A sokoldalú cékla

Sötét rubinpiros szín, kellemes íz, húsételek jellegzetes kísérője. S nem csak a konyhában állja meg a helyét, természetes gyógyír, szépségápoló, ráadásul még festőanyag is.

A cékla hosszú tárolás esetén sem veszít hasznos tulajdonságaiból, és megőrzi kellemes ízét. Ez különösen fontos a téli és a tavaszi időszakban, amikor sok zöldség már elveszíti tápanyag és vitamin készletét.

A céklát már az ókorban is ismerték

A múlt ismert orvosai, Hippokratész, Galenus, Avicenna és Paracelsus már széleskörűen használták a céklát vérszegénység, az emésztő rendszeri szervek és a nyirokrendszeri edények betegségei ellen. A modern kutatások megerősítik a cékla gyógyhatású tulajdonságait. Jobbá teszi a fehérjék feldolgozását és részt vesz a májsejtek működését javító kolin termelésében. Vízhajtó, enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti az artériás vérnyomást. A közelmúltban tudósok kiderítették, hogy a céklát hasznosan lehet felhasználni az onkológiai megbetegedések gyógyításában is.

A cékla, más zöldségektől eltérően, főzött formájában is megőrzi hasznos tulajdonságait. Sok benne a vitamin is: egy kilogramm céklában 220 mg C-vitamin, B1– és B2,– P- és PP-vitaminok, valamint ásványi sók találhatók. Jódtartalmát tekintve a cékla vezet a többi zöldség előtt, ezért széles körben alkalmazzák a hipotireózis (csökkent pajzsmirigyműködés) megelőzésében és gyógyításában. Az U vitamin jelenléte segít gyomorfekély és nyombélfekély esetében. A diabetikusok nagyra értékelik a céklát magas cinktartalma miatt, amely meghosszabbítja az inzulin működésének idejét.

A céklában lévő rostanyag és szerves savak erősítik a bélrendszer perisztaltikáját. A székrekedéssel vívott harc esetén javasolt éhgyomorra fogyasztani 50-100 g főtt céklát.

A fiatal céklát jobb nyersen fogyasztani, mivel főzés közben a benne lévő vitaminok egy része elbomlik. A cékla bokrában (szárában és levélzetében) sok aszkorbinsav, karotin, B vitamin csoport képviselői vannak. Azok az ételek, melyekbe a cékla gumójával együtt a szárát és levélzetét is beletesszükk, különösen hasznosak.

Gyógyító céklalé

A nyers cékla levét a népi gyógyászatban az egyik leghatékonyabb gyógyító-megelőző szernek tartják. A cékla az összes hasznos biológiailag aktív anyagot könnyen felszívható formában tartalmazza. A nyers cékla leve elősegíti a vérképződést, stimulálja a gyomor és a máj működését. Használják a szervezet súlyos betegség utáni regenerálódására, a pszichikai állapot megerősítésére, sőt még depresszió esetén is. A céklalé kúraszerű fogyasztása gyakran feloldja a vese- és epeköveket.

Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy nem ajánlott a frissen kipréselt cékla levét meginni. Olyan illó anyagokat tartalmaz, amelyek a szervezetet irritálják, hányingert, fejfájást, hányást, általános gyengeséget válthatnak ki. A dietetikusok azt javasolják, hogy használat előtt pihentessük a friss levet kb. két óra hosszat fedél nélküli edényben az asztalon vagy hűtőszekrényben.

Szépségápolás a konyhából

Már ük-ükmamáink is nyers cékla darabokkal dörzsölték orcájukat, hogy szép rózsás legyen. Ez a módszer ma is segít visszaszerezni a halovány arc pírját. Ha pedig a nyers céklát lereszeljük, összekeverjük tejfellel és maszkként felvisszük az arcra, hagyjuk megszáradni, majd hideg vízzel leöblítjük, bármilyen típusú bőr frissé válik tőle.

Korpás vagy zsíros hajat mossunk meg a cékla levelének főzetével, amely nem csak ezektől a kellemetlenségtől szabadít meg, de még az esetleges tetvektől is.

A céklából remek málnaszínű ajakpirosító is készíthető. Ehhez reszeljük le a főtt céklát és préseljük ki a levét. Olvasszunk fel és keverjünk össze gőz fölött 2 evőkanál mandulaolajat és 10 g méhviaszt. Az edényt húzzuk le a tűzről, és a tartalmához fokozatosan, kiskanalanként adjnuk hozzá kb 1 evőkanál céklalevet, míg el nem érjük a kívánt színt. Villával alaposan keverjük össze. Adjunk hozzá 4 csepp borsmentaolajat, keverjük át, majd töltsük makulátlanul tiszta üvegbe.

Fessünk pirosra

A cékla igen jó festőanyag. Használhatjuk a húsvéti tojások megfestéséhez is: Kb. fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük a tojásokat. A kapott szín a halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a tojásokat a lében.

Ételszínezékként is alkalmas, rózsaszínűre festhetjük vele például a torta díszítésére szánt marcipánt. Ehhez főzzünk meg negyed felkockázott céklát nagyon-nagyon kevés vízben. Ezt a festőlevet gyúrjuk hozzá a marcipánhoz, apránként adagolva a kívánt szín eléréséig.

Konyhatündéreknek

Végezetül lássunk két étvágygerjesztő receptet is.

20100329-cekla2Almás céklasaláta
Hozzávalók:
25 dkg cékla
2 alma
2 gerezd fokhagyma
1 arasznyi póréhagyma

méz
2 citrom leve
petrezselyem zöldje
A nyers céklát és az almát nagy lyukú reszelőn megreszeljük, elkeverjük a zúzott fokhagymával és a vékony karikára vágott póréval. Rácsavarjuk a citromok levét, sóval, mézzel ízesítjük. Jól összekeverjük, behűtjük. Tálalás előtt a tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyem zöldjével.

Finn céklasaláta
Hozzávalók:
20 dkg főtt cékla
1 nagy savanyú uborka
reszelt narancshéj
2 evőkanálnyi salátaolaj

bors
A céklát megfőzzük, meghámozzuk, majd ha kihűlt, vágjuk apró kockákra. Ugyancsak vágjuk kockára az uborkát, reszeljük rá egy narancs héját. Jól keverjük össze, sózzuk meg ízlés szerint, tehetünk rá őrölt borsot is, végül az egészet keverjük át a salátaolajjal. Tálalás előtt hűtsük be.

(Forrás: A cékla csökkenti a vérnyomást, A cékla javítja a máj működését, http://cookbook.itop.net/, Céklalé, oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)