Nyári gyógyító levesek

A hőségben jólesik egy tányér leves, hiszen az nemcsak finom, hanem folyadékpótlásra is jó. Amit pedig mi magunk készítünk, az még értékesebb, ráadásul tudjuk, milyen minőségű nyersanyagot tettünk bele. Szünidőben a gyerekek örömére sok szülő, nagyszülő vállalja a főzést. Az így, szeretetből készített ételek energiáikban is plusz értéket képviselnek.

Amikor ételt készítünk, ne feledkezzünk meg a fűszerek, különösen a zöldfűszerek használatáról. Nyáron minden kizöldül, érlelődik, és eljön a bőség ideje zöldségekből, gyümölcsökből, más termésekből. Ez szinte kínálja a változatosságot, így sokféle levest tudunk készíteni.

A levesek nem csupán az étrendünket teszik változatossá, hanem vitaminokat, ásványi anyagokat segítenek pótolni, beindítják a gyomornedv képződését, az ízek, zamatok harmóniájával megteremtik a további ételek befogadását, ezzel is hozzásegítve bennünket erőnlétünk megtartásához.

Felnőttek, gyerekek számára is kimondottan értékes a paradicsomleves, amit sokan kedvelnek. Nem nehéz elkészíteni, de még különlegesebbé tehetjük egy kis varázslattal. Remek ízeket kölcsönözhetünk az elkészült paradicsomlevesnek a közismert és igen kedvelt bazsalikommal.

A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum L.) sokféle néven ismert, szinte az egész világon használják ételek fűszerezésre, de jótékony hatóanyaginak köszönhetően gyógyításra is. Őshazája India, ahol az ájurvédikus gyógyászat legfontosabb gyógynövényeként terjedt el (Tulsiként ma is ismert, különleges fajta). Az ókori görögök is ismerték, nagyra tartották ezt a „királyi” növényt, de Egyiptom halottkultuszában is jelentős szerepet kapott, különösen a növényből kivont olaj.

A népgyógyászatban nyugtatásra, étvágyjavításra, gyomorrontásra, emésztés rendezésére, szélhajtóként, felfúvódások megelőzésére, tejszaporításra, garatgyulladás ellen (öblögetésre) és köhögés csillapítására használták. Fűszernövényként mártásokhoz, szószokhoz, babból és paradicsomból készített ételekhez, pizzákhoz tehetjük, ízében harmonizálni fog. Ami a felhasználás módját illeti, közvetlenül tálalás előtt érdemes felaprítva belekeverni az ételekbe, így rendkívül értékes illóolajai és hatóanyagai maradéktalanul bekerülnek az elkészített ételbe.

Az aprított bazsalikomot jégkockatartóba tesszük, vizet öntünk rá, és mélyhűtőben lefagyasztjuk.

Finom és érdekes levest készíthetünk lestyán és petrezselyem zöldjének felhasználásával is. A megfőzött burgonya levét ne öntsük ki, használjuk fel leves készítéshez. Külön edényben kevéske szalonnazsíron vagy étolajon pirítsunk apróra vágott zöldhagymaszárat egy-két karikára vágott sárga- és fehérrépát, pároljuk kicsit együtt, majd öntsük fel a félretett krumplilével (ha kevés, pótoljuk vízzel). Tegyünk hozzá egy kisebb szál zsenge lestyánfüvet. Amikor a sárga- és a fehérrépa megpuhult, szórjunk egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet a már elkészült levesbe, ízlés szerint még sózhatjuk. Levestésztával dúsíthatjukt.

Vegyük sorra, hogy milyen fűszernövényeket tettünk ebbe a levesbe!

A lestyán (Levisticum off.) maggifűnek is nevezett fűszernövény, de gyógynövény is, amely a zellerre emlékeztető ízű. A Vegeta név „ráragadt”, hiszen a levesek ízesítésére készített (Vegeta) keverékeknek is az egyik összetevője. A népgyógyászat emésztés elősegítésére, helyreállítására, valamint vizelethajtó hatásai, szélgörcsöket megelőző tulajdonsága miatt használta. Értékes hatóanyagai az illóolajaiban keresendők.

A petrezselyem (Petroselium) az egyik leggyakrabban használt fűszer- és gyógynövényünk. Kétéves növény, élénkzöld levelei sokfélék lehetnek, fodrosak, simák, fogazott szélűek. Akár cserépben, vagy balkonládában is nevelhető, manapság már zöldjére nemesített fajták is elérhetők. A levelek gazdagok C-vitaminban, valamint többféle értékes illóolaj (apiol, miriszticin, pinén), ásványi anyag, klorofill van bennük. Gyógyászati szempontból elsősorban vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, étvágyjavító, hisztamin-kiválasztást gátló hatásait említhetjük ki. Erős vízhajtó tulajdonsága miatt önálló teaként is javasolt, amikor a szövetekben felhalmozódott folyadékgyűlem – ödéma – elvezetése a cél. A levelek rágcsálása tisztítja a légutakat, fertőtleníti a szájüreget, eltünteti a hagyma, fokhagyma fogyasztása utáni kellemetlen szájszagot. Illóolajait az élelmiszer- és gyógyszeripar is felhasználja.

A zöldség leveleit használhatjuk levesekhez, főzelékekhez, tojásos és burgonyás ételekhez, salátákhoz, szendvicsek díszítésére. Főzéskor az elkészült ételhez keverjük a nyers, frissen feldarabolt leveleket, hogy minden benne található vitamint és aromát megőrizzenek. A petrezselyem zöldje jégkockatartóba téve, kevés víz hozzáadásával lefagyasztható, így télen bármikor felhasználható.

Kovászos uborka

Előfordul, hogy a házilag készített kovászos uborka néhány darabja megmaradt az üvegben, erjedt levével együtt. Készíthetünk belőle kovászos uborka levest, ez a forró napokon hűsítő hatású. 2-3 kovászos uborkát feldarabolunk, hozzáadunk friss kapor és petrezselyemzöld keverékét, 1 gerezd fokhagymát, egy apróra vágott hagymát, 3-4 evőkanál natúr joghurtot, majd ezeket botmixerrel vagy turmixgéppel összeturmixolunk. Szűrt zöldséges alaplé és kovászos uborka levének azonos arányú elegyéhez lassan, folyamatos keveréssel hozzáadjuk a pépet. Lehűtve a legfinomabb, díszíthetjük friss menta levelével, tálalhatjuk pirított zsemlekockákkal.

Nagymamáink még tudták, hogy a kovászolással készített ételek segítik az emésztésünket. Nyaranta cserépedényekben, fahordóban kovászolták az uborkát, a paprikát, a káposztát, a sárgarépát. Tudták, milyen fűszerekkel lehet fokozni az ízeket és gyógyhatást is. A kovászos uborka leve enyhítette a szomjúságot, de hűsítette a kimelegedett szervezetet is.

A kovászolás előnyösen befolyásolja, harmonizálja gyomrunk erősen savas Ph-ját, működését, így fokozatosan megszűnhet a gyomorégés is. Táplálkozási szokásainkat ezért szükségszerűen kiegészíthetjük a fermentált ételek fogyasztásával is. Az erjesztési folyamat során keletkező hasznos baktériumokat szervezetünk probiotikumként fogadja. A végeredmény, hogy megszűnik a puffadás, a diszkomfort érzés, hiszen a nehezen emészthető rostok a fermentálás (kovászolás, erjesztés) során felbomlanak, vagyis „előemésztés” történik. Összességében hozzájárulnak az egészséghez, amelynek elengedhetetlen és legfontosabb eleme a bélflóra egészsége. Hippokratész unalomig idézett mondása: a halál a belekben lakozik, új értelmet nyer a mai ember számára.

Érdemes a hagyományokhoz vissza-visszanyúlni, és ha időnk engedi, ezekkel a módszerekkel kísérletezni.

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta természetgyógyász
Energy Belvárosi Klub, klubvezető
Tanácsadás

Még több információért keresse fel Gyógynövénykeresőnket!

Ha szeretne még olvasni az egészséges levesekről, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Egészségesebb levesek hét egyszerű trükkel