A magzat fejlődését veszélyezteti az antibakteriális vegyület

A triclocarban vagy TCC olyan antibakteriális vegyület, amelyet a személyi higiénés termékek tartalmaznak, például szappanok, különféle lemosók, de nagy mennyiségben használják az egészségügy területén is. A triclocarban azonban az anyából a magzatba jut, és akár visszafordíthatatlan károsodást okozhat a fejlődő utód szerveiben, védelmi rendszerében.

A TCC a tíz leggyakrabban előforduló vegyület közé tartozik a szennyvízben – koncentrációban is és gyakoriságban is.

Eredményeink rámutatnak a TCC-nek kitettség veszélyeire. A szennyezett vízforrások és az élő környezet útján kerülhetünk kontaktusba vele, és a lehetséges negatív hatását a magzati fejlődés alatti expozíció közben fejti ki – magyarázza Heather Enright, a Lawrence Livermore National Laboratory (USA) biológusa.

Árthat a magzatnak

A kutatócsoport egereket vizsgált vemhesség és szoptatás ideje alatt és megállapította, hogy a TCC átkerül az anyából az utódba. A TCC-t megjelölték karbon 14 atomokkal, hogy követni tudják az útját az anya és az utód szervrendszereiben. AMS-sel (tömegspektrométer) megmérték az utódban és az anyában a TCC-koncentrációt az expozíció után.

Kimutatták, hogy a TCC átjut az anyából az utódba, mind a méhlepény útján, mind szoptatással. A TCC-nek kitettség a fejlődési időszakban komoly egészségkockázatot jelent a fejlődő embrióra vagy magzatra, mert érzékenyek a hormonszint változására, ami gyakran visszafordíthatatlan változásokat is okozhat.

A TCC-hez kapcsolható vegyületeket felfedezték az utód testének szöveteiben, jelentős koncentrációban az agyában, a szívében és a zsírrétegében. Emellett a TCC-nek kitett utód testsúlya nagyobb volt, mint a nem kitett egér esetében: a nőstény egérnek 11 százalékkal, a hím egérnek 8,5 százalékkal volt több a súlya.

Megnézték a kutatók a génexpressziót is a májban és a zsírszövetekben. A TCC-nek kitett utódoknál az eredményből arra lehet következtetni, hogy a génváltozás a lipid-metabolizmusban a nőstény utódoknál együtt járt a többlet zsírral és a máj trigliceridjeinek megnövekedésével.

(Az írás a PLOS ONE szabad felhasználású folyóiratban jelent meg.)