Nem elég, ha nincs az asztalon sótartó

Túl sok sót fogyasztunk, és annak is túlnyomó része feldolgozott ételekből származik. Nem elég, ha annyit teszünk, hogy nem rakjuk ki az asztalra a sótartót. A legtöbb amerikai (és feltehetőleg más országokban élők is) feldolgozott élelmiszerek formájában jut sóhoz, ami igen aggasztó tendencia. Szívünk egészségéhez minőségi sóbevitelre van szükség.

A szakemberek 450 amerikait vizsgáltak, és kiderült, hogy csupán napi sóbevitelük 10 százaléka származik otthon készült ételekből. Ennek a fele az asztalnál kerül az ételbe. Ezzel szemben a sóbevitel 71 százaléka kekszekből, chipsekből, kenyerekből származik, amelyeket boltban vesznek meg, vagy étteremben fogyasztanak el.

Kekszek, csipszek, kenyerek

Ahhoz, hogy a magas vérnyomás és a kapcsolódó betegségek elkerülhetők legyenek, szükség volna a napi sóbevitel 2,3 gramm alá szorítására. Még ennél is fontosabb, hogy a sóbevitel ne feldolgozott élelmiszerek formájában kerüljön a szervezetbe – fogalmaz a kutatást vezető Lisa Harnack, a University of Minnesota munkatársa.

A Circulation című szaklapban publikált anyag szerint a sóbevitel csökkentésével évente 32 ezer szívinfarktus és 20 ezer stroke lenne megelőzhető csak az Egyesült Államokban.