A mustár meglepő egészségvédő hatásai

A mustárnak – az alapanyagként használt magfajtától függően – többféle változata is létezik. A Magyarországon legelterjedtebb sárga mustárnak számos kiváló, egészségre gyakorolt hatása van. Nagyon jó fehérje-, rost-, C- és B-vitamin forrás. Különösen gazdag káliumban, foszforban, kalciumban és magnéziumban, melyek mind fontosak a jó egészséghez.

Ha eddig még nem ismetük a sárga mustár egészségvédő hatásait, itt az ideje, hogy megtudjuk, mit is kínál számunkra. Akár magként fogyasztjuk, egészben vagy őrölve, akár krémes mustárként elkészítve, mindenképpen élhetünk az előnyeivel.

Enyhíti az izomgörcsöket

Mustárral könnyen megszabadulhatunk az izomgörcsöktől, bárhol lépnek is fel. A mustár munkára serkenti a szájban lévő idegeket, ami aztán befolyással van a görcsre is. A mustárban lévő kálium és kalcium fontos tápanyag az erős csontok, ízületek és izmok megőrzéséhez.

Egyen egy teáskanál sárga mustárt, majd igyon rá egy pohár vizet. Szükség esetén naponta egyszer ismételje meg.

Ennél sokkal többre képes!

Gyógyítja a fájó testrészeket

A sárga mustármagból készült mustárolaj bármilyen típusú fájdalmat enyhít, beleértve az ízületi gyulladást is. A mustárolaj a test fájdalomérzékelő receptorai ellen dolgozik, és hatékonyan blokkolja a fájdalomjeleket.

Melegítsen meg egy kis mustárolajat, és masszírozza vele a fájó testrészt 10-15 percig. Ismételje meg naponta kétszer, háromszor.

Mustármagból készült meleg borogatást is tehet a fájó részre. A bőrirritáció elkerülése érdekében tegyen egy vékony kendőt a borogatás és a teste közé.

Csökkenti az asztmás rohamokat

Asztmás roham esetén, azonnali enyhülést keresve, a mustárolaj az egyik legjobb házi szer. Az olaj számos olyan összetevőt tartalmaz, melyeknek gyulladás- és fertőzésgátló hatásuk van Megnyitja a légutakat, növeli a tüdőfunkciót és megkönnyíti a légzést.

Melegítsen fel egy teáskanál mustárolajat egy kevés kámforral. Hagyja lehűlni, majd finoman masszírozza vele a mellkasát és a háta felső részét. Az asztmás tünetek enyhítése érdekében ismételje meg naponta kétszer, háromszor.

Főzés közben is használjon minél több organikus mustármagot.

Küzd a rossz lehelet ellen

A mustár egyszerű, de hatásos természetes szer a rossz lehelet ellen, erős aromája elnyomja a szájból jövő rossz szagot.

Vegyen egy teáskanál sárga mustárt a szájába, és forgassa a szájüregében egy percig, majd köpje ki. Azután nyeljen le egy teáskanál mustárt, majd gondosan öblítse ki a száját.

Védi a szívet

A sárga mustár friss, zöld levele és az olaja is segíthet javítani a szív egészségét. A mustárolaj tele van mono- és politelítetlen zsírokkal, ami segít egyensúlyban tartani a koleszterinszintet. Csökkenti az LDL, vagy „rossz” koleszterin, és növeli a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szintjét a szervezetben, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A mustárnövény leveleiben is óriási koleszterincsökkentő erő van. Megköti az epesavat az emésztőrendszerben, ami segíti a savak kiválasztódását a szervezetből.

Mindezeknek az előnyöknek a kihasználásához elég, ha a főzéshez tiszta mustárolajat használ, salátákhoz, levesekhez és rázva pirított ételekhez pedig összevagdalt mustárlevelet ad.

Csillapítja a megfázást és köhögést

Csípős szaga miatt a mustárolaj jó ellenszere a megfázásnak és köhögésnek. Mivel természeténél fogva meleg, segít eloszlatni az orrban és a mellkasban lévő telítettséget. Magas magnézium- és vastartalma miatt a mustárlevél és a mustár fogyasztása segíthet az immunrendszer erősítésében és az influenzaszezonra való felkészülésben.

Főzzön meg egy gerezd fokhagymát mustárolajban és hagyja lehűlni. Szűrje le, és naponta 2-3 alkalommal dörzsölje be vele a mellkasát, hátát, talpát és tenyerét.

A légutakban lerakódott váladék eltávolítására adjon 1 teáskanál köménymagot és 2-3 teáskanál mustárolajat egy fazék forrásban lévő vízhez, és inhaláljon a gőzével.

Jól alkalmazható savas reflux kezelésére

A sárga mustár nagyon hasznos lehet a savas reflux kezelésében. A mustár ecettartalma segít csökkenteni a gyomorsav pH-értékét, ami gyors enyhülést nyújt a gyomortáji rossz érzésre.

Egyen 1 teáskanál sárga mustárt, majd igyon rá egy pohár vizet. Szükség esetén, a savas reflux kezelése érdekében ismételje meg.

Figyelem! Ha a mustártól a gyomorégése rosszabbodik, hagyja abba a kezelést!

Erősíti a csontokat és fogakat

Akár hiszi, akár nem, egy kevés mustár elfogyasztása segíthet megőrizni a csontok és fogak egészségét. A sárga mustárban lévő tápanyagok, például a kalcium, foszfor, mangán és magnézium, nagyon jót tesznek a csontoknak és a fogaknak. A kalciumnak fontos szerepe van a csontok és fogak felépítésében és jó erőben tartásában.

A jótékony hatás érdekében csupán egyen meg naponta 1 evőkanál sárga mustárlisztet, és öblítse le egy pohár vízzel.

Segíti a hajnövekedést

A mustárban számos olyan vitamin van, amely erős és egészséges hajnövekedést eredményez. Főleg a béta-karotin, fehérje, vas és kalcium jelenléte segít sokat a haj egészségének megőrzésében. Hajolajként használva fokozza a vérkeringést, és ezzel serkenti a hajnövekedést.

Melegítsen meg egy kis mustárolajat (a mennyiség függ a haj hosszától). Vigye fel az olajat a hajára, a gyökértől egészen a hajszálak végéig. Masszírozza be finoman a fejbőrébe, legalább 15 percig. Tegyen a hajára egy zuhanyozósapkát, és hagyja rajta néhány óráig, majd mossa ki alaposan az olajat a hajából. A legjobb eredmény érdekében hetente kétszer ismételje meg a műveletet.

Megszünteti az ágybavizelést

Az ágybavizelés igen kényelmetlen, de sárga mustárral kezelhető. Húgyúti fertőzés esetén is nagy segítség lehet.

Őröljön porrá pörkölt sárga mustármagot. Adjon egy ½ teáskanál port egy csésze meleg tejhez. Itassa meg ezt az italt a problémás gyermekkel, 1 órával lefekvés előtt. Ismételje addig, amíg a bepisilés megszűnik.

Fontos!

  • A sárga mustárban sok a nátrium, ezért ne vigyük túlzásba a fogyasztását.
  • Ne együnk mustárt, ha szívbetegségben szenvedünk.
  • A mustár túlzott mértékű fogyasztása emésztési problémákat okozhat.
  • Mivel melegítő étel, növelheti a test hőmérsékletét, ezért se fogyasszunk belőle túl sokat.
  • Ne keverjük össze a mustárolajat a mustár illóolajjal.

(Angolból fordította: H. Orsi)