Finom fűszerekkel több zöldség fogy

Vajon könnyebben rávehetők-e a felnőttek a zöldségfogyasztásra, ha többféle fűszert, például gyömbért, curryt, rozmaringot vagy fokhagymát használnak az ízesítéshez? Az amerikaiak többsége ugyanis nem fogyaszt elegendő zöldséget, és legtöbbjük ezt azok rossz ízével indokolja. Sokan elkészíteni, fűszerezni sem tudják az ételeket, hogy azok jóízűek legyenek.

Cassandra Nikolaus, az Illinois Egyetem doktorandusz hallgatója arra gondolt, ha megfelelő és változatos fűszerekkel ízesítenék a zöldségeket, akkor hozzáadott nátrium és zsír nélkül is élvezetesebbé lehetne őket tenni. Az American Journal of Health Behavior című lapban közzétett tanulmányában annak próbált utánajárni, melyik réteg melyik fűszert kedveli leginkább.

Zöldséges fűszeres krumpli

A vizsgálat során húsz különféle fűszert soroltak fel a kutatók, melyek közül az alanyoknak választaniuk kellett. Az eredmények azt mutatták, hogy a fiatalabbak és az ázsiaiak, illetve a csendes-óceániai térségből valók a húsz fűszerből tizenkilencet gyakrabban használtak, mint az idősebbek, továbbá a fehérek, afroamerikaiak vagy a hispánok. Emellett az is kiderült, hogy a nők gyakrabban használtak különféle fűszereket a főzéshez, továbbá ők és a 18-49 év közöttiek magabiztosabbnak érezték magukat a fűszerrel való főzés terén, míg a fehérek, illetve azok, akiknek az éves jövedelme 50 000 dollár alatt volt, kevésbé voltak otthon a konyhában.

A vizsgálat szerint mindez azért fontos, mert ha azonosítani tudják, melyik társadalmi réteg és melyik korosztály milyen fűszereket részesít előnyben, könnyebben lehet őket ösztönözni a zöldségfogyasztásra.

Az is fontos hozadéka volt a vizsgálatnak, hogy kiderült belőle, sokan egyszerűen nem érzik magukat képesnek arra, hogy finomakat főzzenek a különféle zöldségekből, így bizonyára az is sokat jelentene, ha ezeknek az embereknek megtanítanák a különféle főzési, párolási eljárásokat, melyekkel jóízű ételek készíthetők.