tartós smink azonban nem csak a kozmetikában használható. Az utóbbi években kialakult egy orvosi variáns, az úgynevezett humán-orvosi pigmentálás, amellyel a hegek, égési sérülések, hajhullás és bőrbetegségek esetén optikai korrekció végezhető. Ez az érintetteknek nagyobb önbizalmat ad, és ezáltal javulhat az életminőségük.

Hogyan működik?

A tartós sminknél – a tetováláshoz hasonlóan – színes pigmenteket helyeznek a bőrbe egy tű segítségével. A tartós sminknél csak az epidermiszben, a felső bőrrétegben dolgoznak, a tetoválásnál a színt az alsó bőrrétegbe dolgozzák be.

Mivel a bőrön beavatkozás történik, a pigmentáció után azonnal számolni kell duzzadásokkal és vörösödéssel. Sok tartós eszköz már integrált hűtéssel működik, így a duzzanatok nagyrészt megelőzhetők, de a kezelés után közvetlenül azonnal ápolni kell az érintett területet. Különleges krémek és teljes napvédelem szükséges ahhoz, hogy a bőrön végzett javítás lehetőleg sokáig tartson. Különösen a szoláriumot kell kerülni kb. 2 hétig, és só- vagy klórtartalmú vízben való fürdés szintén nem ajánlott.

A tartós smink orvosi alkalmazása

A humán gyógyászati pigmentáció sokféle módon alkalmazható. Lehetséges alkalmazások például:

  • hegek pl. baleset után, kutyaharapás, égés vagy savmarás, illetve operáció következtében
  • hajhullás
  • bőrelváltozások

A hegek, amennyiben legalább egyévesek, a bőr álcázó pigmentációjával korrigálhatók. Az álcázó pigmentekkel a terhességi csíkok a bőr természetes tónusához igazíthatók, „eltüntethetők”.

Akinek betegség vagy kemoterápia miatt kihullik a haja, szemöldöke, annak segíthet a humán orvosi pigmentáció. Így például az egész szemöldök imitálható, az apró szőrszálak is berajzolhatók, így a szemöldök végső soron természetesnek tűnik.

Ezt a technikát olyan embereknél is alkalmazzák, akik neurodermatitis vagy pajzsmirigy-betegség miatt az úgynevezett Hertoghe-jellel rendelkeznek, amikor szemöldök oldalt megritkul, kihullik.

Nagyon jó eredményeket érnek el a tartós sminkkel ajak- és szájpadhasadék esetében is. A műtét után keletkező hegek álcázással pigmentálhatók, és a felsőajak teljesen újraformázható. A szín frissítésével itt is nagyon természetes eredmény érhető el.

Tartós smink emlőrák után

A tartós sminkkel mindig az optikai korrekció a cél, függetlenül attól, hogy a test melyik része pigmentált. Így van ez a nagyon kényes helyen, az emlőnél is.

Az emlő az abszolút nőiesség jelének tekinthető. Az emlőrákban szenvedő nők gyakran kétszer szenvednek műtét után. Egyik fizikai, a másik a mentális fájdalom. A tartós smink segítségével az emlő optikai helyreállítása érhető el a mellbimbó és a bimbóudvar pigmentálásával.

(Németből fordította: Koncz László)