Nyirokrendszerünk tisztítása

Nyirokcsomók, nyirokrendszer – a mindennapokban ezeket a kifejezéseket halljuk, de viszonylag keveset tudunk a saját nyirokrendszerünkről. Tekintsük át, mi a nyirok, a nyirokér, a nyirokrendszer, milyen feladatokat lát el a szervezetben, milyen működési zavarai lehetnek ennek a rendszernek, és milyen ENERGY termékekkel támogathatjuk a működését.

A nyirokrendszer fő feladata a szervezetre káros anyagok elszállítása, de fontos szerepet tölt be a szervezet só- és vízháztartásának biztosításában, valamint a külső betolakodók elleni védekezésben, azaz az immunitásban is – egyfajta tisztogató, szűrő funkciót lát el. A gyomor-bélrendszer mentén a zsírsavak felszívását és a zsírok keringésbe szállítását is végzi.

Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás

Nyirokerek, nyirokcsomók

A nyirokrendszer elemei a nyirokerek és a nyirokcsomók. A nyirokerek részben a vénás rendszerrel párhuzamosan futnak, részben azoktól függetlenül vannak jelen a szervezetben. Mielőtt a nyirok a vénás rendszerbe kerülne, számos nyirokcsomón halad keresztül, amelyek apró szűrőként megtisztítják a nyiroknedvet azoktól a sejtektől és egyéb alkotórészektől, amelyekre a szervezetünknek nincs szüksége vagy egyenesen károsak is lehetnének ránk nézve.

A nyirokcsomók borsónyi-babnyi nagyságúak, a nyirokrendszer részei, és az emberi szervezetben átlagosan 500 található belőlük. Biztosítják a nyirokerek átkapcsolódását, emellett fontos szűrő feladataik vannak. A falósejtek a nyirokcsomókba juttatják el a betolakodókat mint zsákmányukat, és mutatják be az egyéb immunsejteknek. Az utóbbiak a nyirokcsomókban érnek el megfelelő számot, és onnan indulnak a támadás helyére, hogy védekezzenek az ellenséges csapás ellen.

A szövetközi testfolyadékot (nedvet) nyiroknak nevezzük. A nyirok összetétele – az alakos elemek kivételével – megegyezik a vérplazmáéval, illetve a sejtek közti tér folyadékáéval. Elsősorban vízből, sókból, kisebb részt pedig fehérjékből áll. Termelődése az artériák és a vénák közti nyomáskülönbség következtében jön létre. Az artériás túlnyomás kiprésel a hajszálerek falán egy kevés nedvet, amely a nyirokerekbe jut vissza, ahonnan a vérbe kerül. Naponta körülbelül 3-4 liternyi nyirok keletkezik és szállítódik.

A fenti rendszer több ponton is károsodhat. Ha elégtelenül tölti be szerepét (öröklött vagy szerzett okból, illetve a vénás rendszer elégtelensége miatt másodlagosan), annak az a következménye, hogy vagy a sérült nyirokerek, vagy a felhalmozódott nyiroknedv miatt folyadék lép ki a szövetek közötti térbe. Ez a nyiroködéma.

Nyiroködéma

Öröklött esetben a GYNEX és a KOROLEN használata lehet segítségünkre.

A nyiroködéma enyhe formája hatékonyan kezelhető rendszeres testmozgással és az ARTRIN, valamint a RUTICELIT krémek bemasszírozásával. Belsőleg a KOROLEN és a RENOL koncentrátum, valamint a CYTOSAN kapszula segíthet.

Műtéti hegek esetén a CYTOVITAL krém és a CYTOSAN FOMENTUM jöhet szóba.

Ha a szervezet a kalcium- és a D-vitamin hiányával küzd, a nyirokrendszer sokkal nehezebben látja el maradéktalanul a feladatát. Ilyenkor a VITAMARIN, a FYTOMINERAL és a zöld élelmiszerek pótolhatják a hiányt.

A nyirokrendszer általános tisztításában, a szervezet méregtelenítésében a CYTOSAN, a CYTOSAN INOVUM, a zöld élelmiszerek, továbbá a BALNEOL és a BIOTERMAL fürdő lehet segítségünkre.

Javasolt megfelelő mennyiségű ásványi anyag, nyomelem és vitamin fogyasztása is. Egyes anyagokból a normál étrend általában nem tartalmaz eleget (pl. szelén, cink, A- és C-vitamin), de a VITAFLORIN, a FLAVOCEL, a FYTOMINERAL és a REVITAE pótolja a hiányt. A zöld élelmiszerekről se feledkezzünk meg.

A legegyszerűbb és az egyik legfontosabb, amit tehetünk nyirokrendszerünk hibátlan működéséért és az egészségünk megőrzéséért: a szabad levegőn végzett torna- és légzőgyakorlatok. A jóga, a csikung, a nordic walking – akár napi fél órában – már sokat segít. Ugyancsak hasznos a szakszerűen végzett nyirokmasszázs.

Duzzadt nyirokcsomók

Elöljáróban megjegyzem, hogy ez a tünetegyüttes a legtöbb esetben szakszerű orvosi kivizsgálást igényel.

Alapvetően a nyirokcsomók megduzzadásában a következő okok játszanak szerepet:

  • Rövid ideig vagy hosszan tartó gyulladások. Az előbbi esetben általában hirtelen duzzad meg egy nyirokcsomó, tapintásra fájdalmassá válik, míg az utóbbi esetén a nyirokcsomó kötőszövetesen átalakulhat, és tartósan duzzadttá, tömötté válik, a nagysága azonban lényegesen nem nő. Javaslatom: VIRONAL, KOROLEN, RENOL szedését, valamint a GREPOFIT kapszula és csepp együttes alkalmazását. 
Gyulladások esetén a bakteriális, gombás és vírusos fertőzéseknek kitüntetett szerepük van, de a gyulladás lehet immunológiai eredetű is, vagy szó lehet nyirokcsomó-képződéssel járó betegségek megjelenéséről is. A Pentagram® cseppek mellett az IMUNOSAN szedése sokat segíthet. Ebben az esetben a CISTUS INCANUS-ról se feledkezzünk meg. Az AUDIRON is nagyon sokat segíthet az akut esetekben.
  • Nyirokszervekből kiinduló daganatok esetén egészen nagy képletek is kialakulhatnak. RENOL, KOROLEN csepp, IMUNOSAN és CYTOSAN alkalmazása jöhet szóba.
  • Daganatos áttétek esetén a nyirokcsomó leggyakrabban fokozatosan növekszik. Javaslatok: KOROLEN, NIGELLA SATIVA (feketekömény-olaj), LAPACHO tea (napi 1 liter) ivása.

Mint a fentiekben érzékeltettem, a nyirokrendszer átszövi az egész szervezet működését. Minden szervünkre hatással van, ezért a karbantartás és a megelőzés a legfontosabb feladatunk. Ebben nagy hasznunkra lehet az ENERGY termékek széles választéka.

Fenti javaslataim lassan, de biztosan hatnak. Hosszú távon mindenképpen ezt az utat érdemes követni, ha Ön is szeretné karbantartani a nyirokkeringését.

Ángyán Józsefné
természetgyógyász, klubvezető
ENERGY Klub, Siófok

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)