Homeopátia – Női dolgok (2.)

Szúr, éget, csíp, vagy esetleg tompán sajog az egész alhasam vizeléskor – ez a panasz volt az elsők egyike, ami feltűnt körzeti orvosi munkám során. 13 év mentőzés után váltottam pályát, és nagyon lelkesen vetettem bele magam a háziorvoslásba, ahol követni tudtam a beteg sorsának alakulását, közvetlen visszajelzést kaphattam munkám eredményességéről.

Mielőtt folytatnám a sort a húgyhólyag hurutos megbetegedését célzó homeopátiás szerekkel, szeretnék megmutatni egy módszert, annak megértését segítve, hogy hogyan is célszerű értelmezni a gyógyszerek, tünetek leírását egy homeopátiás könyvben. Meglehetősen gyakori panasza a homeopátiás gyógyszert keresőknek, hogy ugyan vannak egyező tüneteik a könyvben felsoroltakkal, de nincs meg minden, tehát nem merik bevenni a szert, mert nem pontosan fedi a teljes leírás.

Figyeljük a jellegezetes tüneteket

Természetesen az a „legjobb”, ha mindegyik leírt tünetet megfigyelhetjük, azonban egy-két tünet hiánya nem zárhatja ki a leginkább közel álló szernek a használatát!

A nagyon jellegzetes tünetek hiánya azonban teljesen kizárja, hogy a szer hasson, ami azt sugallhatja, hogy a homeopátiás gyógyszer nem is használt, ami nem csupán rossz fényt vetne erre a nagyszerű gyógymódra, de használója sem fog javulni egy pillanatig sem, és kénytelen lesz akár ismétlődően antibiotikumokat szedni azok minden veszedelmes szövődményeivel, hosszú távon.

Nézzük például a Cantharis tüneteit, a cikk első részéből, ennek panaszai talán a leggyakrabban fordulnak elő heveny hólyaghurut esetén. Az eredeti leírás mellé írom a tünet erősségét, illetve azt, hogy adott esetben mennyire lehet fontos a jelenléte, illetve figyelembevétele.

Cantharis vesicatoria – A szert régebben, de talán manapság is szexuális ajzószerként is fogyasztják. Ebből következően direkt használatakor a szexuális késztetés erős, merevedést, illetve kínzó viszketést okozhat a nemi szervekben, homeopátiás használatakor az ehhez hasonló tünetek megjelenése indokolja használatát.

  • A vesetájék nagyfokú érzékenysége – ez nem minden esetben jelenik meg az első pár órában vagy napon.
  • A vesék felől a hólyagba, húgycsőbe sugárzó, égető, hasító, szaggató fájdalom – gyakran jelen van, ámbár nem mindig jelentkezik az első napon.
  • Alig elviselhető, kínzó görcsös alhasi, hólyagfájdalom – nagyon fontos tünet, ennek hiánya esetén a szer nem Cantharis!
  • Folyamatos vizelési inger, de a vizelet csak cseppekben ürül – nagyon fontos tünet, ennek hiánya esetén a szer nem Cantharis!
  • Égető, csípős, esetleg véres vizelet – hasonlóan a fentiekhez, jelenléte hiányában nem adhatunk Cantharist, a vér jelenléte esetleg csak később tűnik fel, de a fájdalom igen jellegzetes!
  • A fájdalom olyan erős, hogy a beteg ki akarja tépni magából a beteg testrészt – nem azonnali, bár hamarosan megjelenő, nagyon erős tünet, ha a beteg nem kap időben segítséget. Beszélni nem tudó betegek esetében megfigyelhetjük, hogy a beteg folyamatosan markolássza nemi szerveit, hasát, a gesztusok szerint valóban ki akarja szedni magából a fájdalmas hólyagot, nemi szerveket.
  • Vízcsobogás hangja, kávé, hideg ital fokozza tüneteit – valószínűleg előbb-utóbb megjelenő tünet, de ha nincs így és a fájdalom megegyezik a fentebb részletezettel, akkor ezek hiányában is elkezdhető a Cantharis.
  • Nagyon szomjas, de nem mer inni, annyira fél a vizeléssel járó fájdalomtól – szintén csak egy kis késéssel megjelenő tünet, különösen komoly problémát okoz, mert a beteget kiszáradás fenyegetheti.

Remélem, jól érthető ebből a részletezésből, hogy egyes tünetek megléte vagy hiánya gondosan mérlegelendő, és ha kíváncsiságból átnéznek néhány szerleírást a könyvekből, világossá válik, hogy például a fájdalom jellege, erőssége, az esetleges enyhítő vagy rontó tényezők befolyásolják elsősorban az akut gyógyszerválasztást. Szerencsére ehhez nem feltétlenül kell képzett orvosnak lennünk, hiszen saját testünkről vagy szeretteinkéről van szó, a lényeg, hogy bátran bízzunk saját észleléseinkben, megfigyeléseinkben.

Nézzük meg egy másik szer hatását, ahol a kínzó fájdalom szintén megvan, de a megélés és egyéb tünetek élesen elválasztják ezt a gyógyszert, a Sarsaparillát, a Cantharistól.

Sarsaparilla – Szárcsagyökér, amelyet régebben tisztítókúrák részeként használtak, és ami a gyógyszervizsgálati tapasztalatok szerint az akut hólyaghurutok nagy részét látványosan gyógyítja.

  • A beteg szinte ordít a fájdalomtól, amely a vizelés végére felerősödik – a rettenetes fájdalom valóban erősen próbára teszi az embert, a gyerekeknél azonnal megfigyelhető tünet, hiszen ők nem próbálják kontrollálni magukat, azt teszik, amit a testük diktál. Míg a Cantharis a vizelés kezdetétől fogva szenved a fájdalomtól, itt a fájdalom a vizelés vége fele még erősödik!
  • Csak állva tud vizeletet üríteni, ülő helyzetben vizelete csak csöpög – furcsa, feltűnő tünet, hogy mindenáron fel akar állni a pisiléshez!
  • Húgycsőfájdalma a hasába sugárzik, olyan érzése lehet, hogy levegő távozik a húgyhólyagjából – jellegzetes lehet, de nem mindenki tudja így megfogalmazni ezt az érzést, hiánya nem zárja ki a Sarsaparilla használatát.
  • Vizelete halványsárga, pelyheket, homokos üledéket tartalmaz – természetesen, ha meg tudjuk figyelni a vizeletet, ez is fontos tünet, azonban általában, amíg orvoshoz nem fordulunk, nem figyelgetjük a vizeletet, esetleg csak a bilibe vagy kacsába vizelő betegek esetében fedezhetjük fel.
  • Tünetei romlanak hideg, nyirkos időben, éjszaka, mozgástól, fel vagy lefelé járástól – mindez és a következő leírás nagyon jellegzetes, természetesen kritikával szemlélve a dolgot, hiszen ha a beteg nem járkál lépcsőn egyébként sem, vagy a sok fájdalomcsillapító mellett viszonylag jól telik az éjszakája, akkor is adható a Sarsaparilla a jellegzetes fájdalomtünetek alapján.
  • Álló testhelyzetben, illetve a nyakat, mellkast szabadon hagyva állapota javul – lásd fentebb.

Valóban számos jó könyv van forgalomban, amelyek a hólyaghurut kezelésében használható homeopátiás szereket ismertetik, bár mindnek leírására egy könyv sem vállalkozhat, sem itthon, sem más nyelveken. Ennek a cikknek írója maga is, két orvoskollégájával, barátjával összefogva nemrégiben bocsátott útjára két kötetet, ezek egyikében bővebben is olvashatnak a témáról.

Zárószóként, ígéretemhez híven, néhány jó tanács azoknak, akik különböző okokból antibiotikus kezelést kaptak, és el akarják kerülni ennek szövődményeit, vagy rezisztens baktériumhordozók, és tüneteik időről időre fellángolnak.

A legfontosabb talán, hogy nagy adagú probiotikus készítményt kezdjünk szedni, és legalább 3-4 hónapig folytassuk az antibiotikum befejezése után is. A Lactobacillus rhamnosus, L. reuteri és különböző Bifidus fajok alapvetően fontosak ilyenkor! A klinikai kutatások szerint egy erősebb, szélesebb hatásspektrumú antibiotikum akár egy teljes évre visszavetheti a normális bélflóra növekedését, ami egyenesen vezethet az immunrendszer meggyengüléséhez és további betegségekhez.

A megelőzésben, a kezelésben ugyancsak kiváló segítség a hüvely pH-jának karbantartása, amire különféle jó minőségű, speciális lactobacillus tartalmú hüvelykúpok kaphatók.

Számos tényező, mint ételek, italok is megzavarhatják a vizelet pH-t, érdemes ezekre odafigyelni. A feketekávé, fekete tea, csípős ételek fogyasztása kellemetlen hólyagirritációhoz vezethet, hurutos betegség képét utánozva. A tőzegáfonya jótékony hatása régóta ismert hólyaghurutos tünetekben, gyakran azonban önmagában nem elegendő, érdemes a tünetekkel összhangban álló homeopátiást szert is szedni vele egy időben.

Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a szénsavas italok teljes elhagyása is hozzájárul az egészséges kiválasztás fenntartásához.

Szintén hasznos lehet megfontolni esetleges latexérzékenység jelenlétét, ha a tünetek condom használat után lángolnak fel.

A hólyaghurut önmagában nem veszedelmes kórkép, azonban a mai világban a baktérium-rezisztenciák és az emberek általában gyengébb ellenálló képessége, a helytelen diétás szokások sajnos figyelemre intenek, mert számos szövődmény fenyegeti a húgyúti tünetek elhanyagolóját. A gyakori fertőzések mögött akár anatómiai ok is állhat, ennek kiderítése ultrahanggal vagy más diagnosztikai eljárások során történik. Mindig forduljon orvosához, ha bizonytalannak érzi magát a gyógyszerválasztásban, vagy általános állapota romlik. Szerencsés esetben homeopata és/vagy más alternatív gyógymódokat is értő orvost is találhat, így biztonságosan választhatnak gyógyszert, amennyiben nem szükséges más, vényre írható gyógyszer használata.

Dr. Borbély Katalin
Oxiológus orvos, Háziorvos, Evolúciós/Funkcionális Medicina Terapeuta

Próbálja ki Ön is homeopátiás szerkeresőnket!