A kevés alkohol lehet egészséges? (2.)

Bár kis mértékben a vörösbor vagy más etanol tartalmú szeszes italok akár jótékonyak lehetnek, a kutatók figyelmeztetnek a lehetséges káros hatásokra is. Ezeket se hagyjuk figyelmen kívül, és ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget, különben hosszú távon súlyos következményei lehetnek. Véletlenül se tévesszük össze az etanolt a metanollal! A legmeglepőbb, hogy egy ártatlannak tűnő gyümőlcslé is lehet ártalmas.

Előnyei mellett veszélyek is vannak

A szaklap szerzői azonban arra is figyelmeztetnek, hogy bár az alkohol meghosszabbíthatja az életet, veszélyeket is rejt magában: erősen rontja a memóriát, nem halálos baleseteket és egyéb bajokat is okozhat, például, ha a társunkkal alkoholgőzösen beszélünk, és ezek az esetek felforgathatják az életünket. És persze fennáll a függővé válás veszélye, és ha egyszer az alkohol rabjává válik valaki, nehéz leszokni. A nagy mennyiségű etanol tartalmú ital fogyasztása esetén a legnagyobb kockázatot a hozzászokás jelenti. A máj egy bizonyos mértékig képes lebontani az etanolt, de nagy mennyiség esetén kimerül, így nem tudja megvédeni a szervezetet a káros hatásoktól. A májban található P450 enzim-csoport az, amely a lebontást végzi. Ezek az enzimek segítenek a méregtelenítésben és oxidálják a természetes vegyületeket. Ha túl sok méreg jut a szervezetbe, akkor ez a P450 rendszer nagyobb „fordulatszámra kapcsol”, hogy semlegesítse a többletet. Ez az oka annak, hogy egy idő után több alkoholt tudunk meginni, anélkül, hogy éreznénk a hatását. Ha csak keveset iszunk, ez a rendszer nem lép működésbe. Az alkohol fogyasztás hatása egy U alakú görbével ábrázolható: egy bizonyos pontig – míg a P450 rendszer be nem kapcsol – jó hatása van az egészségünkre, de ezután minél többet iszunk, annál károsabb.

A metanol forrásai és veszélyei

Bár a legtöbb gyümölcsben van kis mennyiségű metanol, azt a szervezet még képes természetes módon feldolgozni, mert a friss gyümölcsökben és zöldségekben lévő pektin megköti a metanolt. A probléma akkor kezdődik, ha konzerv vagy üveges, tartósított gyümölcsöt, zöldséget, gyümölcslevelket fogyasztunk, melyben a metanol felszabadul a kötésből és szabadon felszívódhat a szervezetben. Míg 200 évvel ezelőtt a metanol nagyon ritkán volt része az emberi étrendnek – és a vadászó-gyűjtögető törzsek életében még ma is ritka – a konzerválás elterjedésével az 1800-as években szinte általánossá vált. A konzervdobozba és üvegbe zárt zöldségek és gyümölcsök metanol tartalma jóval magasabb lehet, mint a friss változatuké, ami akár erős is lehet. Kerüljük ezeket az élelmiszereket, amennyire csak lehet. A legmeglepőbb, hogy akár egy ártalmatlannak tűnő, cukormentes gyümölcslében is igen nagy mennyiségű metanol rejtőzhet.

Az aszpartám elterjedésével szintén jelentősen nőtt a metil-alkohol fogyasztás, mivel ennek a mesterséges édesítőszernek a 11 százaléka metanol és a szervezetben még több metanol keletkezik belőle. Ráadásul a metanol a cigarettafüstnek is jelentős részét képezi, mely köztudottan számos civilizációs betegség egyik legfőbb okozója. A szervezetben formaldehiddé alakul, a májat kivéve a legtöbb létfontosságú szervben, ezért a metanol számos betegség okozója lehet. Erősen mérgező, mert a szervezetben az alkohol dehidrogenáz nevű enzim formaldehiddé alakítja, ami pedig komoly sejtméreg, rákkeltő és mutagén. Ha a metanol lebomolhat formaldehiddé, átjárja az egész testet és az agyunkat is. Mivel itt van a legtöbb alkohol-dehidrogenáz enzim, mely lebontja a metanolt, komoly problémát okozhat. Mivel könnyen összetéveszthető az etil-alkohollal, alkoholos italok hamisítására is használják, ami rendkívül veszélyes a metil-alkohol májkárosító hatásai miatt és könnyen a fogyasztó halálához vezethet, (50-75 g tiszta metanol elfogyasztása biztos halált okoz, de történt már haláleset 12 g elfogyasztása után is) de még enyhébb mérgezés (a fenti dózis töredékének szervezetbe jutása) is okozhat teljes vakságot. Érdekesség, hogy ha metil-alkohollal mérgezett beteggel etil-alkoholt itatnak elsősegélyként, akkor a beteg szervezete a két alkoholt párhuzamosan – ugyanazzal az enzimrendszerrel – kezdi bontani, így a formaldehid képződése lelassul, káros hatása mérséklődik. A metanol májkárosító hatása mellett veszélyes idegméreg is. A bőrön át is felszívódik, ezért hosszabb távon nem ajánlatos vele még a kezeket sem tisztítani. A metanolra való érzékenység függ az aldehid-dehidrogenáz jelenlététől is, mely csökkenti a formaldehiddé alakulás mértékét a szövetekben és annak mérgező hatását, mivel kevésbé mérgező hangyasavvá alakítja a metil-alkoholt.

Az etil-alkohol sem egészséges nagy mennyiségben

Lehetőleg ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget, vagy inkább azt is csökkentsük egy hétvégi ebédnél elkortyolgatott egy pohár vörösborra, hétközben ne italozzunk. Rendszeresen, napi több pohár fogyasztása esetén ugyanis az etanol is ártalmas. Csak annyit fogyasszunk, amennyi ártalmatlaníthatja a metanolt és meggátolja a formaldehiddé alakulását. Az etil-alkohol hidrogénelvonással oxidálódik (acetaldehid keletkezik), majd egy másik folyamatban ismét oxidálódik, ezúttal oxigénbevitellel. Az eredmény az ecetsav, melyet a szervezet továbbalakít anyagcseréje során. Mivel az etil-alkohol csökkenti a formaldehiddé válást és megvédi a szervezetet valamelyest a károsodástól, elsősegélyként használható, a metanol semlegesítésére, de egyébként káros. Az etil-alkohol 70%-os oldatát, valamint egyéb etanoltartalmú oldatokat fertőtlenítőként s ezen belül bőrfertőtlenítőként is alkalmazzák. A baktériumokat és néhány vírust valamint gombát is elpusztít, azonban az eukarióta parazitákra és a baktériumspórákra hatástalan. Gyúlékony, nem anyagkárosító. A 70%-ostól eltérő (akár nagyobb!) koncentrációban hatása csökken. Májrák kezelésére alkalmazható tömény etanololdat injektálása a daganatba. Az idegsebészetben neuralgiák kezelésére használják, idegkárosító hatása miatt. Mérgező vegyület, károsan hat a májra, a vesére és az idegrendszerre. Mértéktelen fogyasztása alkoholmérgezést, halált okozhat, hosszú távon az agysejtek elhalásához, májzsugorodáshoz vezet. Idült alkoholistáknál az alkohol megvonása delirium tremenst okoz.

Csökkenti a szervezet védekező-képességét

Dr. Mercola, az ismert amerikai orvos-szakíró szerint felmerül az a kérdés, még mértékletes fogyasztás esetén is, hogy vajon a jótékony hatások ellensúlyozzák-e a szeszes italokban rejlő kockázatokat, különösen, ha túllépjük időnként a mértéket. A Harvard Közegészségügyi Iskola szerint nők esetében napi 1 pohár ital számít mértékletesnek, férfiak esetében napi 2. Ha egy nő napi 2-3 vagy több pohár szeszes italt fogyaszt, már nagyivónak számít. Az alkohol idegméreg, károsíthatja agyunkat és felboríthatja a hormon-háztartásunkat is. Ezért is viselik a nők sokkal rosszabbul az italozást. Az bor és más szeszesitalok megemelik az inzulinszintet, ami hosszú távon számos krónikus betegség okozója lehet, főként a cukorbetegségé. A nagyivóknál nő a rák, a szívbetegség, a magas vérnyomás és a májcirrózis esélye is. Annak a nőnek, aki napi 2 pohár szeszes italt fogyaszt el, több, mint 40 százalékkal nő az esélye egyes rákos megbetegedésekre: száj-, gégecső- és nyelőcsőrák, májrák, végbélrák, hasnyálmirigyrák, és tüdőrák a leggyakoribb.

Az alkohol gátolja a test természetes stressz-válaszait, csökkenti egy fontos hormon, a kortikotropin-releasing hormon (CRH) termelését, melyet a hipotalamusz állít elő és a szervezet stresszre adott válaszait segíti. Ha a stresszválasz gátolt, akkor az immunrendszer is legyengül, mely számos egészségügyi problémát okozhat, mivel a szervezetünk nem tud megküzdeni a kórokozókkal és nő a rák kockázata is. Az alkoholfogyasztás különösen a terhesség idején kerülendő.

Ezen kívül az alkohol az érzelmeinkre is károsan hat, világszerte még mindig sok visszaéléshez vezet. A stressz levezetésére használjunk inkább más módszereket, például Érzelmi Felszabadító Technikát (Emotional Freedom Technique, EFT). Ez a „pszichológiai-akuprsszúra” rendszeresen alkalmazva többet segít és biztosan nem árt. Legjobb, ha terapeuta segít nekünk az elsajátításban. Más stresszcsökkentő módszerek is hatásosak lehetnek, főként a mozgás.

(Forrás: Why Do Heavy Drinkers Outlive Nondrinkers?, Methanol: a chemical Trojan horse as the root of the inscrutable U., SweetPoison.com — Medical Hypothesis November 6, 2009 Prepublication copy (Full PDF), Clinical and Experimental Research November 2010; 34(11): 1-11 – PDF; angolból fordította: G. Á., Metanol, Etanol, Kortikoszteron)