Hideg és a megfázás ellen melegen ajánljuk!

A téli betegségek (megfázás stb.) megelőzéséről sok szó esik. Mivel őrizhetjük meg az egészségünket? Aki kész receptre vár, csalódni fog! Nincsenek olyan tanácsok, amelyek mindenkire egyaránt pozitív hatással vannak. Csak személyre szóló, egyedi megoldások léteznek. Jó tudni, hogy ami neked hasznos, az nem biztos, hogy nekem vagy másoknak is ugyanúgy használhat!

Az évszakváltás nem tör ránk egyik percről a másikra, így fokozatosan felkészülhetünk a fogadására. Amikor az idő hidegre fordul, jólesik a puha, meleg pulóverek, ruhák viselése. A vastagabb, bélelt kabátok, csizmák mellett a kesztyű, a sál és sapka is előkerül. Meglepő látvány, amikor tornacipős diákokat látok dideregni a téli utcán, vékony farmerban és bélést nélkülöző farmerkabátban. Miért a kockázat, mi az ok? Csak a divat?

„Állandóan hallani kell testünk és jellemünk titkos morzejeleit, e finom és erélyes üzeneteket, melyek megszabják életed igaz mértékét” – írja Márai Sándor Füves könyvében.

Van egy kulcsszó: az odafigyelés. Figyelni arra, amit a testünk üzen, amit igényel, és hallgatni a belső hangra. Hideg van, fel kell venni a télikabátot! Akkor, kérlek vedd fel, ne írd felül a racionális gondolkodásoddal, főleg ne a divat-trenddel!

„Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak.” (Szent-Györgyi Albert)

Alapvető szempont erőnlétünk megőrzése szempontjából a táplálkozásunk minősége, összetétele, az évszaknak megfelelő ételek megválasztása. Milyen ételt kívánok? Hideget-meleget, forrót, fűszereset, nyerset, pároltat, főttet, átsütöttet, grillezettet? Energiával tölt-e fel vagy kimerít, puffaszt, sőt fáradttá tesz? Ezeket a kérdéseket őszintén válaszoljunk meg magunknak, mert másképp értelmetlen a feltevése is.

Fejtörést okozhat az is, hogy milyen italokat, gyógynövényteákat, táplálékkiegészítőket fogyaszthatunk annak érdekében, hogy a kórokozók ne tudjanak felülkerekedni rajtunk. Milyen italokat szeretek fogyasztani? Jéghideget, forrót, langyosat, savanyúbbat, sósat, édesebbet, fűszereseket, melegítő- vagy hűtő hatásúakat, semleges ízűeket? Egyáltalán, iszom-e eleget? Egyenletes-e a napi folyadékbevitelem, vagy csak akkor kezdek el inni, amikor már szomjas vagyok?

Ezt az őszinte, belső munkát senki sem végzi el helyettünk. Merjünk szembenézni a valósággal, ne szégyelljük képviselni a saját érdekeinket, akár udvariasságból, akár családtagjaink előtt. Ne erőltessünk olyan ételeket, italokat a magunk, de mások számára sem, ami nem szolgál bennünket, ami nem esik jól!

Különösen igaz ez a közelgő év végi összejövetelekre, baráti találkozókra és a karácsonyi ünnepekre. Legyen szó vendégről, vagy a mi vendégeskedésünkről.

Mit tegyek, ha megfáztam vagy átfáztam?

Átfáztam, kicsit meg is áztam a havas, hideg esőben, jólesne egy forró ital, egy forró fürdő, ami átmelegít. Ilyenkor főzhetünk egy gyömbérteát néhány karika gyömbérszelet, hámozott almakarikák, fahéj, néhány szem ánizs, méz és citrom felhasználásával. Van, akit egy ilyenkor elfogyasztott fűszeres forralt bor tesz rendbe. Más esetekben a hársfavirágból, vagy a bodzavirágból készített tea egy kis citromfűvel, citromkarikával ugyanúgy segíthet. A népgyógyászatban jól ismert gyógynövény, a hársvirág gyógyhatásáról Szatmárban például ezt tartják: „Nátha ellen hársfatea a legjobb. Nekem mindig van itthon szárított hársfavirág. Mi a családban csak ezt használjuk, amikor valamelyikünk megnáthásodik.”

A kádunk vizébe tehetünk gyógynövényeket, ha átfáztunk, így a kakukkfű, a kamillavirág, az orvosi zsálya, a cickafarkfű is számításba jöhet. 3-5 kanálnyi teából készített – erős – forrázatot leszűrünk (vagy textilzacskóba tesszük) és hozzáöntjük a fürdővízhez. Egy cseppnyi rozmaring vagy citromfű, levendula illóolaj is kerülhet a vízbe. A fürdőzés 15-20 percig tarthat, utána elkortyoljuk az elkészített italt. Erőteljes felfázás esetén a kád vizébe tett 1 kg durva konyhasó hatásos enyhülést hoz. Akinek zuhanyfülkéje van, annak a forró lábfürdő lehet – a kádfürdőhöz javasolt gyógynövények felhasználásával – az alternatív megoldás. Népgyógyászati tapasztalatok igazolják a forró lábfürdők hatásosságát. Ne sajnáljuk rá az időt, tegyük meg!

„Este lefekvés előtt forró lábvizet kell venni, olyat, amilyet csak elbír az ember. Aztán iszik jó forró bort vagy teát, és a téglával felmelegített dunna alá bújik.” (Szatmár megye)

A „meleg tégla” ugyan ma már nem igazán korszerű, a többi viszont megvalósítható, jótékonyan hat a szervezetünkre.

A forró és tápdúsabb levesek, ételek fogyasztásának időszaka ez. Kint havazik, mi pedig étkezésünkkel igazodunk a fagyos napok kihívásaihoz. Azok a fűszerek is előkerülhetnek, amelyeket más évszakokban nem kívántunk. A fekete bors és a gyömbér is melegítő hatású. Egy tyúkhúsleves vagy zöldségleves főzésekor gondoljunk erre.

A gyömbért évezredek óta használja az emberiség. Nemcsak ételek ízesítésére, hanem gyógyászati célból is. Az immunrendszert támogatja, de a vírusokkal is elbánik. Gingerol hatóanyaga gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, valamint az ízületi gyulladással és izomlázzal járó fájdalmakat is képes enyhíteni. Az emésztőnedvek termelését fokozza, a gyors fehérjebontásnak köszönhetően pedig gátolja a puffadásos tünetek kialakulását. Hányinger ellen is hatásos. Nehezebb, puffasztóbb ételek elfogyasztása után egy gyömbérital áldásos könnyebbséget hozhat!

Érdemes a téli zöldség- és más levesekhez kakukkfüvet használni, fűszermennyiségben, hiszen megkönnyíti az emésztőnedvek termelését (keserű és cseranyagaival), erőteljes baktériumölő, szélhajtó és görcsoldó is. Nem utolsó sorban pikáns ízű. A karácsonyi sültekhez például készíthetünk kakukkfűvel mustáros mártást, kevéske citrommal.

A petrezselyem nélkülözhetetlen a magyar konyhában mind az ételdíszítésben, mind értékeit tekintve. Használjuk levesekbe, hidegtálakhoz, húsokhoz, díszítésre. Összetétele miatt sokféle hiányt pótolhat a téli időszakban. A C-vitamin, az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E- és K-vitamin, a béta-karotin, vas (folsav, B9-), magnézium, cink gazdag forrása. Rendszeres fogyasztása csökkenti az ödémásodást, vízhajtó hatásával támogatja az egészséges veseműködést, megkönnyíti a szív munkáját, csökkenti a magas vérnyomást. Illóolajának egyik hatóanyaga vírusölő (myricetin). Gyulladásgátló és izomlazító hatása miatt a reumatikus és ízületi fájdalmakra is kedvező hatással van. Használjuk naponta!

A téli ünnepek italaihoz, desszertjeihez, palacsintákhoz, piskótákhoz használhatunk csipkebogyóból készült szörpöt, illetve lekvárt, de teát is. Kicsit más ízvilágot hoz be a konyhánkba, ám a hatása miatt kedvező és változatos lehet. Jelentős a C-vitamin tartalma, de A-, B1-, B2-, K- és P-vitamin (rutin), valamint karotinoidok, flavonoidok, antociánok és pektin is találhatók benne. Erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, összetételével az immunrendszert, a vérkeringést erősíti, támogatja. Teáját áztatással készítsük, hogy minél nagyobb C-vitamint nyerjünk ki az áldásos bogyókból.

Az egyik legkedveltebb, ismert karácsonyi illat a fahéj. Gyertyák, díszek, koszorúk kiegészítője, de – szegfűszeggel, szegfűborssal társítva – a forralt borok, gyümölcslevesek, kompótok és teák nélkülözhetetlen alkotórésze. Az egészségre gyakorolt hatása közismert. Méregtelenít és felmelegíti a testet. Cukorbetegek és diétázók számára is ajánlott, javítja az inzulinérzékenységet. Almával, túróval, vaníliával sütemények ízes fűszere. A fenyőfa és narancs illatával együtt nélkülözhetetlen része a karácsony hangulatának.

Emlékek, illatok, ízek összekapcsolnak bennünket a téli ünnepekkel, elsősorban a karácsonnyal. Használjuk fel a természet fűszerei, gyógynövényei adta ajándékokat arra, hogy ne csak a testünket, a lelkünket is melegség járja át.

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta természetgyógyász
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Melegítő ételek, ezeket együk a téli hidegben!