Így védekezzünk a hideg ellen

Megérkezett az igazi tél mindennel, ami jellemző rá: szürkeség és hideg. Fázunk, de ennek nem kell így lennie! Vannak javaslataink a hideg ellen, amelyekkel kívül-belül védekezhetünk. Nem kell bebújni a meleg szobába, ha jól öltözködünk, és olyan ételeket eszünk, amelyek belülről melegítenek fel bennünket. Persze nem árt a masszázs, a forró fürdő sem.

1. Öltözködés a hagyma elve alapján

A legjobb módja annak, hogy kizárjuk a téli hideget, a megfelelő ruházat. A hagyma elve már a nagymama idejében is bizonyított: ne csak egy vastag gyapjúpulóvert húzzunk fel, hanem vegyünk több réteget is egymás fölé. Ideális, ha több vékony réteget viselünk – például alsóneműt, pólót és közepesen meleg pulóvert. Az egyes rétegek között szigetelő réteg alakul ki, amely biztosítja, hogy ne fázzunk. A módszernek ráadásul az az előnye, hogy napközben a különböző hőmérséklethez igazodhatunk.

2. Természetes anyagok

Téli ruházat vásárlásakor különös figyelmet kell fordítani a termékek minőségére, mivel nem minden anyag melegít egyformán jól. Különösen ajánlottak a természetes anyagok, például gyapjú, pehelytoll vagy birkabőr. Ezek nemcsak télen védenek a hidegtől, hanem rendszerint jó légáteresztők is, a nedvességet elvezetik, de a testhőt bent tartják. Egyes szintetikus anyagokban gyorsan megizzadunk és könnyebben is fázunk, mert ha nedves a bőrünk, gyorsabban lehűl.

3. Készítsünk forró vizes palackot

Ha igazán átfagytunk, segíthet újra felmelegedni a melegvizes palack. Soha ne töltsön a palackba forrásban lévő vizet, mert égési sérülést okozhat! A forró vizes palack alternatívájaként egy cseresznyemag-párnát is felmelegíthetünk. A melegvizes palackot ágyba is tehetjük, legjobb, ha a lábunkra helyezzük, mert alváskutatók úgy találták, hogy a hideg láb akadályozza az alvást.

4. Masszázs

Ha könnyen átfázik, akkor a melegítő olajokkal való masszázst pontosan az Ön számára találták ki. A rozmaringolaj például különösen előnyös, mivel elősegíti a bőr vérkeringését, és így kellemes melegséget biztosít. A rozmaringolaj mellett az árnika és a gyömbér is melegítő hatású. A napi használathoz ajánlott a masszázs szivaccsal vagy kefével, ezek ist serkentik a vérkeringést, és így segítenek a hideg ellen.

5. Meleg lábfürdő

Ha hideg a lába, ajánlott a meleg lábfürdő. Különösen előnyös az emelkedő hőmérsékletű lábfürdő. Indítsuk 35 fokkal, és fokozatosan melegítsük a vizet 42 fokra. A lábfürdő körülbelül 15 percet vesz igénybe.

A váltakozó fürdő is jól alkalmazható. Ehhez töltsön meg egy edényt bokáig 15 fokos hideg vízzel, egy másikat 35 fokos meleg vízzel. Először tegye a lábát a meleg vízbe két percig, majd tegye át át a hidegbe 10-20 másodpercre. Ismételje meg az eljárást 3-4 alkalommal, majd szárítsa meg a lábát és húzzon vastag zoknit.

6. A gyömbér belülről melegít

Ha télen hamar kezd fázni, a tüzes fűszerek újra felmelegíthetik. A gyömbér erre különösen alkalmas. Készítsen egy csésze forró gyömbérvizet. A gyömbérben található illóolajok és csípős anyagok biztosítják, hogy kellemesen felmelegedjen. A gyömbér mellett a chili, a cayenne bors és a fahéj is melegít belülről.

Próbáljon ki forró, fűszeres italokat: forraljon 100 ml vizet és 250 ml tejet egy darabka gyömbérgyökérrel, majd adjon hozzá egy negyed teáskanál kardamomot, kurkumát, borsot és fahéjat.

7. Pihenjen a fürdőkádban

A meleg fürdő nemcsak télen segít a hideg ellen, hanem jó pihenést is kínál. A melegítő adalékok, például a rózsa- vagy a kakukkfűolaj tovább növelhetik a kellemes érzést. Ügyeljen azonban arra, hogy a fürdő ne legyen 38 foknál melegebb. Ne fürödjön túl sokáig, különben nagyon megterheli a vérkeringést. Fürdés után vegyen magára valami meleget, és legalább fél óráig pihenjen a kanapén.

8. Viseljen sapkát

Télen mindig vigyen magával sapkát. Az arcon és a fejbőrön ugyanis különösen sok idegvégződés van, így különösen érezzük a hideget. A meleg fejfedő ezért rendkívül hasznos. Vigyen magával sálat és kesztyűt is.

9. Melegítő hatású élelmiszerek

A hagyományos kínai orvoslás különbséget tesz a melegítő és a hűtő hatású élelmiszerek között. Télen a melegítő hatású élelmiszereket kell fogyasztani. Ezek a következők:

  • levesek
  • egytálételek
  • vörös húsok
  • zöldségek, pl. póréhagyma, sütőtök

10. Ki a szabadba!

Ha hideg is van, szedje össze magát, és menjen egy kört a friss levegőn. A mozgásnak köszönhetően a vérkeringés fokozódik, és a hideg érzése gyorsan enyhül. A rendszeres hideg és meleg változás révén nemcsak az immunrendszer erősödik, hanem a test is kevésbé fázik. Séta közben azonban ügyeljen arra,, hogy a ruházatát az aktuális időjárási viszonyokhoz igazítsa.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha további melegítő ételekre kiváncsi, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hideg ellen melegítő étel!