Fogyókúrás vitaminbomba – a sárgadinnye

Manapság már egész évben szinte minden gyümölcsöt megvehetünk. Mégis, egészen más íze van annak, amit nyáron, a kora reggeli piacon mi magunk választunk ki egy helyi kofa kosarából. Illata bódító, íze mint a mézé, a színe lélekvidító – a sárgadinnye kihagyhatatlan nyári csemege.

Nem csak finom, egészséges is

A sárgadinnye egészséges, tápláló, rost- és lédús, de nem tartalmaz a szervezet számára felesleges anyagokat, így kiválóan fogyaszt. Kb. 90%-ban vízből áll, értékes ásványi anyagok, vitaminok forrása. Kálium, kalcium, magnézium, vas, nikkel, fluor tartalma gyorsítja az anyagcserét, jót tesz a fogazatnak és az, ínynek. Erős vízhajtó hatása is van. Antioxidáns hatása késlelteti az öregedést és segíti az immunrendszer egészséges működését. Élénkíti a veseműködést, a köszvény és reuma ellenszere. Menstruáció előtt görcsöktől, hasi fájdalomtól szenvedőknek is ajánlják.

Béta-karotin, A-vitamin

Sárga színét, a sárgarépához hasonlóan, a béta-karotinnak köszönheti, melyből az egészséges látás és a szép bőr kialakulásában fontos szerepet játszó A-vitamin képződik. Egy-két szelet sárgadinnye fedezi egy felnőtt napi A-vitamin szükségletét.

Az A-vitamin és a béta-karotin nagyon előnyös a szem, nyálkahártya egészségéhez. 45 és 67 év közötti nőkön végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az A-vitaminban gazdag táplálkozás 39 %-kal csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Amerikai kutatások megállapították, hogy a cigarettában lévő karcinogén anyag, a benzopirén A-vitamin hiányt okoz, és fordítva is igaz, az A-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a tüdőtágulat kialakulásának veszélyét. Ezért azt javasolják, hogy a dohányosok, a passzív dohányosok és a tüdőtágulatban szenvedők egyenek A-vitaminban gazdag élelmiszereket, például sárgadinnyét.

C-vitaminban gazdag, rostos gyümöcs

Egy adag sárgadinnye elegendő C-vitamint tartalmaz egy egész napra. Magas C-vitamin tartalma antibakteriális hatású, ezért a sárgadinnye segít leküzdeni gyulladásos betegségeket. Javasolt bélgyulladás kezelésére, illetve egyéb lázzal járó gyulladásos megbetegedésekre is.

A sárgadinnye kifejezetten rostos, ezért remek összetevője lehet mindenféle diétának. Kifejezetten javasolt gyümölcs a vegetáriánusoknak, ugyanis segít enyhíteni az egyoldalú táplálkozás mellékhatásait. Cukortartalma ugyanakkor elég magas, ezért a fogyókúrázóknak fogyasztás előtt érdemes ellenőrizni, belefér-e étrendjükbe. Kalóriatartalma viszonylag alacsony, 100 g sárgadinnye húsa csupán 61 kalóriát tartalmaz.

Magas víztartalma révénc sodálatos frissítő. A nyári melegben kiizzadt vizet és ásványi sókat egyaránt pótolja, ezáltal nemcsak frissít, de tisztít is – gyakorlatilag átmossa a veséket.

Nem csak belül hat, kívül is

A kozmetikusok más gyümölcsökhöz hasonlóan a sárgadinnyét is javasolják házi bőrápolásra.

Vízhiányos bőrre kiválóan alkalmas a hidratáló-tápláló sárgadinnye pakolás. Ehhez 2 evőkanálnyi pépesített sárgadinnyét keverjünk ki 1 evőkanál tejföllel, vigyük fel az arcbőrre és a dekoltázsra, majd kb. 20-30 perc után öblítsük le.

Csodák a konyhából

Sárgadinnye krémleves
Könnyű és gyors nyári étel a jól behűtött gyümölcsleves. Még főzni sem kell.
Hozzávalók (44 személyre)
11 db érett sárgadinnye
100100-200200 ml tejszín
33 db mentalevél
porcukor ízlés szerint
kevés vaníliás cukor
kevés Triple Sec likőr
A sárgadinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, az egyik felének a húsát felkockázzuk. A felvágott dinnyét simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, a mentalevelet, ízlés szerint porcukrot, valamint a likőrt. Az egészet egyenletesen összeturmixoljuk. A maradék dinnyét apró kockákra vágjuk, beletesszük a krémlevesbe, tálalás előtt mentalevéllel díszítjük.

Sült dinnye fagylalttal
A sárgadinnyét felvágás előtt forró vízzel alaposan megmossuk, majd 3-4 cm vastag cikkekre vágjuk. Nagy teflonserpenyőt közepes lángon felmelegítünk, két evőkanál vajat teszünk bele. Mikor a vaj már enyhén megbarnult, beletesszük a dinnyét, s mozgatás nélkül hagyjuk barnulni. Amikor szép aranybarna, megfordítjuk, s a másik oldalon is megsütjük.
Kivesszük, alufóliával lazán letakarva melegen tartjuk.
Mártásnak besűrítünk kevés portói bort balzsamecettel. Vaníliafagylalttal tálaljuk.

Harrach Orsolya