Akár zöld, akár piros, a pesto nagyon jó!

A friss bazsalikomból, fenyőmagból, parmezánból, fokhagymából és olívaolajból készült pesto az olasz konyha egyik csodája, ízletes, gyorsan és könnyen elkészíthető. A klasszikus pesto és a különböző változatok, például a pesto rosso vagy a medvehagymás pesto meghódította a világot, mindegy, hogy tésztához, húshoz, salátához vagy mártásokhoz esszük-e.

A pestót az olasz „szétnyomni”, „összetaposni” szóból fordították, így a neve a mozsárban történő hagyományos elkészítésből származik. Habár mozsár helyett turmixgép is használható, előnyös lehet jégkockát használni a pesto készítéséhez. A jégkocka megakadályozhatja, hogy az összetevők hőmérséklete a keverőben megnőjön, mert – különösen a bazsalikom – elveszítheti eredeti ízét.

Még ha a mozsárban való szétnyomkodás időigényesebb is, megéri. Ez a legjobb módszer az összetevők értékes anyagainak és aromáinak megőrzésére. A pesto ugyanis nem csak az ínyenceknek élvezet, az egész szervezet profitálhat belőle. Az olívaolaj és a fenyőmagok sokféle telítetlen zsírsavat tartalmaznak, ami erősítheti a szívet és az érrendszert, és ez csökkentheti a szívroham kockázatát.

Saját készítésű pesto

A klasszikus recepthez a következőkre van szükség. Ízlésünktől függően ezek az összetevők variálhatók.

  • 4-5 köteg bazsalikom
  • 1-2 fokhagymagerezd
  • 100 g fenyőmag
  • 100 g sajt (ebből 50 g parmezán, 50 g pecorino)
  • 180 ml szűz olívaolaj
  • durva tengeri só

Először reszelje meg a sajtokat, és tegye félre egy tálban. Mossa meg a bazsalikomot és óvatosan szárítsa meg, majd vágja apróra. A fokhagymagerezdeket aprítsa fel. A fenyőmagvakat a serpenyőben aranybarnára pirítsa meg. A bazsalikomot és fokhagymát egy mozsárba zúzza össze. Adagonként adjon hozzá olajat, végül sózza meg.

Tipp: ha a pestót tésztával tálalja, a tészta főzővizének egy kis részét keverje össze a tésztával és a pestóval.

Pesto alla genovese

A klasszikus receptet pesto alla genovese néven is ismerik, hiszen Genovából származik. Genovához közel, a Camogli halászfalu környékén a pestót inkább babbal és burgonyával variálják.

Ehhez a pesto alapreceptjét használják, és kiegészítésül babot és burgonyát puhára főznek. A választott tésztafajtát al dente készítik, tűzálló tálba teszi a főtt tésztával és babbal együtt, a frissen elkészített pestót hozzákeverik. A tálat előmelegített sütőben 150-180 fokon kb. 15-20 percig sütik.

Így áll el hosszú ideig

Annak érdekében, hogy a házi készítésű pestót sokáig élvezhessük, mindig elég olajjal kell elkészíteni. Szorosan lezárt üvegben, hűtőszekrényben a pesto legalább négy hétig frissen tartható. Miután egy keveset kiveszünk az üvegből, olajat kell hozzáadni, így tovább eláll.

Hogy a pesto ne legyen keserű ízű, ajánlatos szűz olívaolajat használni. Ha az olívaolaj keserű utóízű, az egész pesto keserű lesz. Legjobb, ha nagy bazsalikom leveleket használunk a készítéshez, mivel ezeknek intenzívebb az íze, mint a kisebbeké.

Pesto rosso

A pesto sokféleképpen elkészíthető. A klasszikus változat mellett a pesto rosso is nagyon népszerű. Ez a vörös pesto szárított paradicsommal, fokhagymával, parmezán és pecorino sajttal, olívaolajjal és sóval készül.

A pesto vegetáriánus módon is elkészíthető, ehhez egyszerűen csak a sajtot kell elhagyni, helyette nagyobb mennyiségű fenyőmagot adnak hozzá a konzisztencia megőrzése érdekében. Nincs korlátozás a pesto készítésében, házi konyhai fűszerek is használhatók ízlés szerint.

Medvehagymás pesto

A pesto klasszikus receptje mellett számos kreatív újítás is létezik. Az ilyen receptek egyike a medvehagymás pesto.

Tagliatelle négy személy számára:

Hozzávalók:

  • 250 g medvehagyma
  • néhány levél petrezselyem és bazsalikom
  • 2 fokhagymagerezd
  • 250 g reszelt parmezán és/vagy pecorino sajt
  • 300 g fenyőmag
  • 450 ml szűz olívaolaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • tengeri só
  • 500 g tagliatelle tészta
  • 250 g csíkokra vágott pulykahús

Elkészítjük a medvehagymás pestót medvehagymából, petrezselyemből, bazsalikomból, fokhagymából, sajtból és olívaolajból (lásd a klasszikus pesto recept). Citromlével ízesítjük. A tésztát puhára főzzük, a pulykahúst megsütjük, és a pestóval együtt ráöntjük a tésztára. Jó étvágyat!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még az olasz konyháról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Parmezán, a nagy szerelem