D-vitamin: időseknél védelem a légúti fertőzések ellen

Akár életveszélyes komplikációkat is okozhat a 65 év felettieknél egy heveny légúti fertőzés, mint például a közönséges megfázás, influenza vagy tüdőgyulladás. Közülük is különösen nagy veszélyben vannak azok, akik idősek otthonában élnek. A magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma.

A fertőzések elkerülésére az egyik leghatásosabb módszer, ha az idősek immunrendszerét megerősítik, amire a szakemberek szerint a legjobb megoldás a havi rendszerességű D-vitamin adagolás.

A D-vitamintól kevesebb a fertőzés

A vizsgálat egy éve alatt a kutatók feljegyezték, hogy kinél mennyi orvosi közbeavatkozást is igénylő légúti fertőzés jelentkezett, emellett az eleséseket, töréseket, veseköveket, kórházi kezeléseket és haláleseteket is számba vették.

Megállapították, hogy a magas dózisú D-vitamint szedők csoportjában 40 százalékkal kevesebb volt a légúti megbetegedések száma, az esések száma ugyanakkor duplája volt közöttük, mint a másik csoportban.

A szakemberek mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a megnövelt havi D-vitaminbevitel a légúti fertőzések ellen védelmet nyújt, az elesések kockázatát azonban megnöveli, ezért most további vizsgálatokra készülnek, melyek során arra keresik a választ, vajon a napi D-vitamin adagolással a légúti betegségek elkerülése mellett hogyan lehetne csökkenteni az elesések számát.

A szerkesztő megjegyzése: A derék kutatók nem gondoltak arra, hogy a D-vitamin bevitele bizonyítottan csökkenti a vérnyomást? Ha pedig egy idős embernek általában (túl) alacsony a vérnyomása, akkor könnyebben elesik… Mi lenne, ha a kutatók inkább a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagjának módosítása vagy a teljes elhagyásuk irányába tapogatóznának? Kevesebb gyógyszer – kevesebb mellékhatás…