A klór miatt több lehet a légúti fertőzés

Sokan esküsznek a klórra, mint erős fertőtlenítő és tisztítószerre, nem is spórolnak vele, mert úgy gondolják, hogy így távol tarthatják az otthonukból a kórokozókat, és minden ragyogni fog. Hiába pusztítja el azonban a klór a kórokozókat, a vegyszertől a gyerekek fogékonyabbá válnak az influenzára, a mandulagyulladásra és más fertőzésekre.

A kutatók összefüggést mutattak ki a klór heti rendszerességű otthoni használata és a fertőzések, különösen a légúti fertőzések gyakorisága között.

Érdemesebb elkerülni

Azt állítják, hogy kutatásukban a klór passzív hatása az előző évben az influenza 20 százalékkal magasabb kockázatával és az ismétlődő mandulagyulladás 35 százalékkal megnövekedett valószínűségével függött össze. A szakértők szerint az eredmények tükrében a klór otthoni felhasználása közegészségügyi problémát jelenthet.

A kutatás során a klór hatásait vizsgálták több mint 9000, hat és tizenkét év közötti iskolás gyermeknél Hollandiában, Finnországban és Spanyolországban. A szülőket kérdőívek segítségével kikérdezték arról, milyen gyakran szenvedtek gyermekeik influenzában, mandulagyulladásban, hörgőgyulladásban, fülgyulladásban és tüdőgyulladásban az elmúlt 12 hónapban. A szülőktől ezen kívül azt is megkérdezték, használnak-e klórt takarításhoz otthonukban legalább hetente egyszer.

A klór használata Spanyolországban gyakorinak számított (72 százalék), Finnországban viszont ritkának (7 százalék). Az összes spanyol iskolát klóros tisztítószerrel takarították, a finn iskolákat azonban nem.

Az Occupational & Environmental Medicine szaklapban megjelent kutatásban olyan tényezőket is számításba vettek, mint az otthoni passzív dohányzás, a szülők iskolázottsága, az otthoni penész és az iskolák klóros tisztítószerrel történő takarítása.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fertőzések száma és gyakorisága mindhárom országban magasabb volt az olyan gyermekek körében, akiknek szülei rendszeresen használtak klórt a takarításhoz.