Legyen egészséges a pizzája!

A pizzát meglehetősen egészségtelennek tekintik, mivel általában sok zsiradékot és így sok kalóriát tartalmaz. A tésztától és a felhasznált anyagoktól függően azonban a pizza egyáltalán nem egészségtelen! Hívei szerint rendszeres fogyasztása egyenesen megóv a szívrohamtól – feltéve, ha magunk készítjük egészséges alapanyagokból. Adunk egy jó receptet is.

Kalóriában gazdag

Hogy mennyi kalóriát tartalmaz a pizza, azt a tészta és a többi alapanyag dönti el. Egy tipikus olasz pizza vékony tésztával, sok zöldséggel és egy kis sajttal például mintegy 550 kalória. A Pizza quattro formaggi ezzel szemben gyorsan eléri a 850 kalóriát. Ha takarékoskodni kíván a kalóriával, vegyen vissza a sajtból és a szalámiból! Ráadásul minél vastagabb a tészta, annál több kalóriát tartalmaz a pizza, így a különbség egy vékony olasz és egy vastag amerikai pizza között már a 300 kalóriát is elérheti.

Vékony tészta, sok zöldség

Véd a szívinfarktustól?

Egy milánói tanulmány szerint a pizza rendszeres fogyasztása – a sok kalória ellenére – nem rossz az egészségünkre nézve. A tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik hetente kétszer esznek pizzát, csak fele olyan gyakran szenvednek el szívrohamot, mint azok, akik csak alkalmanként fogyasztják.

Hogy a pizza egészséges-e vagy sem, az elsősorban az alapanyagoktól függ. Ha túl sok kolbászt és sajtot tartalmaz, az étkezés természetesen minden, csak nem egészséges. Ezeket próbálja meg sok zöldséggel helyettesíteni.

De nemcsak a feltétek, hanem a tészta is fontos szerepet játszik. Elkészítéskor ügyeljen arra, hogy jó minőségű összetevőket használjon, majd a tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtsa. Legjobb, ha a tésztához olívaolajat használ, ez gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek kedvezően hatnak a vérzsír értékekre.

Borítsuk be egészséges hozzávalókkal!

Hogy a pizza minél egészségesebb legyen, a következő összetevők használata ajánlott:

  • Paradicsom: a paradicsom nem hiányozhat a pizzáról, mindegy, hogy szeletelt vagy szósz. Ez a piros zöldség ugyanis csak kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag C-vitaminban és likopinban. A színezőanyag antioxidánsként hat a szervezetben, és védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
  • Fűszernövények: nemcsak a paradicsom, hanem a gyógynövények, például a bazsalikom, a majoránna, az oregánó, a rozmaring és a kakukkfű sok antioxidánst tartalmaz. Ossza el a pizzán nagylelkűen a fűszernövényeket. Ezzel megtakaríthat némi sót is, ami gyakran túl sok a tésztában.
  • Vöröshagyma és fokhagyma: a vöröshagyma és a fokhagyma sok kénvegyületet tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák a vérlemezkék összetapadását. Ez segít a szívroham megelőzésében.
  • Paprika: a paprika rendkívül alacsony a kalóriatartalmú, de sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A legjobb a pirospaprika, amelyben sok a C-vitamin.
  • Olajbogyó: bár az olajbogyó több kalóriát tartalmaz, mint a paprika, mégis egészséges, mert telítetlen zsírsavakban és másodlagos növényi anyagokban gazdag, amelyek megvédhetnek bennünket a szív- és érrendszeri betegségektől.
  • Gomba: a gomba nagyrészt vízből áll, ezért rossz lelkiismeret nélkül fogyasztható. Rendkívül egészséges, mert értékes kalciummal és magnéziummal látja el szervezetünket.

Bánjon takarékosan a szalámival vagy sonkával. Ha már mindenképpen használni akarja, a sovány sonka alkalmasabb a zsíros szaláminál. Vágja vékony csíkokra a sonkát, így a pizzát kis mennyiséggel is jól betakarhatja.

A sajtot is csak mérsékelt mennyiségben szabad használni, mert sok állati zsírt tartalmaz. Ugyanakkor kalciumban gazdag, erősíti a csontjainkat és a fogainkat.

A mélyhűtött pizza meglehetősen egészségtelen

Bár a fagyasztott zöldségeket viszonylag egészségesnek tartják, a fagyasztott élelmiszerek elkészítésekor óvatosan kell eljárni. Számos készterméket állítanak elő laboratóriumban színezékek, aromák és tartósítószerek, valamint ízfokozók és kötőanyagok felhasználásával. Az egyes termékek között azonban nagy különbségek vannak.

Mindig ügyelni kell a termék kiváló minőségére. Vessen a boltban egy pillantást az összetevők listájára, és nézze meg, hogy a pizza ízfokozók és aromaanyagok nélkül készült-e. Ha otthon még friss zöldségeket tesz a pizzára, a mélyhűtött termék már nem annyira egészségtelen.

Az egészséges pizza receptje

A pizza otthoni készítése nemcsak szórakoztató, hanem az étel egészséges is lesz.

1. Keverje össze a következő összetevőket a tésztához:

  • 400 g liszt
  • egy csomag élesztő
  • két teáskanál só
  • 2 dl langyos víz
  • öt evőkanál olívaolaj

A világos búzaliszt helyett legalább részben teljes kiőrlésű lisztet használjon. Ez több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, és hosszabb ideig is laktat.

2. Kelessze a tésztát meleg helyen legalább 30 percig, majd nyújtsa ki.

3. Kenje meg a tésztát paradicsomszósszal, majd tegyen a pizzára, amit és csak akar.

4. A pizzát 200 fokon sütőben aranybarnára sütjük.

A pizzát általában friss salátával vagy desszertként egy finom gyümölcssalátával kombináljuk. Ezzel felértékelheti az étkezést, és nem lesz rossz érzése amiatt, hogy egy kicsit több sajt került a tetejére…

(Németből fordította: Koncz László)