Afták – fájdalmas hólyagok a szájban

Az afta kicsi, rendkívül fájdalmas nyálkahártya-károsodás, általában a szájban, hólyagocska formájában jelentkezik. Egy kevés stressz, enyhe immunhiány vagy csak rövid távú hormoningadozások elégségesek néha ahhoz, hogy hólyagok keletkezzenek a szájnyálkahártyán és a nyelven. Amellett, hogy fájdalmasak, nehezebbé tehetik a beszédet, a rágást és a nyelést.

Az afta általában lencsényi, kerek vagy ovális, fájdalmas nyálkahártya-elváltozás, amely akut formában jelentkezik. A gyulladásos nyálkahártyahiányt vörös udvar veszi körül, amelyen fehéres lepedék látható. A hólyagok tipikus megjelenése mellett a gyakori tünetek közé tartozik az égő vagy feszítő érzés.

Az afták egyenként vagy nagyobb számban is jelentkezhetnek a szájüregben, a nyelven (különösen a nyelv szélén) vagy az ínyen, néha a torokban és a szájpadláson. Gyakran jelentkeznek a mechanikusan igénybevett nyálkahártyán a szemfogak, vagy fogszabályozó közelében. Ritkán a nemi szerveken is előfordulhat.

Az afta nagyon fájdalmas, de általában ártalmatlan. Általában 10-14 nap elteltével spontán meggyógyul.

Szopogatása segíthet

Mi lehet az oka?

Az afta nem fertőző, keletkezésének oka még ismeretlen. Jelenleg úgy gondolják, hogy bizonyos tényezőkre adott immunológiai válasz az aftaképződés oka.

A gyomor-bél panaszok és más betegségek mellett az afta előfordulása is növekedést mutat bizonyos ételek (pl. dió, citrusfélék) vagy gyógyszerek fogyasztása után. A ciklusfüggő hormoningadozások és az érzelmi stressz vagy a depressziós hangulat szintén aftás fekélyekhez vezethet.

Van afta a családban?

Az úgynevezett idiopátiás afta, vagyis olyan fekélyek, amelyek eredete nem ismert, gyakran fordulnak elő szabálytalan időközönként egyes családokban. Két típus létezik:

  • A legelterjedtebb típusnál az afta kisebb és hegesedésmentesen gyógyul.
  • A ritkább típusban az afta nagyobb és csak hegesedéssel gyógyul.

A nem fertőző aftától megkülönböztetjük a vírusos nyálkahártyahiányt, amely számos vírusbetegségénél előfordul. A szájnyálkahártya gyakori herpes simplex fertőzésének latin neve Stomatitis aphthosa.

Az afta kezelése

Mivel az afta minden szájüregi mozgásnál fájdalmat okoz, a rágás és a nyelés rendkívül kellemetlen. Különösen fontos a gondos szájhigiénia, ezzel az afta baktériumok általi fertőzése megelőzhető, és a gyógyulási folyamat felgyorsul. Vannak fertőtlenítő és helyi fájdalomcsillapító készítmények, például:

  • árnika, mályva, vagy kamillás szájvíz
  • rebarbaragyökér-kivonat vagy mirha inktúra
  • az áfonya rágása tannin tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású

Gyógyszertárban kaphatók különböző fertőtlenítő és a fájdalomcsillapító hatású szájvizek, helyi érzéstelenítésre kenőcsök vagy gélek.

Kis afta esetében segít jégkockák szopogatása. Az erősen sózott vagy édesített élelmiszerek fogyasztása gyakran súlyosbítja, a tej csökkenti a fájdalmat.

Az afta megelőzése

Az érintett személyeknek lehetőség szerint kerülniük kell azokat az okokat, amelyek az aftát kiváltják: például korlátozni kell a diófélék vagy a citrusfélék fogyasztását, és egészséges, vitaminban gazdag étrenddel erősíteni kell az immunrendszert.

Svéd kutatók azt találták, hogy az érintettek felénél elkerülhető az afta, ha hosszú távon olyan orvosi fogkrémet használnak, amely narancsolajat és glycyrrhizin (édesgyökér) hatóanyagot tartalmaznak.

(Németből fordította: Koncz László)