Szuperbaktériumok a kórházi csapokban

Mind több hír szól a kórházi fertőzésekről. A szuperbaktériumok ellen folytatott erőfeszítések még nem hozták meg a megoldást, de egy friss tanulmány szerint ezt a harcot a kórházi csapokban volna érdemes elkezdeni. A szuperbaktériumok a legtöbb antibiotikumra nem érzékenyek, és leggyakrabban a kórházi tartózkodás alatt találkozhat velük az ember.

Legnagyobb fenyegetettségnek a hosszabb ideig kórházban fekvő, legyengült szervezetű és immunrendszerű páciensek vannak kitéve, ezen baktériumok leküzdése ugyanis kiemelkedően magas ellenálló képességük miatt rendkívül nehéz.

Fertőzések melegágya lehet

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a multirezisztens kórokozók a legtöbb halálesetet kórházban fekvő pácienseken okozzák. Több mint 32 tanulmány vizsgálta az utóbbi időben a legmakacsabb szuperbaktériumok terjedésének módját a kórházi csapokban és más olyan területeken, ahol vízáramlás zajlik a kórházi épületeken belül.

Dr. Amy Mathers, a Virginia Egyetem Orvosi és Patológia Tanszékének oktató tanára munkatársaival laboratóriumi körülmények közt 5, a vizsgálatra kiépített csaptelepen kívánta modellezni a baktériumok terjedésének módját. A Virginiai Charlottesville Kórház intenzív osztályán található csapok replikáit egy E.coli nevű baktériummal szennyezték be. Az E.coli a beleinkben is megtalálható, normál esetben teljesen ártalmatlan baktérium, amely bizonyos ártalmas gének aktiválódásával könnyen multirezisztenssé válhat.

A csapok lefolyóinak beszennyezést követően a baktériumok telepeket alkotva lassú növekedésbe kezdek, és naponta 2,5 cm-rel közelítették meg a csap szűrőjét. Miután egy hét alatt elérték a szűrőt, a megengedett csapból szétfröcskölődő vízcseppekkel könnyedén más közeli tárgyakra is átterjedtek, tökéletes fertőződési lehetőséget adva ezzel a páciensek számára. „Kutatásunk legfőbb célja az volt, hogy a kórokozók terjedési módjának jobb megértésével és egy hatékony védekezési stratégia kifejlesztésével páciensek ezreinek életét menthessük meg a jövőben” – nyilatkozta Mathers.