Veszélyesebb az újfajta e-cigaretta

Az amerikai e-cigarettázó kamaszok szívesen próbálják ki azt a fajta e-cigarettát, amely vastagabb füstfelhőt bocsát ki. Négyből egy közülük szívott már ilyen e-cigarettát. A hagyományos e-cigaretta beszívható gőzt bocsát ki. Az új módszer lényege az, hogy az e-folyadék nem megy át a melegítő csövön, hanem közvetlenül belélegezhetővé válik.

Az ilyen újabb fajta cigarettban az ízek állítólag jobban kijönnek, és a cigaretta ütősebbé válik – mondja a felmérést vezető Suchitra Krishnan Sarin, a Yale Egyetem munkatársa.

Több benne a rákkeltő anyag

A szakember connecticuti középiskolásokkal készített interjút, ennek során derítette fel ezt az újfajta e-cigarettázási módot. Mint kiderült, a megkérdezettek 26 százaléka már kipróbálta ezt a módszert legalább egyszer, sokan pedig rendszeresen így gyújtanak rá. A többség az erőteljesebb ízvilág miatt próbálja ki ezt a technikát, 22 százalék viszont egyszerű kíváncsiságból.

A vastagabban kiáramló, közvetlen gőz Sarin szerint lényegesen veszélyesebb, mint a hagyományos e-cigarettázás, mivel így több rákkeltő anyag kerül a szervezetbe.

A U.S. Food and Drug Administration (FDA) tervei szerint a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az elektromos cigarettára, és a kamaszoknak is nehezebb lesz hozzájutniuk ezekhez a termékekhez.