Segítség, allergiás a kutyám! (2.)

Az allergia kezeléséről szóló előző cikkből megtudhattuk, hogyan lehet kíméletesen enyhíteni a tüneteket, ha vakarózik a kedvencünk. Láthattuk, hogy a szteroidos kezelésnek létezik alternatívája. Az allergiás időszak elmúltával azonban még korántsem ér véget a kezelés, sőt a java még csak ezután kezdődik az összetett, több szinten egymásra épülő terápiával.

Most lássuk, hogy mi a teendő, ha végre lecsengett az allergiaszezon, elmúltak a tünetek, megszűnt a vakarózás, a végtagok rágcsálása. Mit tehet a gazdi annak érdekében, hogy a következő allergiaszezon tünetmentesen, vagy lényegesen kevesebb szenvedéssel teljen?

Ha hosszú távú megoldást szeretnénk egy több éve fennálló allergia esetében, akkor a tünet- és allergénmentes időszakban kezdhetjük el azt az igen összetett, több szinten egymásra épülő terápiát, melyet a homeopata állatorvos egy részletes anamnézis felvétele alapján állít össze.

E kúra során mélyebben, a kiváltó okoknál kezdve állítjuk helyre a szervezet felborult egyensúlyát.

Viszkető bőrgyulladás

A homeopátia is az ún. holisztikus terápiák körébe tartozik, ami azt jelenti, hogy soha nem a tüneteket, a betegséget kezeljük, hanem mindig a beteget (a maga teljességében) személyre szabott terápiával, amit mindenképpen egyedileg kell összeállítani. Ezért egy valóban hatékony kezeléshez igen sok tényezőt kell figyelembe venni: a kutyus pontos tüneteit, az előzményeket (feltételezett kiváltó okokat!), a körülményeket, hogy mi javít, mi ront az állapotán, és még a pszichés, lelki beállítottságát is.

Milyen a gyakorlatban egy ilyen holisztikus kezelés?

Az első vizit alkalmával a fizikális vizsgálat mellett egy részletes beszélgetés is szükséges a gazdival. A tőle kapott információk segítségével fogom tudni azután a kutya számára egyedileg összeállítani a legmegfelelőbb komplex kezelést. Ennek első lépése, hogy először a szervezetet alaposan méregtelenítsük. Azután a feltételezett kiváltó okok úgynevezett kivezetése történik.

Mit értek ezen? Sokféle tényező lehet olyan hatással a szervezetre, amely felboríthatja az immunrendszer működését, és az innentől kezdve egy ártalmatlan anyagot is veszélyes ellenségként fog kezelni. Ilyen lehet például egy védőoltás, amely túl sok komponenst tartalmazott (pl. egyszerre kapta meg a kutya az 5-7 féle összetevőből álló kombinált oltást, plusz a veszettség elleni oltást is), és ez egy érzékenyebb immunrendszerű állatnál már rendellenes reakciókat válthat ki – akár hónapokkal az oltás beadása után is!

Ilyenkor az adott oltóanyagból készült homeopátiás szert (szakkifejezéssel: az oltás nozódáját) adjuk megfelelő hígításban és gyakorisággal, ami azt eredményezi, hogy az oltás által kiváltott, szervezetre káros reakciókat ki tudjuk küszöbölni. Hangsúlyozom, hogy ez az ún. oltáskivezetés nem csökkenti az állat védettségét az adott kórokozókkal szemben, melyekre az oltást kapta. Így ha pl. ez okozta az immunrendszer túlreagálását bizonyos ártalmatlan anyagokra, akkor a kiváltó okot kezelve tudjuk megszüntetni az allergiás folyamatot.

Az okok felkutatása

Az azonban nagyon ritka, hogy a kutya immunrendszerének túlreagálásáért csak és kizárólag bizonyos védőoltások legyenek felelősek. A leggyakrabban jóval több tényező áll a háttérben (pl. nem megfelelő táplálás, korábban lezajlott betegségek, környezeti ártalmak, tartós stressz stb.), amelyeknek együttes hatása miatt borul fel annyira az immunrendszer egészséges működése, hogy ártalmatlan anyagokat is ellenségként kezel. A méregtelenítés és az esetleges kiváltó okok megszüntetése, homeopátiás kivezetése egyébként még csak a kezelés első lépései, a java még csak ezután következik.

A szervezet túlérzékenységét közvetlenül is csökkenthetjük az allergénnel szemben. Ehhez ismernünk kell, hogy mi váltja ki az allergiás reakciót, tehát egy allergia vizsgálatra lesz szükség.
Ilyenkor ebből az úgynevezett allergénből készített homeopátiás szert adjuk az állatnak egy előre meghatározott rendszerben több hónapon keresztül, aminek eredményeként az immunrendszer túlérzékenysége kioltódik, csökkennek, ill. megszűnnek az adott allergén(ek) kiváltotta tünetek.

Adhatjuk pl. a parlagfűből készült homeopátiás szert, az Ambrosia-t, az aranyvesszőből készült homeopátiás szert, a Solidago-t, vagy a leggyakoribb allergénként szereplő virágporok keverékéből készült kombinált homeopátiás készítményt, a Pollens-t stb.

A kezelés ismételt, kúraszerű alkalmazása az allergiából való meggyógyulást is támogatja.

A homeopátiának van egy specialitása, az ún. alkati kezelés, amely különösen krónikus megbetegedések esetén – az előbb felsoroltak mellett – a komplex terápia leghatékonyabb részét képezi. Valódi gyógyulás ugyanis egy jó alkati szer nélkül aligha lehetséges. Az alkati szer, vagy más néven alap vagy krónikus szer a beteg testi és lelki jellemzői alapján, eddigi betegségeinek és öröklött hajlamainak figyelembe vételével, a gazdi igen részletes kikérdezése után kiválasztott homeopátiás szer. Hatására beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai, az immunrendszer működése harmonikussá válik.

Láthatjuk tehát, hogy egy allergiás szervezet teljes áthangolásához igencsak összetett és hosszadalmas kezelés szükséges.

Mindezek eredményeként azután az allergiás tünetek egyre enyhébben jelentkeznek, rövidebb ideig tartanak. Szezonról szezonra egyre csökken az allergiás periódus. Tartós gyógyulást azonban több éve fennálló allergiánál csak több szezonon át folytatott, következetes homeopátiás kezelés hozhat, és a végeredmény valódi gyógyulás lehet.

Ne feledjük, kedvencünk tünetmentes időszakában tehetjük a legtöbbet a szezonális allergia okozta tünetek leküzdéséért.

Dr. Kopócsi Andrea
homeopata állatorvos
+36 (20) 928-4425
info@kimintvet.hu
www.kimintvet.hu
https://www.facebook.com/kimintvet/


Próbálja ki a Natúrsziget homeopátiás szerkeresőjét!