Szükségük van a gyerekeknek húsra?

Vegetáriánus környezetben nevelkedő gyermeknél a szülők, nagyszülők, vagy a mindenben véleményt formáló szomszédok, ismerősök részéről előbb-utóbb felmerül a kérdés: Szükséges-e a hús a gyermekek étrendjéhez, vagy vegetáriánusként is felnevelhetők?

Különböző kultúrákban és különböző népcsoportokban végzett tudományos kutatások és tanulmányok nagyon egyértelműen nyilatkoznak a vegetáriánus étkezés gyakorlatáról. Népességi szinten a vegetáriánus étkezés mind gyermekek, mind felnőttek számára egészségesebb, mint a nem-vegetáriánus. Valójában minden krónikus egészségügyi problémára igaz, hogy vegetáriánusok között az előfordulás gyakorisága kisebb, és a teljes tápanyag bevitel a vegetáriánus populáció körében szintén jobb.

Kisgyermekek esetében a dolog egy kicsit másképp áll, mivel világszinten az elválasztás átlagos ideje 3-4 éves kor. Más szavakkal, világszerte a legtöbb kultúrában a kisgyermekek inkább anyatejjel táplálkoznak, mint közvetlenül elfogyasztott élelmiszerekkel.

A témában olvasható tanulmányok legtöbbjében a kísérletbe bevont gyermekek ennél idősebbek voltak, óvodás, általános vagy középiskolás korúak. Ilyen széles életkor tartományban a fenti kérdésre adható egyenes válasz az, hogy nem csak elfogadható a gyermekek vegetáriánusként való felnevelése, de ez az étrendi gyakorlat nagyobb valószínűséggel eredményezi azt, hogy életük során kevésbé lesznek kitéve a krónikus megbetegedéseknek.

Egyénre szabottan

Egyéni szinten azonban ez a döntés nem ilyen egyszerű. A gyermekek megszületésük pillanatától teljesen egyedi személyiségek, saját szeretem-nem-szeretem dolgaikkal, egyéni ízléssel. Tápanyag igényük is eltérő lehet, ami meghatározott szemléletet követel meg étrendjük terén. Szülőként észre fogjuk venni, hogy a legjobbat teszik önmaguknak, és bizonyok élelmiszerfajtákat igényelnek a legjobban; és ezek az élelmiszerek lehetnek húsosak vagy hús nélküliek. Egyes kultúrákban régtől fogva komoly nyomatékkal bír egy ember „lelki alkata” (ilyen például Indiában az ajurvédikus hagyomány), és az étrendi szempontok mindig figyelembe veszik a gyermek egyedi lelki beállítottságát.

Ahogy a gyermekek felnőnek, egyre több egyéb társadalmi tényező is elkezd szerepet játszani az étkezésükben. Szeretnének ők is úgy étkezni, ahogy egyik vagy másik szülőjük teszi, vagy ahogy legkedvesebb barátjuk étkezik, és ezek a tágabb étkezési szempontok szintén nagyon fontosak ahhoz, hogy élvezzék és értékeljék az ételeket.

A fenti körülmények miatt, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a vegetáriánus étrend a legjobb választás egy adott gyermek számára. Az viszont határozottan állítható, hogy a témában végzett kutatások szerint a vegetáriánus étrenden felnövő gyermekekre általánosságban nézve kimondható, hogy felnövekedvén egészségesebb felnőttekké válnak, mint nem-vegetáriánus társaik. Sok gyerek nem csak kielégítheti teljes tápanyagigényét a vegetáriánus étrenddel, de jobban is ki tudja elégíteni ily módon. Nagyon fontos azonban az étrend minősége is – legyen szó növényi vagy állati eredetű élelmiszerekről –, sőt még fontosabb, mint az, hogy növényi vagy állati eredetű-e. Vegetáriánus étrendben is fogyasztható igen gyenge minőségű, erősen feldolgozott, kiemelkedően zsíros, magas cukor- és alacsony tápanyag-tartalmú élelmiszer. Figyeljünk erre, és keressük a teljes, természetes, minimális kezelésen átesett, organikus élelmiszereket.

(Forrás: Healthy Food Tip, angolból fordította: Harrach Orsolya)