Fejtetői hajritkulás: hormonális vagy emésztőrendszeri ok?

Gyakran fordulnak hozzám ezzel a panasszal a reményvesztett hölgyek. Reményvesztettek azért, mert bőrgyógyász vélemény szerint ez a „tessék beletörődni” kategória, mivel hormonális eredetű. Amikor kimondják a rettegett hormonális szót, már csak a szintetikus hormontartalmú hajszesz marad talán az egyetlen remény. Egy példával szeretném bemutatni, hogy milyen időt, fáradtságot, pénzt felemésztő foglalatosság a panaszok okainak kinyomozása.

Erős fejtetői hajritkulás, korpás fejbőr panasszal keresett meg egy 37 éves hölgy, akinek a gimnáziumi években még nagyon sűrű, erős haja volt. Ezután kezdődtek a panaszai, amivel az utóbbi 15 évben számtalan helyen járt, a bőrgyógyászoktól a természetgyógyászokig, de nem értek el semmi eredményt, az idő pedig telt. Sosem hullott a haja jelentősen, csak egyre vékonyodtak a szálak, alig nőtt, és nem voltak új hajszálak, így a hajtömeg is egyre kisebb lett.

Gyógyászok között vándorolva

A kezelés eredményeEgy hajgyógyász Rising készítményekkel kezelte néhány hónapig, és vérvételre küldte, hogy abból majd kiderül az ok.
Egy bőrgyógyász pikkelysömörrel (psoriasis) kezelte – természetesen külsőleg –, de ettől csomókban hullott a haja.

A nőgyógyász Bromocriptint akart adni, mert magas volt a prolaktin szintje, de nem volt benne biztos, hogy ő felírhatja. A Mária utcai bőrgyógyászaton azt mondták, jó lesz ez a gyógyszer. Az endokrinológus azt mondta, nehogy szedje!

Az MR vizsgálat daganatot mutatott az agyalapi mirigyen, ezért mégis a Bromocriptin szedését javasolták. Szóba került a műtét, de nem volt egyértelmű, hogy daganat vagy ciszta van az agyban. Két év gyógyszerszedés után nem változott sem a haja mennyisége, sem az agyalapi mirigy környezete. A gyógyszert leszavazták.

Időközben szült egy gyermeket, ez után a hormonjai rendbe jöttek, de a haja nem változott. A kudarcok gyanakvóvá és hitetlenné tették, mégis érdekelte a módszerünk alapján történő kezelés a kitartó, nem beletörődő hölgyet.

Egyszerűségben a megoldás?

Állapotfelmérésünk alapja a skalpdiagnózis, ami egy mikroterületi vizuális diagnosztikai elemzés. A skalpdiagnózis szerint a vékonybél, a máj, a vese, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a nyombél területe volt erősen érintett, látható volt a hormonális rendellenesség is a megfelelő szervi területeken.

Műszeres mérésünk a vékonybél, vastagbél, máj, epehólyag, hasnyálmirigy eltéréseit mutatta; vírus, penészgomba kóros jelenléte volt mérhető. Góc a mellékpajzsmirigyben, a hasnyálmirigyben. Az agyhártyánál és a hipofízisnél Borrelia volt mérhető. Ásványianyag-hiányt és hormonális rendellenességet is találtunk. A hölgy megkapta a személyre szabott terápiás javaslatot.

Boldogan érkezett a kontrollra, büszkén mutatta a változásokat. Az első 2 hónapos kúra alatt nagyon beindult a haj növekedési gyorsasága, emellett rengeteg új hajszál termelődött. A faggyúmirigyek működésében ugyancsak nagy változás történt. A kúra előtt annyira zsírosodott a haja, hogy naponta kellett mosnia, a második hónap végére már hetente egyszer is elég volt.

A képen már az eredmény látható, mert a kezdeti állapotról sajnos nem készítettem fotót. Mindezt egy speciális samponnal, fejbőr-regeneráló szérummal és 2×3 csepp KOROLEN-nel értük el.

A háttérben: kullancscsípés, Lyme-kór

A csípés nyomaGyanús volt a hölgynek – a kételkedés még ott lapult benne – hogy Borreliát mértünk, hiszen tudomása szerint sosem csípte meg kullancs. Fel is keresett egy Lyme-specialista orvost, hogy kiderüljön a „tuti”. A speciális vérkép semmit sem mutatott ki, de a doktornő véleménye szerint a tünetei alapján – hiszen a hajritkulás mellett végtagfájdalomra is panaszkodott – biztos, hogy Lyme-kóros. Ő antibiotikummal szokta kezelni ezt a problémát.

Vendégünk jelezte, hogy nem szeretné a gyógyszeres megoldást, megmutatta a vizsgálati eredményeinket és a tőlünk kapott terápiás javaslatot. A doktornő ezt látva arra biztatta, hogy folytassa a kúrát, bízzon ebben a megoldásban, mert lesz eredménye.

Mellesleg később észrevett a karján néhány betokosodott kullancscsípést, amint a képen látható.

A második kúrában RENOL-t „kért a szervezete”. A RENOL – valamint fejbőr-regeneráló krémünk – hatására is óriási mértékben javult a haj mennyisége. A harmadik vizsgálatnál ismét a KOROLEN „vette át” a stafétabotot, egyfajta természetes hormonpótlással együtt.

A műszeres mérések alapján még maradtak terhelések, de látva az eredményeket biztosak lehetünk benne, hogy idővel, türelemmel – most már hittel és bizalommal – végleg megoldódik minden panasza. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy ez minden esetben, mindenkinél így működik…

Kis Éva
skalpdiagnoszta, holisztikus hajgyógyász,
hormonegyensúly-tanácsadó
klubvezető, Budapest 2. ENERGY klub
www.nicehajgyogyaszat.hu

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)