Orrvérzés: ijesztő, de nem veszélyes

Nagyon ijesztő, ha egy erős orrfújás után hirtelen drámai kinézetű piros folt terjed szét a zsebkendőn, a párnán vagy a pólón. Ám ami fenyegetőnek tűnik, szinte mindig ártalmatlan, mert akár már 5 ml vér is rengetegnek tűnhet a fehér textílián. Ha hirtelen vér jelenik meg az egyik vagy mindkét orrlyukban, annak szinte mindig a nyálkahártya sérülése az oka.

Az orrsövény elülső részén különösen sok hajszálér van közel a felszínhez, így ezek könnyen megsérülhetnek. Az ujjunk, vagy egy nagy tüsszentés már elegendő a vérzés elindulásához, ha nagyon száraz a nyálkahártya.

Nyomjuk össze

Az orrvérzés okai

Baleseten, az orrba hatoló idegen testen kívül az orrvérzés gyakori okai a következők lehetnek:

  • magas vérnyomás
  • bizonyos vaszkuláris gyulladások
  • véralvadási zavarok
  • (örökletes) Osler-betegség

Ez utóbbinál a vérerek tágulata és ennek következtében fokozott sebezhetőség jelentkezhet. Úgy tűnik, hogy a családi érzékenység is lehet oka az orrvérzésnek anélkül, hogy kóros oka lehetne. Ez ijesztő, de veszélytelen.

Ha az orrvérzés makacs, nem akar elállni, keresse fel az orvosát!

Újra és újra kezdődik?

Sok érintett arról számol be, hogy az orrvérzés után az orr „irritáltnak” tűnik, és a vérzés a következő napokban ismét előfordul. A magyarázat egyszerű: ugyanúgy, mint a bőr sérüléseinél, a nyálkahártyát is var védi, amíg a seb nem gyógyul. Ez nem túl ellenálló, így már kis inger is elegendő ahhoz, hogy ez a kéreg sérüljön.

Mi a teendő?

Orrvérzés esetén mindenekelőtt nyugalomra van szükség. Az érintett üljön vagy álljon lehetőleg a mosdókagyló fölött, és néhány percig nyomja össze az orrcimpáit a hüvelyk- és mutatóujjával.

Alternatív megoldásként egy papír zsebkendőből készült orrtampon ajánlható: Tekerjen fel egy két cm hosszú, ceruza vastagságú tekercset, kenje be vazelinnel vagy bőrápoló krémmel, és a tampont helyezze be az orr elülső részébe. Ezzel belülről nyomja a vérzés helyét körülbelül tíz percig.

Ne hajtsa hátra a fejét, mert a vér lefolyik a garatfalon, lenyeli, és hányingert okozhat.

Házi módszerek

Megpróbálkozhat néhány más, kevésbé ismert módszerrel:

  • Tegyen a tarkójára egy nedves ruhát: az, hogy a nyaki erekben fellépő összehúzódás reflexszerűen gátolja-e az orrvérzést, nem tisztázott. De nem is árt.
  • Ismert a pásztortáska vérzéscsillapító hatása. Ha orrvérzése van, készítsen pásztortáska borogatást (egy evőkanálnyi pásztortáskát egy csésze forró vízzel kell leforrázni és 10 percig állni hagyni, majd leszűrni), és tárolja a hűtőszekrényben. Ha szükséges, felszívhatja az oldatot az orrába, vagy áztassa az oldatba az összehajtogatott papír zsebkendőt, és helyezze be az érintett orrlyukba.
  • Meg van győződve a homeopátia hatékonyságáról? Próbálja ki a Hamamelist vagy a Natrium nitricumot (D6, három golyócska két napon át, először minden 2 órában háromszor, majd minden öt-hat órában). Ha az orrvérzés ismétlődik, megpróbálhatja a foszfor D12-t (10 napon át, naponta három golyócska).
  • Próbálja megállítani a vérzést akupresszúrással: 20-30 másodpercig szorítsa szorosan a kisujj hegyét az orr azon oldalára, ahol nincs orrvérzés.

Fontos: a vérzés helyének gyakran ajánlott orvosi „kiirtását” nem célszerű azonnal alkalmazni, mert ezzel egy seb is keletkezik, amely megfertőződhet és vérezhet.

Mit tegyünk, ha elmúlt?

Vannak tippek az orrvérzés megelőzésére, amelyek különösen az orrvérzés után érvényesek:

  • Adjon időt a hajszálerek gyógyulására: kerülje 1-2 napig az erős orrfújást.
  • Ápolja az orr-nyálkahártyát mind vérzés után, mind megelőzésképpen, különösen akkor, ha hajlamos az orrvérzésre. Számos szer kapható, amely a nyálkahártyát nedvesen és rugalmasan tartja: krémek és kenőcsök, cseppek és spray-k. Jó lehet például a babaolaj vagy a speciális orrolaj, az orrspray, az orrkenőcs.
  • Ügyeljen a helyiségek megfelelő páratartalmára. Megfelelő lehet a levegőpárásító, párologtató a radiátorokon, nagy zöld növények, vagy akár nedves törölköző az ágy mellett.
  • A vérkeringést segítő rendszeres tevékenységek csökkentik az orrvérzés gyakoriságát – például az állóképességi sportok vagy szaunalátogatások. Ezzel egyébként tesz valamit az immunrendszeréért és a jó közérzetéért is!

(Németből fordította: Koncz László)