Áfonyalével tényleg megelőzhető a húgyúti fertőzés

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az áfonya hatóanyagai megállították a baktériumok csoportosulását és proliferációját. A szakértők szerint a gyümölcs kivonata akár orvosi eszközök fertőtlenítésére is alkalmas lehet. Az áfonyalé nemcsak a népi hagyomány szerint hat a húgyúti fertőzések ellen, hanem most már tudományos bizonyíték is van rá.

Áfonyalével tényleg megelőzhető a húgyúti fertőzésBetegek ezreinél alakul ki fertőzéses szövődmény a katéterek használata miatt, mert a vizelet elvezetésére szolgáló vékony csövek a bőrfelületről könnyen a belső szövetek közé, illetve a véráramba juttatják a kórokozókat. Most azonban kiderült, hogy az áfonyában lévő vegyületek megváltoztatják a baktériumok viselkedését. Az áfonyapor ugyanis megakadályozta a húgyúti fertőzésekért gyakran felelős Proteus mirabilis baktérium csoportosulását. A kivonat koncentrációjának növelése csökkentette a baktérium ureáz-termelését – ez az enzim járul hozzá a fertőzések virulenciájához.

Az eredmények a Canadian Journal of Microbiology című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg. Ugyanez a kutatócsoport korábban már rávilágított, hogy az áfonya hátráltatja a húgyúti fertőzésben érintett más baktériumok mozgását. A baktériumok mozgása kulcsfontosságú a fertőzés terjedésében, hiszen a kórokozók szó szerint felúsznak a húgyutakon, elkerülve az immunválaszt.

Nathalie Tufenkji, a montreali McGill Egyetem szakértője így fogalmazott: „Bár az áfonya hatása az élő szervezetre további kutatások tárgya lesz, eredményeink hangsúlyozzák, hogy a gyümölcs fogyasztásának szerepe lehet a krónikus fertzőzés megelőzésében. Évente több mint 150 millió húgyúti fertőzéssel fordulnak orvoshoz világszerte, s az antibiotikumos kezelés jelenti az általános orvosi gyakorlatot. A rezisztens baktériumok terjedése azonban más megközelítést sürget.”

Tufenkji professzor egy másik tanulmány elkészítésében vett részt, ami a Colloids and Surfaces B: Biointerfaces internetes kiadásában jelent meg, és kimutatta, hogy az áfonya megállította a Proteus mirabilis terjedését.