Cukorbeteg kutyák, macskák hónapja

November a cukorbeteg kutyák és macskák hónapja. Sokan talán nem is tudják, hogy kedvencük ugyanúgy lehet diabéteszes, mint mi, emberek. A baj ugyan nem gyógyítható, de kezelhető, karbantartható. Figyeljünk a betegségre utaló jelzésekre, hogy időben segíthessünk állatunkon!

A kutya- és macskatulajdonosok több mint 50%-a nincs tudatában annak, hogy kedvence is szenvedhet cukorbetegségben – mutat rá egy közelmúltban végzett felmérés eredménye. A cukorbetegség nem gyógyítható, de kezelhető! Megfelelő gondozással sikerülhet megelőzni a kezeletlen diabétesz miatt kialakuló szövődményeket, mint amilyen például a vakság és az izomgyengeség. Így kutyája vagy macskája boldog, egészséges és aktív életet élhet.

Az állatok cukorbetegségének okai

A cukorbetegségnek – akárcsak az embereknél – a kutyáknál és macskáknál is két típusa van. Az egyik típus esetén a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, emiatt a szervezet nehezen tudja hasznosítani a vérben lévő cukrot. A másik típusnál a szervezet nem tudja felhasználni az általa normális mennyiségben termelt inzulint. Az inzulin segít a szervezetnek lebontani a cukrokat és előállítani a glükózt; egy olyan cukortípust, melyet a szervezet sejtjei képesek felhasználni.

Elegendő inzulin hiányában a szervezet nem képes lebontani a táplálékkal felvett cukrokat, emiatt azok a véráramban maradnak, és nem szívódnak fel a sejtekbe. Ha pedig a véráramban cukor halmozódik fel, a szervezet megpróbálja azt a vizelettel kiüríteni, ami – ha nem kezelik megfelelően – az enyhén kellemetlentől egészen a súlyosig terjedő tünetekhez vezet.

A kutyák és macskák cukorbetegségégének legfontosabb kiváltó oka az öregedés, a genetikai hajlam és az elhízás. Macskák esetében további kockázati tényező a mozgásszegény életmód.

Ismerjük fel a tüneteket!

Mire figyeljünk oda kedvencünknél? Kedvencünk egészségének megvédéséhez az első lépés az, hogy felismerjük a cukorbetegség tüneteit. A kutya vagy a macska általában az alábbi tüneteket mutatja diabétesz esetén:

  • A megszokottnál több vizet iszik
  • Gyakrabban vizel vagy szobatisztasága megszűnik, hirtelen „balesetek” forduljak elő a lakásban
  • Mindig éhes, de a testsúlya nem nő vagy éppenséggel csökken
  • Kevésbé aktív és/vagy többet alszik
  • Szőrzete ritkuló, száraz és fénytelen

Fontos, hogy felismerjük ezeket a tüneteket, és ha kedvencünknél bármelyiket felfedezzük, forduljunk állatorvoshoz!

Mikor kérjünk segítséget?

Minél jobban ismerjük a cukorbetegséget, annál jobban együtt tudunk majd működni az állatorvossal kedvencünk betegségének sikeres kezelése érdekében. Az állatorvos nélkülözhetetlen partner, és csak ő képes diagnosztizálni a cukorbetegséget, illetve megfelelő kezelést nyújtani az állat számára.

Amikor az állatorvos diagnosztizálja e betegséget, kérdéseket tesz fel a fenti tünetekkel kapcsolatban, és alaposan megvizsgálja az állatot, hogy kizárhassa az esetleg előforduló más betegségeket vagy fertőzéseket. Az állat vizeletét is megvizsgálja, nincs-e benne glükóz vagy annak bomlásterméke, és megméri az állat vérének glükózszintjét is. A cukorbetegség diagnózisa csak akkor válik biztossá, ha az állat vérében tartósan magas szintű glükózt találnak, és a szőlőcukor a vizeletben is kimutatható.

A Kisállat-Diabétesz Hónap az Intervet/Schering-Plough Animal Health kezdeményezése; fő célja, hogy felhívja a figyelmet a macskák és a kutyák cukorbetegségére. A vállalat minden novemberben – az évenkénti Amerikai Diabétesz Hónappal (American Diabetes Month®) egyidejűleg – kampányt folytat abból a célból, hogy tájékoztassa az állatorvosokat és az állattulajdonosokat a kutyák és macskák cukorbetegségének előfordulási gyakoriságáról, diagnosztizálásáról és kezeléséről.

Ha szeretne többet megtudni a kutyák és macskák diebéteszéről, forduljon állatorvosához, vagy keresse fel a www.petdiabetesmonth.com honlapot.

További információért kérjük, látogassa meg a www.intervet.hu és a www.kisallatorvos.hu honlapot.

(Forrás: Intervet Hungária)