Csokoládéevéssel gyógyíthatnák a cukorbetegséget?

A kakaóban lévő bizonyos vegyületek arra ösztönzik a szervezetet, hogy több inzulint válasszon el, így megfeleljen a szervezet szükségleteinek. Ezeket a vegyületeket fel lehetne használni arra, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását – állítják a Brigham Young University kutatói.

Amikor egy ember cukorbeteg, akkor a szervezete vagy nem termel elég inzulint, vagy nem tudja feldolgozni megfelelően a vércukrot. Emögött a béta sejtek hibás működése áll. A béta sejtek dolga az inzulintermelés.

Ezt a gyógyszert szeretnénk!

A Brigham Young University táplálkozástudósai kiderítették, hogy a béta sejtek epicatechin monomerek jelenlétében jobban működnek. Ezeket a vegyületeket a kakaó tartalmazza.

A Virginia Tech közreműködő munkatársai először kakaóvegyületekkel etettek nagy zsírtartalmú táplálékon tartott állatokat. Kiderült, hogy a kakaó összetevői csökkentették az elhízást az állatoknál, és fokozták a képességüket a megnövekedett vércukorszinttel való megbirkózásra.

Ezután a Brigham Young University munkacsoportja vizsgálta meg, mi történhetett sejtszinten, a béta sejtek szintjén. Ekkor jöttek rá, hogy az epicatechin monomerek fokozták a béta sejtek inzulinelválasztó képességét.

Védik a sejteket, növelik az oxidatív stresszel való megbirkózási képességüket. Az epicatechin monomerek a béta sejtek mitokondriumait erősebbé teszik, azok így több ATP-t (energiát) termelnek, és több inzulin termelődik – magyarázza az egyik kutató.

Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy élelmiszerben vagy táplálékkiegészítőben hatékonyabban fel tudjuk használni ezeket a vegyületeket, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük, vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását – véli Andrew Neilson tanársegéd.

Az új kutatási eredmény a Journal of Nutritional Biochemistry című folyóiratban jelent meg.