Szédül, káprázik a szeme? Alacsony lehet a vérnyomása!

Úgy érezzük, mintha forogna velünk a világ, hideg, nyirkos lesz a bőrünk, és kis csillagok táncolnak a szemünk előtt: a keringési problémák gyakori tünetei ezek. A legtöbb panaszt az alacsony vérnyomás okozza, de a keringési problémák hátterében más okok is állhatnak. Lássunk néhány tanácsot, hogy mit tehetünk a keringési problémák megelőzése érdekében.

A keringési problémákat gyakran az alacsony vérnyomás okozza. Alacsony vérnyomásról beszélünk, ha a vérnyomás 105/60 Hgmm érték alá esik. Ilyenkor előfordulhat, hogy az agy már nem kap elég vért és oxigént. Ez olyan tünetekhez vezethet, mint a szédülés vagy verejtékezés.

Az alacsony vérnyomás mellett a keringési problémáknak számos más oka is lehet:

  • fertőző betegség
  • gyulladások a szervezetben
  • mentális rendellenességek
  • anyagcserezavarok (pl. hasmenés miatt)
  • a véráramlás vagy a vérnyomás zavarai
  • asztma
  • pajzsmirigy alulműködés

Emellett keringési problémákat okozhat még a nagy vérveszteség, a súlyos hipotermia, mérgezés és kábítószer-fogyasztás is.

Forog a világ

Mitől alacsony?

Attól függően, hogy ismert-e az alacsony vérnyomás oka, elsődleges és a másodlagos hipotenziót különböztetünk meg. Az elsődleges hipotenziónál a rendszerint tartósan alacsony vérnyomás okai ismeretlenek. A fiatal, sovány nők gyakran szenvednek ilyen primer hipotenzióban, többek között magas hőmérsékleten, nagy hőmérsékleti ingadozások, vagy hosszan tartó ágyban fekvés esetén keringési problémák léphetnek fel náluk.

Másodlagos hipotenzió esetén tudjuk, hogy mi váltja ki. Elsősorban szívbetegség, az erek vagy az idegrendszer betegségei, valamint a hormonális rendellenességek okozzák. Az ilyen rendellenességek oda vezethetnek, hogy a vér visszatérése a szívbe zavart, vagy a szív teljesítménye csökken. Bizonyos gyógyszerek is vezethetnek a vérnyomás csökkenéséhez és keringési problémákhoz.

Az alacsony vérnyomás tünetei

Az alacsony vérnyomás lehet akut vagy krónikus. A krónikus alacsony vérnyomással járó tünetek közé tartozik a szédülés, gyors kimerültség, motivációhiány és étvágytalanság. Az időjárási változásokra való érzékenység, a belső nyugtalanság, az alvás iránti megnövekedett igény is fokozhatja az ingerlékenységet és a depressziós hangulatot.

Az akut hipotenziót a vérnyomás hirtelen, erős csökkenése váltja ki. Az akut hipotenzió tipikus tünetei közé tartozik a verejtékezés, a szédülés, a szem villódzása és az ájulás. Ilyen akut vérnyomáscsökkenést okozhat például ortosztatikus hipotenzió.

Ortosztatikus hipotenzió

Álló testhelyzetben ilyenkor a vérnyomás alkalmazkodóképessége zavart. Ez keringési problémákhoz vezethet, ha gyorsan felkelünk az ülő vagy fekvő testhelyzetből. A kellemetlen érzés egyik oka a lábakban lévő vénás szelepek „elromlása”, amelyek egészséges embereknél támogatják a vér visszavezetését a szívbe.

Az ortosztatikus hipotenzió nemcsak felkeléskor, hanem más helyzetekben is keringési problémákhoz vezethet. Ez az eset áll fenn például nagy tömegben álláskor vagy tűző napfényben. Ilyenkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • hányinger
  • sápadtság
  • fülcsengés
  • szédülés
  • verejtékezés
  • járási nehézség
  • homályos látás

A legrosszabb esetben a keringés összeomlása (ájulás) lehet a vérnyomásesés következménye.

Az alacsony vérnyomás okozta alkalmi keringési problémák általában ártalmatlanok, ha azonban gyakran jelentkeznek, vagy különösen hevesek, feltétlenül konzultáljon orvosával – lehet olyan betegség a panaszok mögött, amely kezelést igényel.

(Németből fordította: Koncz László)