A mogyoróallergiás is ehet más csonthéjasokat?

Ha valaki a mogyoró- és diófélék valamelyikére allergiás, nem kell automatikusan lemondania más csonthéjas magvak fogyasztásáról is, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokra is allergiás. A fán termő csonthéjas magvak a leggyakoribb nutritív allergének, becslések szerint ez a típusú ételallergia az Egyesült Államokban közel 3 millió embert érint.

A Michigan Egyetem Orvosi Karának legutóbb végzett felmérése szerint az elvégzett vizsgálatok alapján a fán termő csonthéjas magvak valamelyikére túlérzékeny emberek több mint a fele egyáltalán nem mutatott allergiás reakciót más magvakkal szemben. De mik is tartoznak ezek közé a finomságok közé? Akit nem érint ez a fajta ételallergia, talán nem is sejti, hogy egyeseknek milyen finom csemegékről kell élethosszig lemondaniuk. Fán termő csonthéjas magvak közé soroljuk a mandulát, a brazil diót, a pisztáciát, a kesudiót, a diót és a mogyorót.

Lehet, hogy csak a mogyoró a bűnös

Még ha valaki az allergiateszteken (bőrön és vérvizsgálattal végezhető Prick teszt) pozitív reakciót is mutat valamelyik ropogtatni való ellen, az sem jelent automatikusan allergiát az adott étellel szemben, főleg akkor, ha az illető még életében nem fogyasztotta az adott magvat – magyarázták el a kutatás szakértői. Az ételallergiában szenvedőknek ehelyett inkább alá kellene vetniük magukat egy úgynevezett orális ételprovokációs vizsgálatnak, amely során szoros orvosi felügyelet mellett egyre nagyobb mennyiséget kell fogyasztaniuk a tesztelt ételből, hogy megállapítható legyen, kivált-e az náluk allergiás reakciót.

Dr. Christopher Couch, a Michigan Egyetem allergológusa és jelen tanulmány vezetője szerint eredményeik fontos mondanivalója, hogy a csonthéjas magvakra való túlérzékenység tesztelése során nem szabad kizárólagosan a hagyományos Prick teszt eredményeire hagyatkozni, hiszen ez a vizsgálat is hozhat álpozitív eredményeket, és az ételprovokációs teszt elvégzése nélkül sok ember fölöslegesen mond le olyan ételek fogyasztásáról, amelyek a valóságban teljesen ártalmatlanok lennének számára.