Miről árulkodik a székletünk?

A széklet nem olyasmi, amiről szívesen beszélünk, de annak kinézete és állaga igen fontos mutatója az egészségünknek. Bár a széklet színének és konzisztenciájának változása gyakran a táplálkozásnak köszönhető és teljesen ártalmatlan, a széklet néha utalhat betegségre is. Nézzük, mi állhat a háttérben, ha változott a széklet színe, állaga és szaga.

Miből áll a széklet?

A széklet a táplálék bélben történő megemésztése során keletkezik. Elsősorban a meg nem emésztett táplálék összetevőiből áll, például a rostból és vízből. Ezenkívül a székletben az egészséges embereknél a normál bélflóra baktériumai, a bélnyálkahártya váladékai is megtalálhatók.

Milyen gyakran?

A széklet gyakorisága személyenként változik. A napi háromszori vagy hetente háromszori székletürítés normális. Ha a székletürítés kevesebb, mint hetente háromszor, székrekedésről beszélünk.

A gyakori széklet ezzel szemben nem feltétlenül patológiás eset: csak ha naponta több mint háromszor puha, formázatlan széklet ürül, akkor beszélünk hasmenésről.

A cékla erősen színez

Mennyisége függ a táplálkozástól

A normál mennyiség 100-200 g naponta. Az alacsony rosttartalmú étrend vagy a csökkentett táplálékfelvétel, például böjtölés alatt a mennyiség kisebb, nagy ballasztanyag-bevitel esetén – például vegetáriánusoknál – az 1000 g-os székletmennyiség is normális lehet. Normális táplálkozás esetén azonban a nagyobb mennyiségű széklet emésztőrendszeri rendellenességre, pl. hasnyálmirigy-betegségre is utalhat. Figyelmeztető jelzés az is, ha a széklet feltűnően büdös és zsíros csillogású.

Miért van különböző színe?

A széklet jellegzetes középbarna színét a hemoglobin vörös vérpigmentjeinek lebomlási termékei okozzák: ha a lépben a vörösvérsejtek lebomlanak, bilirubin keletkezik, ami az epével együtt belekerül a bélbe, és ettől a széklet barna színűvé válik. Érthető tehát, hogy az epeutak betegségei megváltoztathatják a széklet színét. De a különféle ételek, gyógyszerek, fertőzések, anyagcserezavarok vagy vérzés szintén befolyásolhatják a széklet színét.

Mit mond a széklet színe?

A széklet színe általában a világosbarnától a sötétbarnáig változik. A színváltozások függnek az étrendtől, de egyes esetekben a betegséget jelzik. Az alábbi áttekintés segít a széklet különböző színei alapján történő besorolásban:

sötétbarna/fekete: a nagyon sötéttől a feketéig terjedő székletszín utalhat a gyomor- vagy vékonybél-vérzésre. A színt a gyomorsavval vagy a bélbaktériumokkal érintkező vér degradációs folyamata okozhatja. Bizonyos ételek, mint a cékla, a spenót, az áfonya és a sötét csokoládé, valamint a széntabletták és vas kiegészítők is okozhatnak feketés színt.
szürke/ agyag-/krémszínű: ha a széklet rendkívül világos, akkor az epeutak vagy a máj betegsége bújhat meg mögötte. Egyéb figyelmeztető tünetek: hányinger, hányás, felső hasi fájdalom vagy kólika és sötét vizelet. Mindenesetre a világos székletet orvosnak kell tisztázni.
fehér: a bárium-szulfát röntgen kontrasztanyagot alkalmazzák a gyomor-bél traktus radiológiai képalkotására. Ez emésztetlenül választódik ki, és a széklet fehér színéhez vezet.
okker: a széklet okker színe abnormális zsírkiválasztásnál fordulhat elő. Általában ez az úgynevezett zsírszéklet nagy terjedelmű, zsírosan fénylő és nagyon rossz szagú. Az ok általában a zsírfelszívódás zavara a bélben, ami az emésztőrendszer és az anyagcsere különböző betegségeinél fordulhat elő. Ezért szükséges a zsíros széklet orvosi vizsgálata.
zöld: a klorofill tartalmú élelmiszerek, pl. spenót, a kelkáposzta vagy a saláta fogyasztása során zöldes színű széklet fordulhat elő. A zöld hasmenés ezzel szemben bélbetegségre utal.
sárga: az olyan táplálékok, mint a sárgarépa, tök vagy a tojás sárgás színre festheti a székletet. A hasmenéskor jelentkező sárga széklet azonban bélbetegséget jelez.
vörös: a széklet egységes vöröses színét okozhatja cékla, a vörös áfonya vagy a vörös élelmiszer-színezékek. Ha azonban vértől származik, az orvos felkeresése elengedhetetlen.

Bristol székletforma skála, a széklet konzisztenciájának osztályozása

Az angol Bristol város egyetemén 1900-ban készítettek egy táblázatot a széklet alakjának és konzisztenciájának osztályozására. Az úgynevezett Bristol székletforma skála hét széklettípust tartalmaz:

  • 1. típus: kemény golyócskák
  • 2. típus: szilárd, kolbász alakú csomócskák
  • 3. típus: kolbászszerű, repedt felületű
  • 4. típus: kolbászszerű, sima felületű
  • 5. típus: sima, puha csomócskák
  • 6. típus: pépes, puha csomócskákkal
  • 7. típus: híg, vizes, szilárd részek nélkül

A 3-as és 4-es típusok „ideális” székletnek számítanak, de az 5-ös típus is előfordul egészséges embereknél. Az 1. és a 2. típus gyakran székrekedéssel jár, míg a 6. és 7. típus a hasmenésre jellemző. Ha a széklet tű alakú vagy szalagszerű, ez bélszűkületre utalhat. Lehetséges okok még: összenövések, bélpolipok és ritkán vastagbélrák. Ezért, ha a széklet vékony, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

Vér van a székletben? Azonnal menjen orvoshoz!

A székletben megjelenő vér riasztó jel, ezt mindig orvosnak kell tisztázni. Bár az ok sok esetben ártalmatlan, súlyos betegségek is lehetnek mögötte. A székletben a vér lehetséges okai a következők:

  • Végbélnyílás fissura: ha a végbélnyílás bereped, például a krónikus székrekedés során, világos vörös színű vért láthatunk a toalettpapíron vagy a székleten. Tipikus a székletürítéskor fellépő fájdalom és égés.
  • Aranyér: Ha székletürítéskor égető érzés jelentkezik, és a végbélnyílás viszket a székletürítés után, ez utalhat aranyérre. A megduzzadt aranyér gyakran halvány vörös vérzéssel jár együtt székletürítésnél. Fájdalom nem jellemző.
  • Bélfertőzés: Különböző hasmenést okozó baktériumok, például Salmonella, Shigella, Campylobacter jejuni, amőba vagy EHEC (Enterohemorrágiás Escherichia coli csoport)véres hasmenéshez vezethetnek.
  • Bélgyulladás: A bélgyulladásnál, mint pl. a fekélyes vastagbélgyulladás, vér kerülhet a székletbe, vagy véres hasmenés léphet fel.
  • Kiöblösödés: A bélnyálkahártya kiöblösödése önmagában ártalmatlan, de begyulladhat vagy vérezhet, és így vér jelenik meg a székletben is.
  • Daganat a bélben: jóindulatú (polip) vagy rosszindulatú (bélrák) daganatok véres székletet okozhatnak.

Mi a teendő a székletváltozáskor?

Ha változásokat észlel székletürítéskor, először át kell gondolnia, hogy ez visszavezethető-e a táplálkozásra. Szokatlan ételek és más napi ritmus – például nyaraláskor – megváltoztathatják a széklet megjelenését, szagát, konzisztenciáját és gyakoriságát. A tartós, táplálkozástól független változások, valamint a hirtelen székletürítés azonban oka lehet az orvos felkeresésének.

(Németből fordította: Koncz László)