Jobban járunk, ha rágunk!

Jó lenne, ha megfogadnánk a gyerekkorunkban sokszor hallott tanácsot: Rágd meg az ételt! Egy kutatás eredményei szerint az étel megrágásával ugyanis olyan immunsejtek szabadulnak fel, amelyek védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A szájban történő immunrendszer-szabályozás megismerése gyulladásos betegségek új kezelési lehetőségeihez vezethet.

A kutatásból kiderül, hogy a rágás – melynek az orvosi kifejezése a masztikáció – serkenti a Th17 immunsejtek felszabadulását a szájban. A Th17 az adaptív immunrendszer része, amely specifikus antigéneket használ az ártalmas patogénekkel szemben, miközben a „barátságos” baktériumokat nem bántja.

Rágjuk meg minél jobban!

Dr. Joanne Konkel, a Manchester Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a Th17 sejtek képzése a bőrön és az emésztőrendszerben a nem ártalmas baktériumok segítségével történik. Hozzáteszi azonban, hogy a Th17 termelődése a szájban még eddig nem teljesen világos.

A rágás közben fellépő mechanikai erő hatására apró sérülések jönnek létre a szájban, ezt a gondolatot követve a kutatók megvizsgálták, hogy vajon ez a tény szerepet játszik-e a szájban keletkező Th17 sejtek termelődésében.

A tanulmányban elválasztott egereket pépes étellel etettek 24 hetes korukig, majd ekkor megmérték a Th17 szintet a szájban. Az eredmények szerint szignifikánsan kevesebb volt a sejtek szintje ezeknél az egereknél, ami a kutatók szerint a rágás okozta apró sérülések kisebb számának volt köszönhető. E hipotézis alátámasztására a rágcsálók szájüregét egy steril eszközzel dörzsölték, aminek hatására növekedni kezdett a Th17 szint a szájban.

Az immunrendszernek jelentős szerep jut a barrier régiókban, így a bőrben, a szájban és az emésztőrendszerben, ahol folyamatosan ártalmas kórokozókkal kell harcolnia, miközben a normál flórát tolerálnia kell. A kutatás most bebizonyította, hogy a többi barrierrel ellentétben a szájban a Th17 stimulációja nem a baktériumok, hanem a rágás által történik – nyilatkozta dr. Joanne Konkel.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a jelentős Th17 produkció sem jó a szervezetnek, hiszen magas szintje periodontitist (foggyökérhártya-gyulladás) és különböző ínybetegségeket okozhat, melyek aztán szerepet játszhatnak a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis kialakulásában.

A kutatás során voltak olyan egerek, melyeket 24 hetes korukig durva, darabos étellel etettek, és ezeknél több, rágás okozta sérülést, illetve fogágyi csontvesztést találtak a szájüregben.

Az eredmények fontosak, hiszen a szájban fellángoló gyulladás az egész szervezetben összefüggésbe hozható több betegséggel. A szájban történő immunrendszer-szabályozás megismerése gyulladásos betegségek új kezelési irányelveihez vezethet – magyarázta dr. Konkel.

A kutatás az Immunity című kiadványban jelent meg.